Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

mrokasia 14:09, 20 cze 2025

Ja to bym chyba zrobiła żwirowy placyk z pniakami na deklach i postawiła palenisko .
Miskantowo 14:13, 20 cze 2025

Ja jeszcze tylko dodam w tej kwestii, o którą wcale nie pytałaś , że ja nie mam zielonego pojęcia jak w praktyce wygląda wizyta takiego szambelana i z czym się to wiąże.
To znaczy teoretycznie wiem ale na oczy nie widziałam akcji i potencjalnych zniszczeń/problemów.
Mnie się po prostu podoba opcja rabaty z tymi kamieniami jako elementem upiększającym całość...
Makao 14:17, 20 cze 2025

Ja to widzę że u Ciebie jest jeszcze tyyyyle miejsca że głowa mała. Nie wiem czy tej różanki nie zrobiłabym dłuższej ale kształtem symetrycznie do skarpy o rabaty przy domu. Można by zrobić po środku przejścia na wylot wtopione w rabatę żeby nie dreptać stale na około. Jak się patrzy na całość to ta nerka tak ni jak się wpasowuje

Może trochę węższa żeby dookoła było min 1m trawnika
LIDKA 14:48, 20 cze 2025

Trawinik 110 cm szerokści spokojnie starcza do chodzenia, mam taki przy rodkowej. 3 przejscia z kosiarką w te i nazat to są.

Magara fajny plan na te różanke. nie wiem czy bym posadziła pomarańczowe róże blisko pomponelli. Ja tam kocham białe i wszystkie odcienie różu. tyle ich jest do wyboru.

Masz o czym dumać całe lato....a na jesień róże z gołym korzeniem znowu w sprzedaży.

LIDKA 14:54, 20 cze 2025

Magara a na planie nie ma rabaty wjazdowej ? jest jakaś ?
Roocika 15:32, 20 cze 2025

Czytam o nowej różańce, kibicuję

Ale mam inne pytanie. Czy masz miniaturowe budleje? I czy one Ci przemarzają? Chciałam kupić ale wyczytałam, że trzeba okrywać i skapitulowałam.

Ciekawe co wymyślisz na różance.
TAR 16:20, 20 cze 2025

Nie wiem czy Daga ma. Ja mam i nie przemarzaja. W kazdym razie nie bardziej niz normalne.
Marcin89 16:28, 20 cze 2025

Mi również podoba się pomysł rabaty żwirowej tam, gdzie dekle od szamba. Ona mogła by się właśnie wyróżniać od reszty rabat "leśnych".

Oczami wyobraźni widzę te duże kamienie w żwirze, pomiędzy parę iglaków mniejszych lub ciętych, z jeden krzew typu dereń lub azalia wielkokwiatowa. A w miejscu stawiania węży runianka, kukliki, kokoryczka czy funkie. O tak, uwielbiam funkie w żwirku Dla "dekoracji" stary pień i czarne, metalowe lub drewniane lampiony/kule. Serio to widzę w wyobraźni

Czyli w sumie rabata inna, ale roślinność nawiązująca do reszty ogrodu.
mirkaka 16:55, 20 cze 2025

ja kiedyś miałam taki misz masz , nie mogłam go zaakceptować, gryzło mnie w oczy, pogrupowałam kolorystycznie , jest lepiej dla mojego oka Rzecz gustu
mrokasia 17:03, 20 cze 2025

Ja tam myślę, że żadna rabata nie ma racji bytu w tym miejscu. Szambelan tymi rurami wszystko by stratował i połamał. A w dodatku mógłby odmówić kolejnych przyjazdów i wtedy klapa.