Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

Mgduska 09:02, 04 kwi 2022

Magaro, ja w sprawie tych kulek - czy dobrze im się przyjrzałaś? Jaja ślimaków są bardziej białe, nie żółte, mają w sobie pewną dozę przeźroczystości i łatwo dadzą się zgnieść. Podobnie wyglądają kulki nawozowe, dodawane do doniczek - czy nie wyrzucałaś na kompost zawartości kupnej doniczki? Te kulki będą właśnie żółte, więc może to jednak nie ślimaki.
mrokasia 09:06, 04 kwi 2022

Rumianko, Gosiu - ten sposób znam, myślałam, że jest jakiś inny, bardziej tajemny, tak jak Gosia pisze - przeszukiwanie konkretnego wątku

Ja czasem szukam tak: wpisuję w wyszukiwarkę internetową nazwę wątku plus poszukiwane słowo. Nie dalej jak wczoraj tak właśnie szukałam u siebie wpisów nt. parocji (czyli ogrodowe marzenie mrokasi parocja) .
Magara 12:40, 04 kwi 2022

Martka - nie mam planu, ale powoli powinnam zacząć myśleć. Chciałabym coś w podobnej kolorystyce, niezbyt dużego, no sama nie wiem Odnośnie wyszukiwarki - podzielam Twoją opinię

Magda - już kiedyś próbowałam zgłębić różnice pomiędzy jajem ślimaka a kulką nawozową. W skrzyniach zakładam, że ślimaki Do kompostu nie wrzucam zawartości z kupnych doniczek więc to nie może być nawóz To co znalazłam było jednak żółte (może uda mi się zrobić zdjęcie), zgniatały się idealnie... Zamówiłam już preparat, ten żelazowy, podobno można stosować w uprawach warzywnych...

Kasiu-Mrokasiu - ależ Ty jesteś zmyślna, muszę spróbować tak szukać
malgol 12:50, 04 kwi 2022

mrokasia napisał(a)

Ja czasem szukam tak: wpisuję w wyszukiwarkę internetową nazwę wątku plus poszukiwane słowo. Nie dalej jak wczoraj tak właśnie szukałam u siebie wpisów nt. parocji (czyli ogrodowe marzenie mrokasi parocja) .

Ale zmyślna bestia
Magara 14:02, 04 kwi 2022

Narażając się na utratę życia (wieje makabrycznie) poszłam grzebać w skrzyniach warzywnych.
Wygrzebałam:
Magara 14:03, 04 kwi 2022

Widać, że nie są identyczne. I wychodzi na to, że chyba jednak jakaś zawartość doniczek z kulkami nawozowymi musiała do kompostu też trafić.
Rozgniotłam.
Większa żółta kulka w środku miała proszek więc to chyba nawozowa???
Te dwie ciemniejsze puste - ślimaki???

Judith 14:06, 04 kwi 2022

Jaja ślimaka sa - jak napisała Mgduska - nieco przezroczyste. To wygląda na nawóz. A może to nasiona...?
Magara 14:13, 04 kwi 2022

Judith, no sama cała głupia jestem Totalnie nie kojarzę wrzucania do kompostu ziemi z kupnych doniczek, raczej bym tego nie robiła, ale dwa lata temu - no nie mogę wykluczyć. Tylko czy ten nawóz z kompoście by był po takim długim czasie? Kulki pozostałe - puste, to chyba nie nasiona?
April 14:15, 04 kwi 2022

Jak kulki puste to po nawozie. Nawóz wypłukany a otoczki zostały. Ja tak mam pod różami. Inna sprawa to ciekawe dlaczego się nie biodegradują. Rozumiem że potrzebują więcej czasu niż nawóz ale czemu dwa, trzy lata...
Judith 14:20, 04 kwi 2022

A może sypałaś tam ziemię z worków i w niej był nawóz...?