Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

Kordina 19:24, 23 lip 2024

TAR napisał(a)
Moje ubiegloroczne gaury maja 60-70 cm i nie sa wiotke a upakowane. Rok temu byly wiotkie i luzne. W tym juz zwarte. Jeden krzaczek praktycznie wchodzi na drugi. I tak je lubie. Jedne z nielicznych ktore kwitna stale i dlugo

A znasz nazwę swojej gaury? Jest kilka odmian
TAR 19:49, 23 lip 2024

Nie znam. Kupowalam na targach, nie mialy metek. Jedna ma liscie variegata rozowo ciemne kwiaty. Druga liscie ciemne wpadajace w bordo i z mocno ciemnorozowymi kwiatami. Trzecia zwykla biala.
Joku 21:36, 23 lip 2024

Wołałabym żeby moja pozostała wiotka i nie rozpychała się zbytnio .
Magara 23:52, 23 lip 2024

Jola-Joku - dzisiaj ani kropla nie spadła, bardzo sympatyczny dzień był A jutro w prognozie - identycznie jak u Ciebie.

Kasiu-Mrokasiu - uwaga cenna, ale chyba zaryzykuję Mam taką jedną sztukę, której mi nie będzie szkoda w razie wpadki. I przypomniało mi się, że ze 3 tygodnie temu gaurę gambit rose przesadziłam - to była szybka akcja, z dołka, w dołek - żyje

Dziewczyny - Iwonka ze Wzgórza Chaosu "promuje" gaurę Gracefull White Pokazywała ostatnio jak ta gaura po deszczu wygląda - no stoi jak żołnierz na warcie
Sama mam sadzonki od Iwonki, dlatego "stare" gaury próbuję upchnąć na rubieże
Kordina 23:56, 23 lip 2024

Dzięki Magarku za nazwę
Ach te informację... w jednym miejscu piszą, że ta odmiana okrywowa, w drugim, ze stosunkowo niska - 30-40 cm. Wydawało mi się, ze dziewczyny maja wyższą
Często zdjęcie nie oddaje właściwego rozmiaru roślin.
Magara 00:18, 24 lip 2024

Bożena - ja w info z neta odnośnie roślin i ich wymiarów już nie wierzę Nie żebym zakładała złą wolę sprzedawców. Wydaje mi się, że rozmiar rośliny zależy od WSZYSTKIEGO Od miejscówki, światła, wody etc. U mnie w tym roku niewiele trzyma się "norm". Najbardziej same siebie przeszły bodziszki Cloud Nine - miały mieć w okolicach 50 cm, wyrosły na ponad metr I co zrobisz? Nic nie zrobisz
Gruszka_na_w... 21:13, 24 lip 2024

Magara napisał(a)
Wydaje mi się, że rozmiar rośliny zależy od WSZYSTKIEGO Od miejscówki, światła, wody etc. U mnie w tym roku niewiele trzyma się "norm".

Dodam do tego, że ta sama roślina w kolejnym sezonie może mieć krańcowo odmienne gabaryty. Mój sadziec rok temu dobijał do 2 m wysokości, a w tym sezonie jest o metr niższy. Ostatnio przestało mi zupełnie przeszkadzać to, że z przodu rabaty wyrasta jakiś mutant. Werbeny masowo wysiały mi się w kanciku rabaty półksiężycowej. Za nimi są seslerie i szałwie, gdzieś tam majaczy perovskia. Całkiem ciekawy efekt kolorystyczny powstał, choć sporo w nim chaosu.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
mrokasia 21:16, 24 lip 2024

W dodatku sadzonki z tego samego źródła, posadzone jedna obok drugiej rosną każda inaczej.
Margo2 21:46, 24 lip 2024

Własnie tego nie rozumiem.
Co wpływa na to, że rosną inaczej?
Gaury mają palowy korzeń. Można spokojnie przesadzić jeśli ma się specjalny szpadel z długim wąskim ostrzem. Ale wiadomo najlepiej przesadzać siewki.

Magarku u mnie epimedia rośną na totalnej patelni. Nie są aż tak ładne jak te w cieniu, ale dają radę
Magara 23:52, 24 lip 2024

Haniu, Kaśku - kilka lat temu (4???) będąc w ogrodzie Kasi Bellingham, zachwycona sadźcami, kupiłam dwie sadzonki Rosną blisko siebie, w odległości około metra. Obecnie uważam je za rośliny dorosłe. Warunki mają identyczne - jeżeli chodzi o słońce i wodę z nieba. Co w ziemi piszczy - nie wiem. Jeden dobre pół metra wyższy Nawet się nie zastanawiam o co chodzi

Margo - miałam dziś gaurę przesadzać po południu, ale - niespodzianka - znowu leje ...
Epimediów póki co nie ruszam.
Niczego w sumie nie ruszam Albo leje albo wieje albo żar z nieba