Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Patrycja_KG_Lu 11:55, 03 sie 2024

April napisał(a)

No boski jest
Ja mam identyczną kotkę ale niestety baaardzo unika aparatu. Też namiętnie wyżera mi właśnie trzcinnika KF i trochę brachytrichę. Gardzi kocimiętką Walker's low.
A jaką tu masz odmianę kocimiętki że w niej się tak mości?

Mam też rudego kocura, to on najlepiej leży w carexach pagórkowych, pomiędzy kocimiętkami, choć ich nie rusza.

Twoje kocury są rozpoznawalne na całym O. Moja kocimiętka na przodzie to Purrsian Blue.
Patrycja_KG_Lu 14:58, 03 sie 2024

Dzisiejszy zbiór tunelowy. Gruntowych nie zdążyłam zebrać.

Pomidor Kosovo - odmiana wysokorosnąca, pochodzi od byłego pracownika ONZ w Kosowie, który przekazał go do Carolyn Male.

Owoce duże, różowe, o kształcie serca, takie big Oxheart, mięsiste.

Odmianę tę charakteryzuje wysoka wydajność, a nade wszystko wyjątkowy smak, bogaty, słodki, o mięsistym, a jednocześnie soczystym miąższu.

Dobra wydajność, bardzo dobry smak. Kosovo jest dla każdego, kto kocha jeść bardzo słodkie pomidory.

Warto podkreślić krótki czas dojrzewania pomidorów odmiany Kosovo, która mimo dużych owoców jest jedną z wcześniejszych odmian ustalonych.

Zawiązałam dziś wstążki (recyklingowe po jakimś prezencie) na mieczykach by potem odróżnić kolory przy kolejnym sadzeniu.
Makao 17:25, 03 sie 2024

Zbiory wypasione nie ma to tamto
Joann 23:24, 03 sie 2024

Taak, i to wszystko takie ładne, apetyczne u mnie pomidory w tym roku jakieś małe i pękają w dodatku. Nie wiem, czy dlatego, że wsadziłam je do ziemi zwykłej bez kompostu czy jest jakiś inny powód.
Makao 08:41, 04 sie 2024

Joann napisał(a)
Taak, i to wszystko takie ładne, apetyczne u mnie pomidory w tym roku jakieś małe i pękają w dodatku. Nie wiem, czy dlatego, że wsadziłam je do ziemi zwykłej bez kompostu czy jest jakiś inny powód.

Wszędzie w necie piszą że regularne nawożenie obornikiem rozwiązuje wszystkie problemy pomidorowe.
Moja znajoma podlewa rozcieńczonym obornikiem co dwa tygodnie i pomidory ma super i dużo

Ja na przyszły rok panuje zaopatrzyć się w kupę
MagdaLenka 12:02, 04 sie 2024

Makao napisał(a)

Wszędzie w necie piszą że regularne nawożenie obornikiem rozwiązuje wszystkie problemy pomidorowe.
Moja znajoma podlewa rozcieńczonym obornikiem co dwa tygodnie i pomidory ma super i dużo

Aniu, a możesz spytać koleżankę o proporcje tego rozcieńczonego obornika?
Makao 12:23, 04 sie 2024

MagdaLenka napisał(a)

Aniu, a możesz spytać koleżankę o proporcje tego rozcieńczonego obornika?

Zapytam bo sama jestem ciekawa. Jak tylko się dowiem na pewno umieszczę wpis u siebie bo nie zapamiętam kto chce wiedzieć by potem odpisać

Obserwuj po więcej
Makao 13:19, 04 sie 2024

Dobra mam więc piszę

15 l garnek
3-4 litry obornika ( osobno kurzy, koński bydlęcy)
Woda

Wrzucamy obornik kurzy, koński lub bydlęcy do gara i zalewamy do pełna wodą. Przykrywasz i zostawiasz na tydzień lub dwa. Po tym czasie rozcieńczasz pół litra obornika na 10 l wody i podlewasz raz na tydzień. Obornik kurzy mieszasz z końskim pół na pół do rozcieńczania i podlewania tzn. 1/4 l kurzego + 1/4 l końskiego + 10 l wody i podlewasz co tydzień.
Za każdym razem jak weźmiesz obornik do podlewania z tego 15 l gara to dolewasz tam wody znowu do pełna i przykrywasz dalej.
Joann 07:48, 05 sie 2024

Makao napisał(a)

Aniu, byłam u Ciebie i zapisałam przepis Muszę zadbać o pomidorki, ale to już w przyszłym sezonie. Trochę jestem niepocieszona, bo w tunelu rosną i takie miernotki.
Patrycja_KG_Lu 13:23, 06 sie 2024

Joann napisał(a)

U mnie pęka jedna odmiana. Najwidoczniej nie potrzebuje tyle wody co reszta, a podlewane są identycznie. U mnie w zeszłym roku były bardzo małe rozmiarowo z uwagi na niemal brak nawożenia (nie wyrabiałam się przy małym dziecku). W tym oceniam swoje starania w nawożeniu na średni poziom i jest o wiele lepiej. Tylko jedna odmiana rozmiarowo odbiega od średniej wagi katalogowej i chyba po prostu coś nie tak nasiona dostałam, a mam je pierwszy raz (odmiana Aurija). U mnie niby w kompoście, a potrzebowały sporo wapnia, potasu (zastosowałam interwencyjnie - dolistnie). Hania pisała kilka stron temu u mnie bym na przyszły sezon zadbała o dostarczenie wcześniej w ziemi wapnia i innych składników (podała w jaki sposób).

Do końca sezonu jeszcze trochę, może ten interwencyjny do pomidorów magiczna siła z substrala spróbujesz? Spore opakowanie jest, to zostanie jeszcze na przyszły rok.