Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

Rumianka 13:01, 05 kwi 2022

A czy to czasem nie są jaja opuchlaków?
TAR 16:19, 05 kwi 2022

no wiec wlasnie, troche tak wygladaja
a tu pełen wywod naukowy https://www.ogrodowisko.pl/watek/1890-w-gaszczu-u-tess?page=313

sama skorzystalam jak zeżarły mi żurawki, myslalam ze to nawoz a to robale
Gosialuk 22:51, 05 kwi 2022

Ale przecież w jednej z kulek był proszek, więc opuchlaki chyba odpadają.
Magara 00:26, 06 kwi 2022

Magda, Kasia, Hania - radość mnie rozpierała dziś cały dzień (aż do teraz), że moja ślimakowa obsesja chwilowo okazała się niepotrzebnie obsesyjna

Rumianko, TAR - no nie straszcie mnie Wywód obejrzałam, moje kulki strzelały, nic się z nich nie wydobywało...
Gosia - dzięki

Z radości kupiłam dziś na przecenie 6 ostatnich sadzonek niezapominajek - po 2 zeta, takie zabiedzone w budowlanym powiatowym markecie, trzeba było zapomnieć o oszczędzaniu a przypomnieć sobie o ratowaniu świata Wstawiłam na stolik do foliaka, podlałam, okryłam lekko agrowłókniną, dwa dni mnie nie będzie, chyba dadzą radę? Bałam się zostawiać je na tarasie bo jednak pogoda niepewna i szalejąca, ale po świętach ma być już ciepło, znajdę dla nich miejsce w gruncie

Z wiadomości, które mnie nie cieszą (ale i nie zaskakują) temat sadzenia grabowego żywopłotu przy foliaku odpływa do jesieni Dział Techniczny zarobiony przy ważniejszych tematach budowlano-remontowych, potem tydzień świąteczny więc Master Chef przy garach, a po świętach to już chyba za późno żeby o tym myśleć, tym bardziej, że prac innych jest masa...
Pocieszam się, że do jesieni wytyczę miejsce gdzie graby mają zamykać część warzywną od drugiej strony i zrobi się za jednym zamachem
tulucy 07:22, 06 kwi 2022

Niezapominajki twarde są... Licz się z poletkiem siewek w przyszłym roku, o ile nie będziesz na bieżąco wycinać przekwitłych kwiatostanów. U siebie niezapominajek nie mam od paru lat, a siewki jeszcze wyrywam. No ale ja nie lubię niekontrolowanych wysiewów.
Gruszka_na_w... 14:27, 06 kwi 2022

Pochwalam inicjatywę pod hasłem "Ratujmy niezapominajki z powiatowych centrów budowlanych". Oby niezapominajki odpłaciły się łanami błękitnego kwiecia.
Odroczenie sadzenia żywopłotu nie jest złym pomysłem. Łatwiej będzie zapewnić sadzonkom optymalne warunki ukorzeniania. Jesienną porą susze i upały nie będą się na nie rzucać.
Co Master Chef ma w świątecznym menu?
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Tess 15:53, 06 kwi 2022

TAR napisał(a)
no wiec wlasnie, troche tak wygladaja
a tu pełen wywod naukowy https://www.ogrodowisko.pl/watek/1890-w-gaszczu-u-tess?page=313

sama skorzystalam jak zeżarły mi żurawki, myslalam ze to nawoz a to robale

Wiem, że w "wywodzie naukowym" swego czasu uznałam to za jaja opuchlaków, ale po kilku latach, ktoś tu na O. to sprostował. Jaja opuchlaków są podobno dużo mniejsze, prawie niewidoczne gołym okiem, bo w dodatku przezroczyste.
Te kulki uznano za nawóz.

Aczkolwiek w tym artykule napisano, że jaja opuchlaków są podobne do nawozu.
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/423-zwalczanie-opuchlakow-w-ogrodzie

Producent preparatu do zwalczania larw opuchlaka też pokazuje, że jaja to żółte kuleczki.

Martka 22:23, 06 kwi 2022

Ja również swego czasu znalazłam błędne informacje w sieci i uznałam nawóz za jaja opuchlaków, jednak nie sądzę, aby to były one, znalazłam takie zdjęcie: https://www.nuetzlinge.de/fileadmin/_migrated/pics/dickmaulruessler_eier.jpg Na innych zdjęciach jaja były bardziej przezroczyste. https://www.arbofux.de/img/rhododendron-otiorhynchus-sulcatus8-g.jpg W każdym razie są małe, zbyt małe aby je z łatwością dostrzec.
Magaro, możesz być spokojna Żywopłot - dobrze, że będzie w spokojnym czasie. Gdy chcemy zbyt wiele na raz, może się pojawić frustracja, a tej nie potrzebujemy
Magara 23:01, 06 kwi 2022

Lucy - ja o niezapominajkach myślę od co najmniej zeszłego roku - liczę się z siewkami
Haniu - j/w część pierwsza część druga - liczę na siewki
Nauczyłam się (prawie) kontrolować naparstnice (choć każdej jednej, którą wywalam na kompost mi żal), to chyba i z niezapominajkami dam radę Ale majowych roślin mi brak więc póki co jestem pełna wiary w te niebieskie łany a nie narzekania, że się sieją

Odroczenie żywopłotu niezbyt mi się podoba, ale nauczona doświadczeniem - nie upieram się Z niewolnika nie ma pracownika
MasterChef w planach dużo nie ma - pasztet i galaretki chyba. Reszta typu sałatki, jajca, chleby, to już działania wspólne. Ale u nas wszystko ma dłuuuuugie procedury i jest celebrowane, więc jak MCh w kuchni to Dział Techniczny ma urlop Ja generalnie i tak za podkuchenną robię - niech Marysia obierz, posieka, pokroi etc.
Magara 23:08, 06 kwi 2022

Tess - chyba Cię myślami o rabacie kopytnikowej u Hani ściągnęłam Dzięki za głos Jestem na etapie wiary, że żółte kuleczki to nie ślimaki, nie opuchlaki, a nawóz (nie-wiadomo-skąd)

Martka - postanowiłam podejść do sprawy optymistycznie, będzie co będzie I żółte kulki i żywopłot mam na myśli Lekcja ogrodowej cierpliwości - odcinek sryliard101