Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Kordina 11:04, 27 sie 2024

Pati Ty jesteś niezrównana w swojej działalności a wyciąganie wniosków z własnych błędów to standard W sumie w tym wybitnie gorącym, ale pod koniec mocno wilgotnym klimacie nie sposób ustrzec uprawy przed zarazą, bo przecież zarodniki rozchodzą się w powietrzu, a wilgoć im sprzyja.
Jesteś dzielna i jaka konsekwentna w swoich poczynaniach, naprawdę podziwiam
Nie lubię za bardzo chemii, ale obejrzyj ten filmik i zostaw sobie w swoim folderze:

https://www.youtube.com/watch?v=hKRxY9aAGD0&list=PLvtdZzAq0ffOiifwe56yHcu_fRU7tdE8N&index=107

i zdanie jednej z osób komentujących:
Na stronie ECHA (European Chemicals Agency) środek składowy tego oprysku - Fluopicolide jest oznaczony jako "Suspected to be Toxic to Reproduction". Z drugiej strony wolę uratować swoją uprawę, znając dawki i wydłużając karencję niż kupować w sklepie, gdzie podejrzewam w jednym pomidorze jest więcej chemii niż w 100 kg moich.

Nie wiadomo co lepsze...
AgaBoso 12:24, 27 sie 2024

Myślę, że na tyle pracy co masz to sporo zdjęć wrzucasz. Rabaty widziałam na żywo rok temu i teraz i jest ogromna różnica, kolorowo się zrobiło.
Papryka ostatnio nie zauważyłam na grządkach, piękne są.

No i maliny! Patrycja zrobiła z kilkunastu sadzonek piękny rządek, aż chcę taki sam. Tylko muszę zadbać o swoje krzaczki.
Gruszka_na_w... 12:32, 27 sie 2024

U mnie też w tym tygodniu zaraza zaatakowała pomidory. Na szczęście główny wysyp był wcześniej i udało się sporo przerobić. Krzaki mocno przycięłam. Część owoców zerwałam, a część zostawiłam. Może coś z nich jeszcze będzie.
Pięknie wyglądają te przetwory na półkach i pomidorki w pojemnikach.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Makao 13:14, 27 sie 2024

Ależ tego dużo miałaś. Bardzo dużo. Wiedziałam że posadziłaś sporo ale jednak nie spodziewałam się że aż tyle.
Chyba lubisz robić przetwory
U nas to co mamy przejadamy na bieżąco. A i mało kiedy zimą używamy przecierów czy koncentratów z pomidorów. U nas tylko ketchup idzie w sporych ilościach ale kupny i to tylko Pudliszki pikantny. Domyślam się więc że taki własnej roboty też by nie przeszedł.

Dlatego podziwiam że tyle tego robisz i to wszystko Wam smakuje. Dobrze bo własne. I bez chemii
Wiolka5_7 16:54, 27 sie 2024

Ale piękne zbiory pomidory
Moje maluchy też złapała zaraza ,zrobiłam jeden oprysk i stanęło.
Może się doczekam czerwonych owoców ,bo zielone są już na krzakach

Kordina 17:05, 27 sie 2024

Wiola z czego oprysk robiłaś? Teraz zmieniła się atmosfera na suchą, więc zarodniki się nie roznoszą jak wcześniej
Wiolka5_7 20:24, 27 sie 2024

Kordina napisał(a)
Wiola z czego oprysk robiłaś? Teraz zmieniła się atmosfera na suchą, więc zarodniki się nie roznoszą jak wcześniej

Musiałam użyć chemii ,bo na eko było za późno. Amistar zadziałał błyskawicznie
Angelika95 21:11, 27 sie 2024

Oj Patrycja, dla mnie Twoje zdjęcia z warzywnika to katorga, tak Ci zazdroszczę, bo u mnie w tym roku nic nie ma. Ale są też motywacją na następny sezon podziwiam Twoje przetwory i Twój zapał do ich robienia. Powinnaś nagrywać na YouTube filmy
Polon 21:21, 27 sie 2024

Ale pomidorów!!! U mnie w tym roku jakiś wyjątkowo mało, na szczęście (odpukać) w miarę zdrowe.
Z przetworów robię głównie soki, a z pozostałości (pestki, skóry, reszta miąższu) taką pastę do wszystkiego. Dodaję cukinię i co mi tam w rękę wpadnie, miksuję na papkę i do słoika.
Sposób „na pętelkę” widzę pierwszy raz, szok ile Ty wiesz o uprawach, a przecież Ty jeszcze dziecko jesteś

A zdjeć rabat za mało
KATARZYNAWIECZ 13:16, 29 sie 2024

Witaj Patrycjo, podglądam twoje uprawy i zainteresowały mnie twoje skrzynie warzywne zrobione z płyt na podmurówki (?). Czy mogłabyś mi opisać sposób ich łączenia i montażu? Do tej pory mam drewniane, ale już nadają się do wymiany. Pozdrawiam i podziwiam . Kasia