Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

Basieksp 17:59, 08 sie 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Ten widok na okolicę masz przecudny.
A odnośnie wieku i okolic dalekich od cywilizacji- mnie zachwyciły norweskie rozwiązania. U nich gmina dysponuje busikami na zamówienie. Dzwonisz dzień wcześniej i zamawiasz za niewielką opłatą np. wyjazd do pobliskiego miasta średniej wielkości ze wszelkimi dostępnymi usługami. Przystanki na których zatrzymuje się busik są dobrze oznaczone. W taki sam sposób zamawia się powrót.

To u mojej mamy jeździł taki bus z artykułami spożywczymi, raz w tygodniu dowoził różne artykuły. Ceny wyższe niż w dyskontach, ale nie jakoś wygórowane. Teraz moja mama mieszka u mojej siostry, ale wcześniej korzystała z tego busa i była zadowolona.
Agatorek 22:16, 08 sie 2024

Ja na razie się nie przejmuję starością. Nie wiem, co będzie za 20 lat i o tym nie myślę.
Tak naprawdę to nie wiem, co będzie za miesiąc/dwa . Ogólnie mam teraz taki czas, że więcej nie wiem, niż wiem (coś dużo tych „nie wiem” ).
Ale na tą chwilę wiem jedno, że nie chciałabym wracać do miasta. A już na pewno nie do mieszkania, które jeszcze tam mam. Kiedyś było tam „luźniej”, teraz osiedle na osiedlu, chociaż i tak jest tam dużo lepiej niż w samym centrum.
Do najbliższego sklepu mam kilka km. Kilkanaście do miasteczka (a w zasadzie dwóch) powiatowego. Zakupy robię raz na tydzień. Zresztą teraz większość i tak kupuję online (artykuły spożywcze też, no może oprócz mięsa , chociaż też można je zamówić).

Kordina 23:16, 08 sie 2024

Aga to takie nobilitujące być blisko Sokratesa - wiem, ze nic nie wiem
Magara 23:59, 08 sie 2024

Bożena - no właśnie ja życie tu gdzie jestem też nazywam nowym i bym chciała, żeby jak najdłużej było

Mary - Ty to w "centrumie" żyjesz

Sylwia - nie zazdrość bo nie ma czego Chyba że chce się przepaść finansowo

Basia - ja też liczę, że z wiekiem słuch mi się przytępi

Haniu - dziękuję Norweskie rozwiązanie - zarąbiste Jednak zakładam, że nawet moje pokolenie w PL nie doczeka takich rozwiązań, ani innych podobnych z myślą o starszym pokoleniu i jego potrzebach

Aga - może i masz rację z tym nieprzejmowaniem się Ale ja po każdej nocy spędzonej w mieście myślę "jak ja tu dawałam radę???" i "czy dam radę znowu się przyzwyczaić???" kiedyś
Magara 00:08, 09 sie 2024

Wczoraj dotarły moje sadźce hummelo Rozpakowane już po zmroku

Ładne duże sadzonki, ale cena też akuratna
Dziś posadzone
Żeby je zmieścić musiałam przesadzić jedną gaurę, do której to roboty zabierałam się już dobry miesiąc Gaura przesadzona, czyścce w miejscu docelowym Oby rosły
Te banalne prace zajęły mi całe popołudnie... Niby wykop dołek, podlej, zasyp dołek a jednak
Gruszka_na_w... 14:19, 09 sie 2024

Magara napisał(a)
Wczoraj dotarły moje sadźce hummelo Rozpakowane już po zmroku

Ładne duże sadzonki, ale cena też akuratna
Dziś posadzone
Żeby je zmieścić musiałam przesadzić jedną gaurę, do której to roboty zabierałam się już dobry miesiąc Gaura przesadzona, czyścce w miejscu docelowym Oby rosły
Te banalne prace zajęły mi całe popołudnie... Niby wykop dołek, podlej, zasyp dołek a jednak

Pewnie dużo czasu zajęły Ci rozkminki.
Piękne sadzonki. Nabyty przeze mnie Hummelo dopiero w trzecim sezonie osiągnął podobne gabaryty.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Magara 23:14, 09 sie 2024

Haniu - rozkminki mi nie zajęły dużo czasu, bo wiedziałam gdzie hummelo będzie Mrokaśka zainspirowała
Sadzonki, fakt, ładne, ale i cena ładna.
Szczęśliwie nie kupuję już teraz dużo roślin, więc jak mam jakąś potrzebę to wybieram większe sadzonki. Cieszę się bardzo, że większość nasadzeń ogarnęłam w okresie przed-covidowym, kiedy to ceny mocno poszły w górę.
Sama nie wiem dlaczego mi tyle zeszło - może odwykłam od tetrisów?
Gaura po przesadzeniu nie wygląda dobrze, nie ścięłam jej - chyba powinnam???
Magara 23:24, 09 sie 2024

Niech będzie, czas mi też zajęło zrobienie paru fotek
Jakoś tak pomyślałam, że muszę nadrobić, żeby w zimie mieć co podziwiać

Magara 23:26, 09 sie 2024

Magara 23:29, 09 sie 2024