Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przy ścieżce

Przy ścieżce

vita 20:25, 21 mar 2025

Joku napisał(a)
Masz jakiś sposób na rozdzielenie poszczególnych kolorów irysków? Pewnie teraz, póki kwitną?
Może zrobić kolorową łączkę gdzieś przy warzywniku?

To jest właśnie kolorowa łączka przy warzywniku Kiedyś jesienią przygotowując się do sadzenia tulipanów, zgromadziłam wszystkie cebulki w oddzielnych pojemnikach. Miałam trzy szczególne cebulki, ktoś komuś, z Grecji, ciekawe tulipany NN. Pech chciał, że przydeptałam pojemniki i cebulki się wymieszały! Posadziłam i przez kilka lat wypatrywałam tych tulipanów z Grecji...
Nad cebulowymi bardzo trudno zapanować, a ja tak lubię ogarniać uporządkowane nasadzenia.
vita 20:36, 21 mar 2025

Roocika napisał(a)
Cudowne są! Takie kępki robią wrażenie.
Posadziłam kilka i chyba wychodzą, jest szansa że nie zostały zjedzone

Coś zjada irysy żyłkowane? Mam je w kępach w wielu miejscach, startują różnie, te w bardziej słonecznych najwcześniej. Tegoroczna wiosna przyhamowała wegetację, czekam na kwitnienie kilku kęp, może rzeczywiście coś je podżera?

Makao 20:41, 21 mar 2025

vita napisał(a)

Tak, byłam u Ciebie jak rozważałaś te 'lumeny', dla mnie to wiedza 'tajemna'. Zapisałam dane i pojechałam szukać. Koniec końców, doświetlam siewki, jestem zadowolona, co ja bym bez porad na forum zrobiła? Siałabym jeszcze raz, albo kupiła gotowe sadzonki pomidorów
Przyjemnie poczytać u Ciebie o wysiewach

Cieszę się że moje rozkminić są przydatne. Musiałam to zrozumieć żeby wiedzieć jak postępować. Fajnie że u Ciebie też to działa
sylwia_slomc... 20:58, 21 mar 2025

vita napisał(a)

Coś zjada irysy żyłkowane? Mam je w kępach w wielu miejscach, startują różnie, te w bardziej słonecznych najwcześniej. Tegoroczna wiosna przyhamowała wegetację, czekam na kwitnienie kilku kęp, może rzeczywiście coś je podżera?

U mnie przez 10 lat tylko przyrastały, ale w tym sezonie w jednym miejscu mam zdecydowanie mniej i się zastanawiam czy czasem cebule od nadmiaru wody w sezonie i teraz w zimie nie zgniły czasem. Gryzonie ich u mnie nigdy nie ruszały.
vita 20:58, 21 mar 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ooo tego nie znałam

Warta rozpowszechnienia cebulowa roślina, wcześnie kwitnąca i dająca moc koloru na rabacie.
Niezawodna w uprawie Siewki wawrzynka znalazłaś?
Joku 21:02, 21 mar 2025

Uprawa cudeniek "wyfikanych" jak mówiła/ pisała Mira to twoja specjalność.
Odnalazły się greckie tulipany? Przylaszczek w stanie dzikim jeszcze nie było.
vita 21:13, 21 mar 2025

Żałuję Jolu, że nie mam czasu na przejrzenie stanu dzikiego przylaszczek, właściwie, to mam je u siebie. Policzyłam stan, kwitną pięknie Znalazłam jedną o blado niebieskich kwiatach, pewnie efekt mieszańcowy. Greckie tulipany przepadły, przez parę lat szperałam po rabatach.
vita 21:33, 21 mar 2025

Magara napisał(a)
Vita, iryski piękne w każdym zestawie i bardzo cieszą wiosną Nawet jak są misz-maszem kolorystycznym Zresztą zaraz będzie po ich kwitnieniu

Nie lubię poganiania czasu To tak jakbym patrząc na startujące pustynniki powiedziała: nie potrzebujecie uwagi, we wrześniu nie będzie po was śladu. Drepczę przy swoich roślinach, przesadzam, rozmnażam, szukam dla nich miejsca i towarzystwa. Wszystkie mają swój czas.
Wafel 21:34, 21 mar 2025

Nigdy wcześniej nie widziałam wawrzynka wilczełyko na żywo, tym bardziej kwitnącego. Teraz wszystko jasne a tu się jeszcze okazuje, że kwitnie też na fioletowo
vita 21:39, 21 mar 2025

Wafel napisał(a)
Nigdy wcześniej nie widziałam wawrzynka wilczełyko na żywo, tym bardziej kwitnącego. Teraz wszystko jasne a tu się jeszcze okazuje, że kwitnie też na fioletowo

On kwitnie na fioletowo, od jakiegoś czasu można nabyć formy biało kwitnące (dla mnie wspaniale)