Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Patrycja_KG_Lu 10:56, 24 mar 2024

Tych tac to chyba trochę dokupię, bo są wygodne. Zwłaszcza do podlewania od dołu. Znalazłam te same, ale już po 13 zł (w 2020 r. były po 7-8 zł). Moje pomidorki siane 20 marca w wczoraj skiełkowały. Najszybciej Betalux i Cornabel (te już na parapecie), reszta na ogrzewanej podłodze.

Zamówiłam dziś 4 szt. berberysa Chocolate Summer na rabatę wschodnią bordowo-białą oraz brakujące czereśnie do sadu - Kordia i Regina. Cisy posadził wczoraj mąż w mieszance Toszki dla cisów.
Rojodziejowa 10:59, 24 mar 2024

Te tace masz fajne. Stacjonarnie je znalazłaś? Czy internetowo? Jakie mają wymiary?
Patrycja_KG_Lu 11:13, 24 mar 2024

Rojodziejowa napisał(a)
Te tace masz fajne. Stacjonarnie je znalazłaś? Czy internetowo? Jakie mają wymiary?

Wymiary: 56 x 31,5 x 6,5 cm. Wysłałam Ci namiar na priv. Pomieści:
- 28 sztuk - doniczki kwadratowej P7 - (7x7x8 cm)
- 18 sztuk - doniczki kwadratowej P9 - (9x9x10 cm)
- 8/10 sztuk - doniczki kwadratowej P11 - (11x11x21cm)
agapant 11:21, 24 mar 2024

Ja swoje kupiłam tutaj, są twarde i posłużą wiele lat.

cena za 5 sztuk
Rojodziejowa 11:35, 24 mar 2024

Aga, nie dam rady w to wejść. Możesz zrobić zrzut ekranu oferty?
Marcin89 11:43, 24 mar 2024

Rojodziejowa napisał(a)
Aga, nie dam rady w to wejść. Możesz zrobić zrzut ekranu oferty?
Albo link do tej oferty. Asia masz rację.

Agnieszka dałaś link do Twoich zakupów, nie otwiera się.
Polon 11:50, 24 mar 2024

No jak Ty to robisz, że tak super Ci startują wysiewy. Papryki posiałam 3 tyg temu, wczoraj chciałam wyrzucić, ale zobaczyłam, że chyba pokazała się 1 sztuka !!! No sukces na miarę odkrycia Ameryki
Pomidory wysiałam 21, czyli dzień po Tobie, m.in. Betalux. Jak zobaczyłam Twoje, to jeszcze poszłam sprawdzić moje - NIC, zero oznak chęci do kiełkowania. Stoją na ogrzewanej podłodze pod oknem połaciowym, więc i ciepło mają i słońce też jest.
W związku z tym mam dwa pytania. Jak grubo przykrywasz nasiona i jak mocno podlewasz? Moje mam ok 0,5 do 1 cm pod ziemią i podlewam średnio, tzn zaraz po podlaniu ziemia jest średnio mokra, nie ma „błota”
Może na tym etapie coś robię nie tak? Mam jeszcze podejrzenia co do ziemi - wysiewałam pomidory i papryki w innej ziemi niż ogórki i cukinie. Ogórki i cukinia skiełkowały, pomidory i papryka w zasadzie nie.
Patrycja_KG_Lu 16:12, 24 mar 2024

Pomidorów nie kiełkuje na waciku. Robiłam tak w zeszłym roku z paprykami. W tym roku z braku czasu dałam papryki i pomidory od razu do ziemi.

1. Ziemię kupuję nie uniwersalną, a do wysiewów. Wybieram firmę Aura lub Kronen.
2. W kuwecie/wiadrze/tacy wsypuje sobie ziemie i dodaje wody. Mieszam ręką jak ciasto. Robię test ściskania. Jeśli nabierając garść i ściskając kapie woda = za mokro, jeśli po ściśnięciu grudka się rozpada = za sucho, jeśli grudka pozostaje w nadanym kształcie to wtedy jest idealnie.
3. Napełniam doniczki ziemią niemal do krawędzi i układam nasiona.

4. Przysypuje nasiona na tyle, żeby zakryć. Dla pomidora to pewnie ok. 0,5 cm. Papryki troszkę grubiej by opór ziemi pomógł się nasionku pozbyć tej skorupki.
5. Lekko zraszam wierzch i nakrywam folią.

6. Daje do najcieplejszego pomieszczenia na podłogę (mam ogrzewane podłogi). Raz dziennie zaglądam. Nie musiałam podlewać, bo folia zapobiegała ucieczce wilgoci. Te, które już wzeszły poszły na parapet. Reszta czeka pod folią. Muszą dostać jeszcze podwyższenie do krawędzi ramy okna jak te po lewo.

7. Jak będą ładne listki to trafią do chłodniejszego pomieszczenia.
8. Tu betalux sprzed chwili. Widać różnicę.

Patrycja_KG_Lu 16:20, 24 mar 2024

Podziałałam dziś w warzywniku z wysiewami. Dwie i pół grządki jest zagospodarowane. Potem wygonił mnie deszcz. Dokończę pewnie jutro.

Zakupiony kompost jest miejscami zbrylony. Takim urządzonkiem sobie go trochę rozdrabniam, a potem grabiami wyrównuje.
Przed:

Po:

MagdaLenka 16:25, 24 mar 2024

Patrycja, a dobrej jakości jest ten kompost? Nie ma w nim śmieci? Na zdjęciach wygląda bardzo ładnie...