Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

Mgduska 14:23, 04 kwi 2022

Jak dla mnie - nawóz Jaja są jakby galaretowate, no widać, że żywe, a te sucharki to otoczki)
tulucy 17:25, 04 kwi 2022

U mnie jaja ślimacze ewidentnie jasne, prawie białe, ale takie lekko przezroczyste. Te, tak jak dziewczyny pisały, nawozowe jak nic
Martka 19:52, 04 kwi 2022

Nawóz. Kulki czasem są schowane w środek korzenia rośliny, może coś przesadzałaś? Nie wygląda to na ślimaka
Johanka77 21:58, 04 kwi 2022

Magara napisał(a)
Johanka - ja wolę jak rośnie a nie zdycha Miejsca na chciejstwa jeszcze mam

Ty to zawsze na opak
Johanka77 21:59, 04 kwi 2022

tulucy napisał(a)
U mnie jaja ślimacze ewidentnie jasne, prawie białe, ale takie lekko przezroczyste. Te, tak jak dziewczyny pisały, nawozowe jak nic

O taaak! Miałam te ohydne jaja pod paletami! Podeptałam :S A fuuuj!
sylwia_slomc... 22:19, 04 kwi 2022

Magara napisał(a)
Martka - nie mam planu, ale powoli powinnam zacząć myśleć. Chciałabym coś w podobnej kolorystyce, niezbyt dużego, no sama nie wiem Odnośnie wyszukiwarki - podzielam Twoją opinię

Magda - już kiedyś próbowałam zgłębić różnice pomiędzy jajem ślimaka a kulką nawozową. W skrzyniach zakładam, że ślimaki Do kompostu nie wrzucam zawartości z kupnych doniczek więc to nie może być nawóz To co znalazłam było jednak żółte (może uda mi się zrobić zdjęcie), zgniatały się idealnie... Zamówiłam już preparat, ten żelazowy, podobno można stosować w uprawach warzywnych...

Kasiu-Mrokasiu - ależ Ty jesteś zmyślna, muszę spróbować tak szukać

Jaja slimaków są wszystkie idealnie takich samych rozmiarów takie jakby kremowo cieliste, ślniące nie matowe
Magara 23:41, 04 kwi 2022

Dziewczyny - dzięki, wlałyście we mnie morze optymizmu
Zachodzę teraz w głowę skąd tam nawóz, bo że to może być nawóz w pierwszej kolejności wykluczyłam. Kompost był wybierany w październiku 2021 i wydaje mi się, że robił się od wiosny 2020. Za cholerę nie kojarzę opróżniania do kompostownika resztek z kupnych roślin ale chyba innego wytłumaczenia nie ma. Może mi coś posadzonego padło, wywaliłam do kompostownika, a tam były kulki nawozowe jeszcze? Ale żeby tyle???
Ziemi z worków nie sypałam na pewno.
Nic to, najważniejsze, że nie ślimaki bo ilość tych kulek mnie poważnie zaniepokoiła

P.S. Leje od rana. To też optymistyczne. Ale przy okazji wieje tak, że łeb urywa. No nie dogodzisz
Mgduska 08:15, 05 kwi 2022

To jesteś uratowana
Od razu mnie tkło, jak przeczytałam, że żółte

Leje pięknie, do pracy doszłam mokra, teraz mi zimno w kolana, ale się cieszę
mrokasia 09:02, 05 kwi 2022

Całe szczęście ominęła Cię inwazja ślimaków . Przynajmniej na razie...
U mnie popadało chwilę rano. I też wieje jak wściekłe. Czyżby szło ocieplenie?
Gruszka_na_w... 12:34, 05 kwi 2022

Ocieplenie ma być krótkotrwałe, a potem jak to w kwietniu.
Dobrze, że problem jaj się rozwiązał i nic się z nich nie wylęgnie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies