Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

Magara 23:38, 16 maj 2025

Gosia - u nas temat skrzyń warzywnych to pewnie 2027 Stare stoją, niektóre z deskami, niektóre bez, ale da się w nich sadzić Wcześniej w kolejce płot i taras, a tempo mamy ślimacze Cierpliwości to głównie mi potrzeba - cierpliwości do Małżonka Dzięki

Wioletta - no i właśnie mam problem czy polecam czy nie polecam tą szklarnię Fakt - ciągle nie jest skończona. Małżonek wymienia nakrętki na samohamujące. Tak chce - niech ma. W sumie ma rację. Drzwi - wciąż prowizorka. Bo producent wymyślił, że drzwi (z założenia przesuwne) trzeba ciągnąć. A Małżonek uważa, że jak drzwi mają się suwać to mają się suwać I takie pierepały non stop. Przy wyborze szklarni sugerowaliśmy się kilkoma parametrami. Miała pasować rozmiarem. I miało być aluminium a nie ocynk, który zardzewieje. I nie miała kosztować miliona monet No to mamy co mamy
Opcja wybrana tania nie była, ale uznałam, że w granicach naszego rozsądku, a teraz żabę trzeba przełknąć i iść do przodu A że zimno jest jak diabli, i kolejny tydzień też ma być zimny, to ciśnienie mi zeszło całkowicie. Pomidory w domu

Marta - skrzynie oczywiście ustawione na kostkach, bo przecież poziom trzeba było złapać W tej pierwszej wersji, z 2019 dawaliśmy folię kubełkową. Takie były wytyczne "ogrodowiskowe"
Teraz się zastanawiamy dlaczego właściwie kubełkowa??? Odpowiedzi nie znamy.

Asia Rojo - kantówki 4,5 to szerokość?

TARcia, Zuza - co to ocynkowane L? Nie kumam chyba

W temacie mikroplastiku - zgadzam się z TAR. Zjadamy tyle badziewia w kupnym żarciu, kupnych półproduktach, z których, w naszym mniemaniu, robimy zdrowsze żarcie (np. pieczony w domu chleb), że szkoda gadać Osobiście wybieram zabezpieczenie dech, żeby nie trzeba było co kilka lat znowu kombinować.
Własne uprawy lubię bo np. fasolka zerwana i ugotowana w ciągu godziny jest tysiąc razy lepsza niż ta zerwana, wieziona, przechowywana, znowu wieziona, i po trzech dniach wykładana w sklepie na ladzie
Magara 00:12, 17 maj 2025

Jeszcze mi się teraz na koniec przypomniało, że na skrzyniach warzywnych mają być zamontowane zapory antyślimakowe
Nawet kilka blach już mam wygiętych pod stosownym kątem Czekają
Dyskusja na ten temat była intensywna kilka lat temu - albo u mnie albo u Ewy-Andy Niestety zapory się u mnie nie doczekały zamontowania bo chyba był to etap, kiedy doszliśmy do wniosku, że skrzynie i tak do renowacji.
A później wskoczyło na tapetę coś pilniejszego
Odpoczynek na działeczce Hehe
Miskantowo 01:30, 17 maj 2025

Magara napisał(a)

Marta - skrzynie oczywiście ustawione na kostkach, bo przecież poziom trzeba było złapać

Wydaje mi się, że w moich skrzyniach zbitych naprędce, tuz przed wylotem z domu, poziom musiałam zlapać sama. Gruntem…
Przez grunt rozumiem ziemię i kompost

mrokasia 08:31, 17 maj 2025

Serial o szklarni trzyma w napięciu i zawiera w sobie elementy komediowe . Aż szkoda, że się niedługo skończy.
A na serio - trzymam kciuki za szybkie zakończenie zmagań.
antracyt 09:41, 17 maj 2025

Magara napisał(a)

TARcia, Zuza - co to ocynkowane L? Nie kumam chyba

Ja miałam na myśli kątownik konstrukcyjny
tulucy 10:35, 17 maj 2025

Dla siebie to dla siebie, wiadomo.

U mnie temat szklarni na razie odległy. Ale z tyłu głowy jest. Wstępnie nawet już rozmawialiśmy o tym i ojciec mi radzi drewno. Oczywiście "sami" zrobimy...
Alija 11:06, 17 maj 2025

Magarku, ja też trzymam kciuki w temacie szklarniowym (przeżycia są, nie ma nudy ).
A co do mikroplastiku, to jesteśmy już tak od wszystkiego uzależnieni, że nie mamy dużego wyboru.
Jak by się nie odwrócić d...a z tyłu. Pozostaje nam tylko wybierać mniejsze zło.
Magara 23:29, 17 maj 2025

Wioleta - i ja Twoje łapanie poziomu w pełni rozumiem Małżonek na miejscu to czasem błogosławieństwo, a czasem przekleństwo

Kaśku - buziak Komedia pomyłek

Zuza - kątownik jest dla mnie bardziej zrozumiałym pojęciem niż "ocynkowane L" - dzięki

Lucy - temat odległy nie jest tak odległy, jak Ci się wydaje Tatko dobrze radzi - zrobić samemu. Nie kupować dziwnych produktów Gdybym wiedziała, że z tą szklarnią będzie tyle zachodu to bym o niej nawet nie pomyślała. Szczęśliwie wychodzimy na prostą

Alicja
- kciuki nadal potrzebne bardzo Głównie za ciepełko chyba teraz

TAR 11:03, 18 maj 2025

W mojej branzy nazywany to elka. Chyba chlopakom latwiej sie mowi elka niz katownik.
tulucy 22:26, 18 maj 2025

Daga, wiem, wiem. Odległy to u mnie póki co przyszły rok. W tym chcę się na spokojnie urządzić wewnątrz. I rozrysować plan szklarni. Pomyśleć, z czego zrobić wypełnienia, itp itd itp.
W tym roku ważniejszy wydaje mi się kompostownik. Bo potrzebny na już.