Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

NowaKiKi 18:49, 14 maj 2023

Patrycja, tort pierwsza klasa!!!! Intrygują mnie te masy którymi przełożyłaś biszkopty, zdradzisz przepis na priv?
Patrycja_KG_Lu 19:14, 14 maj 2023

Podrzucę tutaj. Masy są z tego tortu, tylko przeliczyłam ilość, bo miałam większą tortownicę. Jeden to mus malinowy (dałam trochę owoców leśnych też, bo mi malin nie starczyło, co skutkowało tym, że był mniej słodki), a drugi to oreo.

Wietrzenie liści i futra.
Kordina 22:41, 14 maj 2023

Pati - dzięki za wirtualny spacer, obejrzałam, fajnie być tam na żywo, zdjęcie to namiastka.
Patrycja_KG_Lu 16:53, 16 maj 2023

Przyszły pierwsze zamawiane roślinki - żywotnik Hoseri 6 szt. do wąskich rabat przy ścieżce do domu (doniczki C3 - 22,90 zł/szt). Potrzebuje szybkiej porady. Jak się sadzi takie rośliny z doniczek? Wypłukuje się całość ziemi/kory/torfu spomiędzy korzeni i daje do podłoża, w którym ma rosnąć czy jakoś inaczej?

Czy mam je jakoś podcinać? Nadać kształt? Niby kulki, ale ze dwie jakieś tyci spłaszczone, chyba, że to przez ułożenie w transporcie.
olciamanolcia 17:10, 16 maj 2023

Ja osobiście wykopuje dołek lekko rozluźniam korzeń i wkładam roślinkę i zasypuje ziemią rodzimą. Przy sadzeniu hort dałam nieco tłustej ziemi z wora

Tort super. Z reguły robię ciemny biszkopt choć nie zawsze za pierwszym razem ów biszkopt wyjdzie
Marcin89 17:47, 16 maj 2023

Przy sadzeniu roślin z doniczek jedynie rozluźniam bryłę korzeniową, najdłuższe korzenie staram się wyciągnąć i dać na boki w dołku. Niekiedy gleba sama się osypuje, ale wtedy roślina ma większy stres związany z przesadzaniem.

Absolutnie bym nic nie wypłukiwał, bo taka roślina o tej porze roku raczej by się nie przyjęła. Jednak ziemia z doniczki chroni (otula) delikatne korzenie włośnikowe.

Raz mi się zdarzyło ucinać sekatorem korzenie, bo były bardzo zbite i poplątane. Wtedy ciężko im rosnąć na boki i w dół w nowym miejscu, a roślina stoi w miejscu, jakby dalej w donicy rosła.

Cięcie po posadzeniu jest wskazane, by zrównoważyć osłabioną (uszkodzoną) część podziemną względem części nadziemnej. Wydaje mi się, że możesz je wyrównać do kształtu kuli i żeby miały wielkość podobną. Iglaki tnie się do połowy sierpnia. Ale jak zrobisz to na wiosnę też będzie ok. No chyba, że będzie Cię to wizualnie drażnić, że każda inna, to teraz

Edit:
Książkowo powinno się te doniczki z roślinami moczyć w wodzie nawet godzinę i więcej przed sadzeniem, żeby się porządnie nawodniły
Marcin89 17:58, 16 maj 2023

Jakiś ogrodnik mnie nauczył takiej zasady: Przez 3 pierwsze dni po posadzeniu podlewać obficie. Potem przez 3 tygodnie podlewać regularnie, tak by cały czas była wilgotna gleba. Następnie już raz w tygodniu lub wcale, jeśli pada deszcz.
ElzbietaFranka 19:44, 16 maj 2023

Ja bym nie przycinała górki żywotnikom. Najpierw niech się zwiąża dobrze z ziemią rodzima.

Nieraz szkółki szczepią iglaki mikoryza. Po czym poznasz szczepionego żywotnika. Jak wyjmiesz z donicy ma biały nalot na korzeniach taka watkę na całości. Wtedy masz pewność, że iglaki będą pięknie rosnąć.
Mikoryza to grzybnia która sprzyja rozwojowi rośliny.

Jeszcze trzeba pamiętać o cotygodniowym obfitym podlewaniu żywotnika.czesto o tym zapominają niedzielni ogrodnicy.
Później płaczą, że usychają.

Pozdrawiam
Agatorek 00:19, 17 maj 2023

Ładne sadzonki dostałaś , futro sprawdza jakość?

Ja też nie płuczę korzeni z torfu, czy ziemi. Jeśli jest to czysty torf, to i tak wyleci jak wyjmiesz roślinę z doniczki. Jeśli ziemia w doniczce nie jest przesuszona, to nie moczyłabym rośliny przed posadzeniem. Leciutko tylko rozluźnij korzenie i posadź do dołka.

Podlewaj regularne i tyle.
Patrycja_KG_Lu 15:05, 17 maj 2023

ajka napisał(a)
Śliczny tort, ja ostatnio robiłam dla syna, ciężka sprawa Wszystkiego najlepszego dla męża.
Komplet tarasowy super.

Rabarbar twój? Bardzo lubię rabarbar, ale moja rodzinka już niekoniecznie

U mnie chwasty wychodziły szybciej niż trawa

Rabarbar sąsiadka podrzuciła, lecz planuje też mieć u siebie w części warzywnej.