Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wiejski ogród Magdy

Wiejski ogród Magdy

Wafel 16:49, 24 mar 2026

Zazdraszczam irysków
Bardzo fajna ta rabata na tle brzóz

Mój mąż po złamaniu ręki w dzieciństwie jako rehabilitację miał za zadanie napełnianie piaskiem wiaderka i przenoszenie go w drugi kraniec działki...Dobre,co nie?
Ichigo 17:40, 24 mar 2026

Asia, babcia mojego męża, która jest ortopedką na emeryturze, opowiadała, że dawniej w takich przypadkach radzono wziąć wiadro węgla do ręki - przykurcz od razu puszczał. Teraz to anegdota, ale wtedy... . Więc coś w tym, co mówisz, jest. Z tym wiadrem węgla trochę drastyczne i już się nie praktykuje takich metod (mam nadzieję). Ja np., jak mam jakieś lekkie zakupy, staram się nosić je właśnie w tej złamanej ręce. Nie wiem, czy to mądre, ale cóż .
Wafel 17:57, 24 mar 2026

Coś jest na rzeczy , ale nie przesadzaj, tzn. nie wszystko na raz, ale coś możesz przesadzić ...
Ichigo 15:44, 28 mar 2026

Dzisiaj ponury dzień, a prognozy pogody na przyszły tydzień nie wyglądają zachęcająco. Szkoda, bo tyle rzeczy do zrobienia w ogrodzie... Ech.

Na pocieszenie wrzucam zdjęcia z mojego słonecznego balkonu. To taki mój mały substytut tarasu. W przeciwieństwie do ogrodu na odległość, zawsze mogę sobie wypić na nim kawę i popatrzeć na kwiaty.

Ichigo 15:47, 28 mar 2026

Orliki, które wysiały się w zeszłym roku i przezimowały w skrzynce :

Monika83 12:15, 31 mar 2026

Ichigo napisał(a)
Gosia, Monika, dziękuję za życzenia. Wam też życzę wszystkiego dobrego i spełnienia ogrodniczych planów w nowym sezonie.

Asia, u mnie już lepiej. Ręka co prawda całkiem sprawna nie jest, w łokciu mam przykurcz, nadgarstek też ma ograniczoną ruchomość. Ale co nieco da się zrobić. Obeszło się na szczęście bez operacji. Jakąś tam rehabilitację miałam, pozostają ćwiczenia w domu.

W tym roku sezon ogrodniczy rozpoczęłam później niż zwykle, bo dopiero w połowie marca. Byłam na wsi w poniedziałek. Przycięłam powojniki, Annabelki (których mam całe dwie sztuki) i byczyłam się na słońcu. Pierwszy rekonesans po zimie przeprowadziłam niezbyt starannie, aby się nie denerwować, tylko cieszyć dniem na świeżym powietrzu. Zdążyłam tylko zauważyć, że jedna róża została zjedzona przez karczowniki i zniknęła część krokusów sadzonych w doniczce (pewnie dobrały się do cebulek od góry). Poza tym to był dobry dzień. Pod czereśnią bieliły się przebiśniegi - cieszę się, że zdążyłam na ich kwitnienie - i śnieżyce, które sadziłam jesienią. Pięknie kwitną krokusy, ciemierniki i wrzośce...

Ależ piękny łan przebiśniegów❤️
Ichigo 15:08, 31 mar 2026

Monika83 napisał(a)
Ależ piękny łan przebiśniegów❤️

Cieszą mnie wiosną najbardziej .
Sadzę z cebulek i zdobycznych sadzonek. Na balkonie już czekają kolejne kępki do posadzenia.
Monika83 15:22, 31 mar 2026

Ichigo napisał(a)

Cieszą mnie wiosną najbardziej .
Sadzę z cebulek i zdobycznych sadzonek. Na balkonie już czekają kolejne kępki do posadzenia.
No ja przebiśniegi po przekwitnieniu wykopuje i rozsadzam na mniejsze kępki..
Ichigo 15:27, 31 mar 2026

Też miałam rozdzielić swoje, ale chyba zaczekam z tym do przyszłego roku. Za mało jestem w ogrodzie, a pracy bardziej naglącej nie ubywa. W tym roku wykonam w ogrodzie tylko niezbędne minimum - a przynajmniej taki jest plan .
mirkaka 15:50, 31 mar 2026

Bardzo ukwiecony balkon, i ciekawski kotek, fajne zdjęcie