Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wiejski ogród Magdy

Wiejski ogród Magdy

mirkaka 16:51, 12 lis 2025

Witaj,, kloniki bardzo ładne, ten pierzasty cudowny
Ichigo 21:58, 16 lis 2025

Witaj, Mirka. I dziękuję, kloniki chyba lubią mój ogród .
Ichigo 22:34, 16 lis 2025

Można powiedzieć, że wczoraj zakończyłam sezon ogrodniczy 2025. Wsadziłam do ziemi ostatnie cebule, uprzątnęłam rabaty i nawiozłam je obornikiem granulowanym. Nie udało mi się, oczywiście, zrobić wszystkiego, co zaplanowałam, ale nic to. Trudno, zrobię na wiosnę. Nie wyściółkowałam rabat korą, nie skończyłam z pieleniem rabaty czerwonej. Chciałam podwiązać wczoraj różę Giardinę do pergoli, ale wyrosło z niej takie monstrum, że doszłam do wniosku, że potrzebuję drabiny i pomocy drugiej osoby, więc przełożyłam to na przyszły rok. Wrócę na wieś jeszcze raz przed większymi mrozami, aby obsypać korą hortensje ogrodowe i może zakopczykuję kilka róż. I to wszystko.

W tym roku posadziłam więcej roślin cebulowych niż w latach poprzednich. Postawiłam na narcyzy - tych posadziłam najwięcej. Bez koszyczków. Czy słusznie? Okaże się wiosną. Ponieważ narcyzy Recurvus rosną u mnie od kilku lat i nic ich nie zjadło, postanowiłam zaryzykować. Wprowadziłam do ogrodu wiele nowych dla mnie odmian: Sinopel, Obdam, Replete, sir Winston Churchill, Erli Cheer, Pipit, Cassata, Tricollet i Love Call. Ze znanych mi powtórzyłam tylko Bridal Crown.

Wszystkie pozostałe cebulowe sadziłam w doniczkach ochronnych.

Powoli klarują się w mojej głowie plany na przyszły sezon. Chciałabym posadzić więcej drzew i krzewów. Muszę też bardziej zabezpieczyć rośliny przed radosnym kosiarzem, który grasuje we wsi. Zrobić obrzeże dla rabaty czerwonej. I takie tam. Mam całą zimę, żeby wszystko przemyśleć.

Teraz pozostaje zahibernować się pod kocykiem, z kubkiem gorącej herbaty i kotem mruczącym na kolanach, i poczekać do wiosny.
Ichigo 22:45, 16 lis 2025

LIDKA 19:40, 02 sty 2026

Madzia czytam o wypadku, może to szczęście w nieszczęściu że tylko ręką się skończyło bo już potrącenie brzmi strasznie,

Życzę Ci najbardziej zdrowia, wszelkiej pomyślności, i udanego sezonu w ogródku, ściskam mocno❤️❤️❤️
LIDKA 19:42, 02 sty 2026

Ichigo napisał(a)

Czy to dom w ogrodzie wtem mgle widač?
Wafel 23:40, 02 sty 2026

Wpadłam z życzeniami na nowy rok a tu czytam o jakimś nieszczęściu Madziu?

Dobrego Roku, pięknego przyszłego sezonu ogrodowego, bez intruzów i niszczycieli, oby było zielono i kolorowo od kwiecia No i zdrówka! ❤️
Narsilia 21:48, 03 sty 2026

Boziu Madziu bardzo ci dziękuję za odwiedziny u mnie i za dobre słowo jak zawsze , wypadek mnie zszokował boziu życzę ci wszystkiego co tylko mogę aby szybko dojść do zdrowia aby żadnych komplikacji i nadtepst tego nie było i bardzo współczuję mam nadzieję że masz wsparcie i pomoc , pamiętaj Wałcz o odszkodowanie i co tylko ci się należy , trzymam mocno kciuki , i dawaj znać co i jak , wielkie buziaki :*
Ichigo 15:31, 04 sty 2026

Dziękuję, dziewczyny, za dobre słowa i Wam też życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku. Oby się spełniły wszystkie Wasze ogrodnicze marzenia i nie tylko .

Przyznaję, że przygnębiona jestem tą całą sytuacją. Świąt nie miałam żadnych, nawet choinki nie miałam... Wszystkie moje plany wzięły w łeb. Co z ręką - będzie wiadomo dopiero po tomografii.

Dobrze, Lidka, piszesz, że szczęście w nieszczęściu (też to ciągle powtarzam), bo mogło być znacznie gorzej. Sam wypadek nie wyglądał groźnie, po prostu niefortunnie upadłam na rękę. No trudno.

Pozdrawiam Was serdecznie i trzymajcie się ciepło w ten zimowy czas .
Ichigo 15:34, 04 sty 2026

LIDKA napisał(a)

Czy to dom w ogrodzie wtem mgle widač?

To drewniany domek, w którym kiedyś spędzałam wakacje. Ma już z 35 lat i trochę się rozpada. Teraz to "domek ogrodnika", trzymam w nim nawozy i różne klamoty.