Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Patrycja_KG_Lu 13:54, 25 lip 2024

Wafel napisał(a)
Pati, ale z ciebie ogrodnik - sadownik- rolnik Wszystko tak pięknie rośnie! Brawo dla ciebie, podziwiam ❤️

Nie mam za to ręki do rozmnażania. Z zimowo/wiosennego rozmnażania hortensji mam 0 sztuk. Przy cięciu szałwii i kocimiętek spróbowałam je rozmnożyć (3 gałązki do jednej doniczki) i tak dziś marnoty wyglądają:

Bodziszek Rozanne (spora sadzonka kupiona za 32 zł) nie przyjął się. Dwie krwawnice też się nie przyjęły. Ogórki gruntowe mamy tylko pojedyncze sztuki, liście pożółknięte, a ten w tunelu obrodził do tej pory w jednej sztuce. Nornica oprócz marchewek zaczyna podjadać buraki czerwone.
LIDKA 14:04, 25 lip 2024

Patrycja
wyśle Ci znowu patyków w lutym a potem wiosną sadzonek zielnych.
wsadziłam 2 szt ot tak sobie i się przyjeły.

do doniczek co dawałaś? trzeba wymieszać gline z kompostem i nie cudować. Doniczki zasypać korą, wstawić na tace i podlewac od dołu ale jak postoją i sie napiją to nadmiar odlać.
Patrycja_KG_Lu 14:32, 25 lip 2024

LIDKA napisał(a)
Patrycja
wyśle Ci znowu patyków w lutym a potem wiosną sadzonek zielnych.
wsadziłam 2 szt ot tak sobie i się przyjeły.

do doniczek co dawałaś? trzeba wymieszać gline z kompostem i nie cudować. Doniczki zasypać korą, wstawić na tace i podlewac od dołu ale jak postoją i sie napiją to nadmiar odlać.

Wysypałam ziemię do siewu po nieudanym rozmnażaniu hortensji do wiadra, wymieszałam z wodą by była równomiernie wilgotna, ponownie wpakowałam do doniczek. Kwitnącą gałązkę kocimiętki - obcięłam kwitnący czubek, nad ziemią poszła para liści, a do ziemi jeden/dwa węzły z oberwanymi liśćmi. Z szałwią to samo, a gdzie listki były za duże to skróciłam o połowę. Potem podlewane w miarę często były, bo upały, ale stały tam gdzie słońce tak nie pada - od północy.
MagdaLenka 14:39, 25 lip 2024

Patrycja, jeśli chcesz świdośliwy prowadzić na drzewka, to wycinaj odrosty. Jeśli wolisz formę krzaczastą, to zostaw swobodnie.
Moja rozmnażalnia hortek też nie powiodła się.
Będę teraz próbować z lawendą, bo ona podobno bardzo łatwo się przyjmuje.
LIDKA 21:09, 25 lip 2024

Dziewczyny nie wiem czemu wam sie nie udają hortki.

Magara 23:32, 25 lip 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Bodziszek Rozanne (spora sadzonka kupiona za 32 zł) nie przyjął się. Dwie krwawnice też się nie przyjęły. Ogórki gruntowe mamy tylko pojedyncze sztuki, liście pożółknięte, a ten w tunelu obrodził do tej pory w jednej sztuce. Nornica oprócz marchewek zaczyna podjadać buraki czerwone.

Patrycja, nie chcę się wymądrzać, ale czy obserwujesz poczynania Puszysława? (Mam nadzieję, że dobrze imię zapamiętałam )
Psa chyba nie masz o ile dobrze kojarzę.
U mnie koty znaczą teren. W terenie dużo roślin, więc znaczą rośliny. Niestety masa roślin tego nie wytrzymuje

Ogórkami się nie przejmuj - w tym sezonie wszyscy mają ten sam problem, za duża wilgotność, za duże różnice temperatur. Moje ogórki nie żyją. Nie tylko moje, tyle pocieszenia. Przez aurę w naszym regionie ogórków nie ma Na targu 14 zeta za kg...
Margo2 23:08, 26 lip 2024

Może spróbuj patyczki hortek potrzymać najpierw w wodzie?
Mi udało się w ten sposób wytworzyć korzonki. Nie jest to najlepsza metoda, ale czasem działa
Polon 15:59, 28 lip 2024

Patrycja, smuteczek delikatny z Twojego wpisu przebija , a tu martwić się nie można, bo po co? Ten rok ogrodniczo pełen wyzwań, w moim regionie mróz w maju, gdzie indziej ogórki zastrajkowały, życie i natura jest nieprzewidywalna. Za to chyba zasoby wody się trochę odbudowały, więc coś za coś.
Z rozmnażaniem roślin chyba woda jest decydująca. U Muszelki była woda z jeziora, a u większości z wodociągu, a to dużo zmienia.
Pewnie dlatego, przy dobrej ziemi i miejscu łatwiej rozmnożyć rośliny bezpośrednio w gruncie i jesienią.
A jak inne prace z rabatami? Coś sadziłaś, czy przerwa wakacyjna?
AgaBoso 22:07, 28 lip 2024

Malgo, w jaki sposób rozmnożyć hortki jesienią w gruncie? Wkładając patyki bezpośrednio do ziemi?
Polon 17:45, 29 lip 2024

Agnieszka, hortensji nie rozmnażałam, ale czytam na wątkach, że niektórym to wychodzi właśnie bezpośrednio w ziemi.
Tu cytat (mam nadzieję, że tak można) znaleziony gdzieś kiedyś, zapisałam sobie „na kiedyś”
“Hortensja ogrodowa i drzewiasta Anabelle.
Zawsze w czerwcu uszczykuję wierzchołki pędów, obrywam im dolne liście
i ..ciach! do ziemi -w jakimś cienistym miejscu pod większymi roślinami, tam, gdzie ziemia nie wysycha. Ukorzeniają się bez problemu”
Można też przygiąć gałązkę do ziemi, przykryć ziemią i też powinna się ukorzenić
Dużo też oczywiście zależy od zasobności ziemi, jaką mamy w ogrodzie.