Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » U Polon

U Polon

Polon 11:53, 30 maj 2025

No więc tak:

Wysiewy - u mnie z wysiewu do gruntu wychodzi rzodkiewka, rzodkiew i fasolka. Próbowałam jeszcze marchewkę i sałatę (teraz ponowiłam).
No chyba, że ten wysiew bazylii to najpierw do mikrodoniczek, a później do gruntu.

Rozsady - lepiej, jakieś 80% z tego co wsadzę, wyrasta

Ukorzenianie - słabo, ale zaparłam się w tym roku na gaurę, więc w ramach testów sprawdzę jak mi pójdzie z bazylią

Olejek Neem - zaczęłam od sprawdzenia co to jest . Zapisuję do testów. Zapewne tradycyjnie zrobię porównanie pokrzywa i Neem, dam znać co mi z tego wyjdzie, bo oba sposoby mnie przekonują. Muszę tylko gdzieś doczytać ile to jest „trochę” mydła lub płynu
ajka 12:14, 30 maj 2025

Magara napisał(a)
Dokładnie taką zwykłą W doniczce Obciąć te górne ładne pędy, dolne listeczki wywalić, i do wody
Może Agnieszka jeszcze coś zasugeruje, to w końcu Jej metoda

Magara a z kolendrą to zadziała? Że też nigdy na to nie wpadłam.

Gosia a zawsze miałam problem z bazylią, wysiew do gruntu nie przynosił rezultatów. W tym roku posiałam w szerokiej doniczce w domu i mam super sadzoneczki. Na bieżąco podjadamy, jak podrośnie, to przeniosę część do doniczek na tarasie.
Polon 12:18, 30 maj 2025

ajka napisał(a)

Gosia a zawsze miałam problem z bazylią, wysiew do gruntu nie przynosił rezultatów. W tym roku posiałam w szerokiej doniczce w domu i mam super sadzoneczki. Na bieżąco podjadamy, jak podrośnie, to przeniosę część do doniczek na tarasie.

O, to i u mnie może się udać
Miskantowo 12:35, 30 maj 2025

AgaBoso napisał(a)
Ja kupuję bazylię w markecie i ją ukorzeniam tak jak napisała Dagmara.
Sprostuję, że ten sposób pozyskiwania sadzonek bazyli podejrzałam u KasiIn, nie wymyśliłam go sama.

Dziękuję za polecajki co do oprysku na mszyce.
Mój olejek Neem zastygł całkowicie w butelce. Zdarzyło Wam się coś podobnego?

Tak, moj tez.
Wstawiam tak jak radzi Bożenka, do cieplej wody kiedy chcę z niego korzystać.
Na ziemiorki w domu mi zadzialal jak zloto!
Kordina 21:23, 30 maj 2025

AgaBoso napisał(a)
Ja kupuję bazylię w markecie i ją ukorzeniam tak jak napisała Dagmara...

Parę lat temu zakupiłam w markecie rukolę, bezpośrednio poszła do ziemi w moim ogródku kuchenno-ziołowym, pozwalałam jej zakwitnąć i co roku przez jakieś 5 może 7 lat ładnie się odnawiała. Ten rok był dziwny, bo całkowicie zanikła, podobnie jak wieloletni tymianek i macierzanka
Magara 22:31, 30 maj 2025

antracyt napisał(a)
Ja bazylię co roku wysiewam. Nie ma w tym żadnej filozofii- siejesz, wschodzi i ewentualnie pikujesz Lubię różne odmiany, szczególnie cytrynową, a tych w marketach brak.

Jak dla mnie jest w tym jakaś, może na filozofia, ale głębsza prawda Chyba raz mi się udało wysiać bazylię, ten pierwszy raz Kolejne lata - lipa. Pomysł z ukorzenianiem to dla mnie objawienie, mogę mieć tylko zieloną

ajka napisał(a)

Pojęcia nie mam Z niczym innym nie próbowałam - nie wpadłam na to
Polon 10:52, 31 maj 2025

Próba nr 1

Jak coś źle zrobiłam, to dajcie znać. Na razie tylko 4 gałązki, jak zjem kolejne listki, to nastawię następne
Polon 17:53, 31 maj 2025

Dziś zakończyłam sadzenie pomidorów. Wyszło mi 34 krzaczki + 2 samosiejki - 15 odmian. Miałam jeszcze 6, ale siostra była w potrzebie, to się podzieliłam. Jak sobie przypomnę pierwszy rok z pomidorami, to kupiłam chyba 10 sadzonek i uważałam, że to aż za dużo .
Część jest na miejscu docelowo przeznaczonym na ozdobne, ale w tym roku w ramach płodozmianu są pomidory.

Zakwitło mi w końcu kiwi, może w tym roku wreszcie spróbuję owoców
Magara 23:25, 31 maj 2025

Polon napisał(a)
Próba nr 1
Jak coś źle zrobiłam, to dajcie znać. Na razie tylko 4 gałązki, jak zjem kolejne listki, to nastawię następne

Nie jestem w stanie powiedzieć czy zrobiłaś dobrze czy źle

Ja dziś wstawiłam kolejną partię do ukorzeniania, czytałam w telefonie o Twoich dylematach, to zrobiłam nawet fotkę poglądową:

Jutro usunę

Nie pamiętam czemu tnę na takie krótkie kawałki, ale się sprawdza, te dolne 3 cm się korzonkami pokrywają A ta górka później ładnie się rozkrzacza
Tak teraz sobie myślę, że jak ta część, którą masz zanurzoną w wodzie, wypuści korzonki, to może trochę za bardzo wybiegnięte te sadzonki będziesz miała?
Polon 07:22, 01 cze 2025

Magara, bardzo dziękuję, już idę poprawić.

Proszę Cię nie usuwaj niczego, będzie ściąga dla następnych pokoleń