Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wiejski ogród Magdy

Wiejski ogród Magdy

Wafel 14:37, 22 mar 2026

Witaj Madziu! Może powinnaś sobie jeszcze załatwić turnus rehabilitacyjny - należy ci się jeszcze po takim złamaniu 3-6 tygodni. Mojej cioci bardzo to pomogło, bo to intensywna rehabilitacja.

Śliczne masz te wiosenne kępki, no i grujecznik cieszy
Zdrówka i sił życzę, ogrodem się nie przejmuj zobacz jak ładnie wygląda Nie widzę gdzie ta róża zjedzona?

Skleroza już pisałam o tym turnusie rehabilitacyjnym...
Ichigo 18:21, 22 mar 2026

Wafel napisał(a)
Nie widzę gdzie ta róża zjedzona?

Asia, może tego nie widać na zdjęciu, ale tam całego dołu z korzeniem nie ma, suchy patyczek . Wiatr przywiał ten krzaczek w zupełnie inne miejsce, niż rósł.

Grujecznik cieszy, zresztą teraz wszystko cieszy, co się tylko zieleni i daje oznaki życia.

Planuję posadzić tej wiosny wiśnię Amanogawa w miejsce lilaka, który został skoszony. I jeszcze na liście chciejstw mam judaszowca Eternal Flame. Może się uda. Kupiłam już takie duże, 50-ciocentymetrowe worki z siatki ze stali nierdzewnej, aby ochronić drzewka przed szkodnikami. Na innych szkodników, tych z kosiarką, też mam już sposób. Więc może będzie dobrze.

Miałam nie robić na razie żadnych zakupów około ogrodowych - poza drzewkami i nawozami - ale obejrzałam rano nowy filmik na youtube Oli Krzysiak, no i popłynęłam. Pokazywała tam takie wspaniale ogromne cebulki lilii i kłącza kosaćców, że musiałam zajrzeć do sklepu, w którym je kupiła. Oczywiście nie oparłam się pokusie i też zrobiłam tam zakupy. Shame on me.
Narsilia 22:28, 22 mar 2026

Hej miło cię widzieć spowrotem na forum dziękuję też za odwiedziny to Mike że zawsze do mnie zajrzysz ,cieszę się że dochodzisz do siebie i to bez operacji , sezon ogrodowy i ćwiczenia napewno pomogą , współczuję strat łączę się w bolu bo wygląda na to że też mam karczownika , choć nawet jestem pozytywnie zaskoczona bo szykowałam się że tulipana nie zobaczę po zimie żadnego a o dziwo trochę wzesclo ciekawa jestem ile zakwitnie , jakie klacze kosascow kupiłaś bo mnie też w tym roku wzięło i dziś nawet sądziłam dwie nowe odmiany
Wafel 23:59, 22 mar 2026

Aaa, ok myślałam, że ta gałązka róży z ziemi wyrasta...

Zakupy mówisz no i fajnie!
MagdaLenka 10:14, 23 mar 2026

Magda, fajnie, że jesteś.
Nie przejmuj się tak karczownikiem. To jest żywe stworzenie i na pewno jest zachwycone tymi pysznościami, które mu serwujesz.
Z naturą nie da się wygrać (zwłaszcza w pobliżu rzeki). Masz cudowny krajobrazowo-naturalistyczny ogród, którego nie jeden by pozazdrościł (łącznie ze mną). Ciesz się tym i nie bierz na siebie za dużo.
Ichigo 11:49, 24 mar 2026

Narsilia napisał(a)
Hej miło cię widzieć spowrotem na forum dziękuję też za odwiedziny to Mike że zawsze do mnie zajrzysz ,cieszę się że dochodzisz do siebie i to bez operacji , sezon ogrodowy i ćwiczenia napewno pomogą , współczuję strat łączę się w bolu bo wygląda na to że też mam karczownika , choć nawet jestem pozytywnie zaskoczona bo szykowałam się że tulipana nie zobaczę po zimie żadnego a o dziwo trochę wzesclo ciekawa jestem ile zakwitnie , jakie klacze kosascow kupiłaś bo mnie też w tym roku wzięło i dziś nawet sądziłam dwie nowe odmiany

Jeśli masz karczownika, to współczuję. Tego gryzonia nie sposób się pozbyć. Jak mu się spodoba miejsce, to się zagnieździ i rozmnaża. Z roku na rok straty są coraz większe...

W zeszłym roku sadziłam tulipany w doniczkach. Widzę, że wychodzą, więc jakiś sposób na szkodnika to jest.
Jak u Ciebie zakwitną, pochwal się zdjęciami .
Jeśli chodzi o karczowniki, doszłam do tego momentu, że muszę się z tym pogodzić i zacząć jakoś z nimi koegzystować.

Co do irysów - kupiłam po trzy sztuki odmiany Constant Wattez i Country Dance. Ciekawa jestem, czy kłącza będą równie dorodne i ładne, jak na filmiku Forela Plante, gdzie je wypatrzyłam.
Kupiłam też śnieżycę letnią (pokochałam te śliczne drobne kwiatki), jakieś mieczyki i jedną dalię Cafe Au Lait (wolę Cafe Au Lait Twist, ale nie mieli).
Ichigo 12:46, 24 mar 2026

Wafel napisał(a)
Aaa, ok myślałam, że ta gałązka róży z ziemi wyrasta...

Zakupy mówisz no i fajnie!

Zakupy są fajne, ale ze względu na rękę muszę się hamować. Przynajmniej w tych ogrodniczych .
Ichigo 12:56, 24 mar 2026

MagdaLenka napisał(a)
Magda, fajnie, że jesteś.
Nie przejmuj się tak karczownikiem. To jest żywe stworzenie i na pewno jest zachwycone tymi pysznościami, które mu serwujesz.
Z naturą nie da się wygrać (zwłaszcza w pobliżu rzeki). Masz cudowny krajobrazowo-naturalistyczny ogród, którego nie jeden by pozazdrościł (łącznie ze mną). Ciesz się tym i nie bierz na siebie za dużo.

Staram się. Jednak co innego, kiedy człowiek wie, co powinien, a co innego robi. Wczoraj trochę przeholowałam z robotą w ogrodzie i dzisiaj mam takie zakwasy, że ledwo się ruszam.

Efekt wczorajszej pracy. Niby mało, ale dla mnie dużo .

Ichigo 13:11, 24 mar 2026

Takie tam ogrodowe maluszki:

Ichigo 13:13, 24 mar 2026