Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Patrycja_KG_Lu 18:06, 24 mar 2024

MagdaLenka napisał(a)
Patrycja, a dobrej jakości jest ten kompost? Nie ma w nim śmieci? Na zdjęciach wygląda bardzo ładnie...

Śmieci nie ma żadnych jak narazie. Jakość stwierdzę po sezonie widząc czy roślinki dobrze rosną. Sąsiad przyszedł z miernikiem pH, takim automatycznym, który jest mniej dokładny niż te płynowe i dał mu wynik 6,0. Mówił też, że sporo w nim azotu i się zastanawiamy czy zbytnio w liście nie będą warzywa szły zamiast w część podziemną/owoce. Niemniej skusił się na 20 taczek od nas Wstępnie powinien być lepszy niż nasza zbita glina. Anpi korzysta z takiego kompostu nie pierwszy rok i sobie chwaliła.
MagdaLenka 18:07, 24 mar 2024

Podeślesz mi namiary na ten kompost?
Polon 18:48, 24 mar 2024

Bardzo dziękuję za łopatologiczny opis . Tego potrzebowałam. Widzę, że popełniłam błąd z nawilżeniem ziemi, bo dałam nasiona do suchej, takiej świeżo nasypanej do doniczki i lekko ugniecionej. Podlewałam tak średnio, na pewno nie była to wilgotność „uformowanej kulki”. Ziemię mam do wysiewów, ta która zadziałała, to właśnie Kronen, ta nieudana to Compo bio. Na powtórkę papryki chyba już za późno, ale pomidory, jeśli nie wykiełkują, to zrobię jeszcze raz, już z testem kulki. Folią trochę boję się przykrywać, żeby nie spleśniały, ale może niesłusznie.

Fajny ten sprzęt to zbitej ziemi i tradycyjnie imponujący postęp prac
Kontonaogrod 18:59, 24 mar 2024

Fajnie dzialasz rozsady super. Oj przydaloby mi sie zrodlo kompostu. U nas wolaja jsk za zboze (900zl). Sama sobie zrobie

Moje papryki leswo rosna, wymienilam im kompost, mam nadzieje pomoze.

Pozdrawiam
sylwia_slomc... 19:22, 24 mar 2024

Fajną masz tą maszynkę do rozbijania brył. Pamiętasz gdzie kupowałaś?
Patrycja_KG_Lu 19:42, 24 mar 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)
Fajną masz tą maszynkę do rozbijania brył. Pamiętasz gdzie kupowałaś?

Na Allegro jako „spulchniacz gleby ogrodowy kultywator 6 ostrzy”, ma też podcinacz do chwastów z drugiej strony. Szerokość robocza dwadzieścia kilka cm. Były też węższe koło 16 cm. Ta aukcja, z której kupowałam już jest niedostępna, ale są inne podobne.
Patrycja_KG_Lu 19:48, 24 mar 2024

Kontonaogrod napisał(a)
Fajnie dzialasz rozsady super. Oj przydaloby mi sie zrodlo kompostu. U nas wolaja jsk za zboze (900zl). Sama sobie zrobie

Moje papryki leswo rosna, wymienilam im kompost, mam nadzieje pomoze.

Pozdrawiam

Za jaką ilość taka cena? Zazdroszczę możliwości kompostowania. My kupiliśmy puste pole orne, materiału na kompostownik niemal brak, rabaty dopiero się tworzą.
Patrycja_KG_Lu 19:49, 24 mar 2024

Polon - ja przykrywam tylko 1-3 dni do wykiełkowania i raz dziennie odwracam folie na druga stronę, bo są na niej kropelki rosy.
anpi 19:50, 24 mar 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Śmieci nie ma żadnych jak narazie. Jakość stwierdzę po sezonie widząc czy roślinki dobrze rosną. Sąsiad przyszedł z miernikiem pH, takim automatycznym, który jest mniej dokładny niż te płynowe i dał mu wynik 6,0. Mówił też, że sporo w nim azotu i się zastanawiamy czy zbytnio w liście nie będą warzywa szły zamiast w część podziemną/owoce. Niemniej skusił się na 20 taczek od nas Wstępnie powinien być lepszy niż nasza zbita glina. Anpi korzysta z takiego kompostu nie pierwszy rok i sobie chwaliła.

Patrycjo, chyba coś źle zrozumiałaś. Ja nie kupowałam kompostu z miejskiej kompostowni, tylko podłoże popieczarkowe, które u mnie na pryzmie się kompostuje i takie przekompostowane sypię na rabaty, albo mieszając z rodzimą ziemią , albo ściółkując, czyli sypiąc warstwę po wierzchu ziemi.
Czy ty też kupiłaś takie podłoże po uprawie pieczarek , tylko przekompostowane, czy kompost miejski?
anpi 20:03, 24 mar 2024

tu macie link do tacek, które polecała Agapant.
Właśnie sobie zamówiłam