Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Gosi

Ogródek Gosi

vita 07:48, 10 mar 2024

Margo2 napisał(a)
Rutewka orlikolistna

Jakie to piękne, rutewki tyle obiecują wczesną wiosną Dereń kousa nie zawiódł, ja też sporo czasu czekałam na większą ilość kwiatów. Nie wiem dlaczego utrwaliło mi się, że woli glebę o odczynie zasadowym. Jaką ma twój? Z różami mam podobne doświadczenie po tej zimie, niestety.
A jakąś 'japońską' wiśnię masz w ogrodzie?
antracyt 08:02, 10 mar 2024

Mój dereń cousa nn wciąż mnie trzyma w niepewności i nie pokazuje kwiatów. Jest trochę młodszy, to pewnie jeszcze poczekam.

Ciekawe spotkanie miałaś. Syn studiuje japonistykę?
Anda 10:29, 10 mar 2024

Pięknie rozwija się wiosna w ogrodzie.

Co do róż, to myślę, że ponieważ jesień była bardzo ciepła, a mrozy przyszły nagle, to róże nie dostały sygnału, że trzeba się kłaść spać. Jeśli na dodatek zostały przycięte jesienią to już w ogóle soki w nich dalej krążyły. Teraz zimy są nieprzewidywalne, więc kopczyki jako ochrona są wg mnie musowe.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Margo2 22:31, 10 mar 2024

vita napisał(a)

Jakie to piękne, rutewki tyle obiecują wczesną wiosną Dereń kousa nie zawiódł, ja też sporo czasu czekałam na większą ilość kwiatów. Nie wiem dlaczego utrwaliło mi się, że woli glebę o odczynie zasadowym. Jaką ma twój? Z różami mam podobne doświadczenie po tej zimie, niestety.
A jakąś 'japońską' wiśnię masz w ogrodzie?

Prawda, jak takie maleństwa potrafią zachwycić?
Podobno tak długo trzeba czekać na kwiaty derenia, jeśli to jest siewka. Mam innego derenia, szczepionego i kwiaty sa od razu.
U mnie raczej kwaśne podłoże jest wokół niego. Większość roślin jest tam kwasolubna.
Ten drugi dereń ma trochę gorsze warunki i dlatego pewnie ma mniej kwiatów w tym roku.
Nie mam żadnej japońskiej wiśni

antracyt napisał(a)
Mój dereń cousa nn wciąż mnie trzyma w niepewności i nie pokazuje kwiatów. Jest trochę młodszy, to pewnie jeszcze poczekam.

Ciekawe spotkanie miałaś. Syn studiuje japonistykę?

Jak pisałam Vicie, bardzo długo nie daja kwiatów siewki. Czekałam chyba 7 lat. Trzeba cierpliwości.
Tak, syn studiuje japonistykę. W tym roku magisterka.

Anda napisał(a)
Pięknie rozwija się wiosna w ogrodzie.

Co do róż, to myślę, że ponieważ jesień była bardzo ciepła, a mrozy przyszły nagle, to róże nie dostały sygnału, że trzeba się kłaść spać. Jeśli na dodatek zostały przycięte jesienią to już w ogóle soki w nich dalej krążyły. Teraz zimy są nieprzewidywalne, więc kopczyki jako ochrona są wg mnie musowe.

Ewa, zgadzam się z Tobą w 100%. Też uważam, że zima przyszła za szybko. Nie przycinam jesienią róż. Czytałam kiedys, że jesienne przycięcie pobudza je do wzrostu. Dlatego nie zdążają potem zasnąć. Zeszła jesień była tak ciepła, do grudnia, który przywitał nas nagle zimą.
Kopczykowanie w tym roku na bank.

Margo2 22:34, 10 mar 2024

Będę miała, o ile przymrozki ich nie załatwią 2 kwiaty piwonii drzewiastej

Oczka do czyszczenia

Uwielbiam pierwiosnki japońskie. Tylko, że u mnie maja za sucho. Tym bardziej się cieszę, że kilka wychodzi

Makdemia. Niestety zdeptałam kwiaty u jednego egzemplarza

vita 07:10, 11 mar 2024

Margo2 napisał(a)
Będę miała, o ile przymrozki ich nie załatwią 2 kwiaty piwonii drzewiastej

Dadzą radę w tej fazie, u mnie kiedyś przy dużym przymrozku, może nawet -7, wszystkie pędy zwisły. Do południa się jednak podniosły. Były nerwy. Swoich teraz nawet nie przykrywam.
Znasz odmianę, czy kwitła wcześniej?

