Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

Miskantowo 09:14, 27 lip 2025

Magara napisał(a)
Deszczu mam dosyć.
Wczoraj mżawka cały dzień - niby nieszkodliwa, ale zrobić cokolwiek w ogrodzie trudno.
O zrywaniu darni pod nową rabatę nawet nie myślę, bo nie ma jak
Dziś opad regularny. Na dzisiejszą noc i jutro przyszedł Alert, że burze i ulewy.
W przerwach od deszczu chodzę i wycinam przegniłe róże. No i zbieram ślimaki do wiaderka z osoloną wodą.
Słońce pojawia się na parę minut w ciągu dnia.
W szklarni wilgotność 99 procent... Pomidory nie dojrzewają, bo nie ma słońca.

Tak, wiem, marudzę...

U mnie właściwie podobnie.
Popaduje codziennie.
Pomidory zielone (poszukam chyba przepisu na konfiturę z zielonych pomidorów)
Jedyna różnica jest taka, ze nie zbieram ślimaków do solanki.
Chodzę po ogrodzie z patykiem do szaszłyków albo sekatorem i eliminuję dziadostwo codziennie.
Ogórki do wywalenia, zlapaly juz zarazę.
Dotarlo do mnie, ze albo będ robic opryski albo będzie zero zbiorow.
Chyba sklaniam sie do opcji oprysków. Zakładam, ze moze wystarczy jeden a to na pewno o wiele mniej niz w warzywach kupionych w sklepie…
Basieksp 09:25, 27 lip 2025

U nas padało, ale ostatnie dwa, trzy dni trochę mniej, wczoraj bez deszczu. Jak nie pada to jest nawet fajnie ciepło.
Makao 10:59, 27 lip 2025

U mnie krzaki cukinii przepadają. Nie wiem czemu. Więdną a potem zanikają. Z 4 został mi już tylko jeden krzak. Mam nadzieję że przetrwa. Do tej pory rosły normalnie a w tym tygodniu coś się zadziało. Pada prawie codziennie. Prawie bo dwa dni miałam bez deszczu. Pomidory też nie czerwienieją a jest ich bardzo dużo. Jak zaczną dojrzewać to pewnie wszystkie na raz a to też nie za dobrze.
Możesz marudzić bo ten sezon zdecydowanie nie jest najlepszym dla pomidorów i papryk. Pocieszające jest to że rabat nie trzeba podlewać i trawnik też jest w dobrym stanie.
Magara 23:13, 27 lip 2025

Dziękuję Wam wszystkim za pocieszenie i dobre słowo i za prawo do marudzenia

Wiem, że jestem przez niektórych uznawana za forumową mega marudę - nie do końca wiem skąd ta łatka??? Bo przecież marudzę jak każdy, jak są do tego powody... No ale jest jak jest...

Marcin - "uroki pogody" u mnie w tym sezonie wyjątkowo mało urokliwe

Ola - też dochodzę do wniosku, że mieszkam w czarnej d.... Nawet w centrum mojej wsi jest cieplej. A to centrum to tylko jakieś 20-30 metrów n.p.m. wyżej Nasza działka jest "w dołku". Nic już z tym nie zrobię. Być może gdybym wiedziała o tym wszystkim 8 lat temu - porzuciłabym myśl o jakichkolwiek nasadzeniach i ogrodzie
A Kaszuby to trudny obszar. Rolniczo też. Ogólnie trudny temat, historycznie jeszcze bardziej niż pogodowo

Kaśku - no dziwne lato, u mnie raczej jego brak

Juzia - szukam plusów, szukam, szukam. I nie ma Nawet grzybów nie ma, grzybnia pewnie zgniła od tych opadów

Violetta - ja oprysków nie planuję, warzywa w tym sezonie odpuściłam, żal wielki, bo nawet koperku nie pomroziłam na zimę, ale nie poradzę

Basia - dużo bym dała za kilka dni bez deszczu

Ania - te Twoje cukinie to dziwna sprawa, w kompoście powinny mieć jak w raju.

Kordina 12:44, 29 lip 2025

Magarku jak u Ciebie po szalonych opadach? W El-gu część podtopiona bliżej rzeki. W ogrodzie mokro, ale ziemia przyjmie
olciamanolcia 13:06, 29 lip 2025

Kordina napisał(a)
Magarku jak u Ciebie po szalonych opadach? W El-gu część podtopiona bliżej rzeki. W ogrodzie mokro, ale ziemia przyjmie

Kochana u mnie w okolicy straż jeździła przez całą noc i całą noc na sygnale
W moim ogrodzie rano stała woda na rabatach, na trawniku też - chyba ryż posadzę

Juzia 19:13, 29 lip 2025

Grzyby to pewnie się jeszcze pokażą.... no ale jak nie widać innych plusów to średnio

Tulam.
Basieksp 19:31, 29 lip 2025

Grzyby u nas już są My trafiliśmy na canie, a znajomy chwalił się na fb prawdziwkami. Mamy plan jechać na zwiady, może jakoś po pracy, w tygodniu się uda
An_na 19:43, 29 lip 2025

Magarku przy Twoich okolicznościach pogodowych masz pełne prawo czasami pomarudzić.
Ważne, że poprawiasz koronę i idziesz do przodu. Cmok*) z zalanego żuławskiego ogrodu
Ps. garaż przed zalaniem uratowały pompy
Gosialuk 07:25, 30 lip 2025

Daga poczytałam, że masz już dość tej pogody i wcale się nie dziwię. U nas pada praktycznie co drugi dzień. Przynajmniej rabat pod blokiem nie muszę podlewać. Mam nadzieję, że jednak pogoda w sierpniu się wyklaruje, bo mam w planach malowanie domku z zewnątrz.
Koledzy meldowali, że u nas grzyby są. Więc jest nadzieja, że wkrótce grzybowy sezon zacznie się i u ciebie, a wtedy humor się poprawi.