Rumianka 09:21, 11 mar 2024

Twoja wiosna rozgościła się na całego. Piwonie w takiej rozwiniętej postaci...
A jak kotek...wyczytałam gdzieś na wątku, że jechałaś do weta...
April 09:56, 11 mar 2024

Margo2 napisał(a)

Jolu, liczę, że ten przymrozek to już ostatni taki tej wiosny. Trzymam kciuki za roślinki. Myślę, że sobie poradziły, bo przecież to nie pierwszy raz kiedy mrozi po wyjściu roślin.
Ja juz mam wszystko poobcinane i liście w większości uprzątnięte. No trudno. Najwyżej bedzie okazja do kolejnych zakupów
Rozanne wyjątkowo wyszło, za to czekam z niecierpliwością na Patricie. Pamiętasz jak w zeszłym roku dyskutowałyśmy nad tym bodziszkiem i jeszcze tym podobnym do Patrici, który mi się tak podobał, którego mi odradzałaś (nie pamiętam nazwy)?
Nie wiem dlaczego, ale bardziej bym chciała, żeby one ładnie przezimowały. Bardziej mi sie podobają niż Rozanne.

Jolu, chyba w ogóle bodziszki późno wychodzą. Faktycznie trzeba miec cierpliwość

Bodziszki takie jak Raven czy Fay Anna mam już spore, tak więc kiedy startują, to zależy od odmiany. Ten który ci odradzałam to Dark Eyes. Patricię też chyba kupiłam ale sobie nie zapisałam więc nie pamiętam czy mam i ewentualnie gdzie posadziłam. Pamięć jednak zawodna. Może poszukam w wątku jak będę miała czas, więc pewnie nigdy. Będzie, jak wyjdzie z ziemi
Patricia i Dark Eyes są zupełnie różne od Rozanne. Różowe i z mniejszymi kwiatkami. Może po prostu wolisz róż
Margo2 22:57, 11 mar 2024

vita napisał(a)

Dadzą radę w tej fazie, u mnie kiedyś przy dużym przymrozku, może nawet -7, wszystkie pędy zwisły. Do południa się jednak podniosły. Były nerwy. Swoich teraz nawet nie przykrywam.
Znasz odmianę, czy kwitła wcześniej?

Kiedys kwitła, ale potem przestała. Przesadziłam i po roku znowu bedzie kwitła. Na razie nie umiem jej doprowadzić, do wielkiego krzaczka.
To była bida ratowana z marketu. Nie pamiętam nazwy

Rumianka napisał(a)
Twoja wiosna rozgościła się na całego. Piwonie w takiej rozwiniętej postaci...
A jak kotek...wyczytałam gdzieś na wątku, że jechałaś do weta...

Eliso to jest piwonia drzewiasta, która szybciej kwitnie niż chińska.
Kot był faktycznie u weta.
Całe szczęście już wszystko ok.

April napisał(a)

Bodziszki takie jak Raven czy Fay Anna mam już spore, tak więc kiedy startują, to zależy od odmiany. Ten który ci odradzałam to Dark Eyes. Patricię też chyba kupiłam ale sobie nie zapisałam więc nie pamiętam czy mam i ewentualnie gdzie posadziłam. Pamięć jednak zawodna. Może poszukam w wątku jak będę miała czas, więc pewnie nigdy. Będzie, jak wyjdzie z ziemi
Patricia i Dark Eyes są zupełnie różne od Rozanne. Różowe i z mniejszymi kwiatkami. Może po prostu wolisz róż

U mnie bodziszki w większości dopiero wychodzą. Na razie widze znaku życia ani u Dark Eyes, ani u Patricji. Bo masz rację to był Dark Eyes. Bardzo mi się podobał, właśnie przez ten róż z ciemnymi akcentami.
Ja w ogóle mam marnie z bodziszkami. Nie lubią mnie. Bardzo dużo straciłam.
Tylko, przez to, że jestem uparta, w ogóle mam cokolwiek.
I tu warto podkreślić, że trzeba być cierpliwym i wytrwałym, nie poddawać się za pierwszym, ani za drugim razem jesli cos nie rośnie.
Dlatego ja kupuję najczęściej po jednym egzemplarzu, żeby sprawdzić jak sobie u mnie poradzi.

Jola to ciemiernik od Ciebie

Margo2 22:59, 11 mar 2024

Gruszka w skrzyni już chce chyba kwitnąc. Kwitła w zeszłym roku po raz pierwszy, ale nie zawiązała owoców. Ciekawe, czy w tym roku to się uda