Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » U Polon

U Polon

Patrycja_KG_Lu 11:59, 04 mar 2026

To chyba ja jestem winowajcą całego cięcia...myślałam, że pytałaś o seslerię jesienną...
Polon 12:07, 04 mar 2026

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
To chyba ja jestem winowajcą całego cięcia...myślałam, że pytałaś o seslerię jesienną...

No to teraz się tłumacz

A tak poważnie, to nie wydaje mi się, żeby jej to w jakikolwiek sposób zaszkodziło
W razie czego będę informować

Jesienną też obcięłam
Marcin89 12:15, 04 mar 2026

Polon napisał(a)

No to teraz się tłumacz

A tak poważnie, to nie wydaje mi się, żeby jej to w jakikolwiek sposób zaszkodziło
W razie czego będę informować

Jesienną też obcięłam
Ja też myślałem, że to sesleria jesienna. Ale szerokość liści mi nie pasowała

Nic jej nie będzie, niektórych turzyc się nie przycina, a ja i tak tnę i są nowe, ładne liście.
mrokasia 12:20, 04 mar 2026

Cięcie na pewno nie zaszkodzi .
Polon 12:51, 04 mar 2026

mrokasia napisał(a)
Cięcie na pewno nie zaszkodzi .

Też tak myślę, a dodatkowo zdecydowanie lepiej to wygląda, tak więc Patrycja - dzięki Tobie mam ładniej , dziękuję
LIDKA 14:42, 04 mar 2026

Super półkulki z seslerii zrobiłaś. Ja mam tylko jesienna i to dużo. Tnę krótko i nie staram się o żaden kształt. Ona i tak ładnie odrasta.

Turzyc mam chyba 7 różnych. Trochę je tnę ale nie bardzo krótko. One się długo po krótkim cięciu zbierają i zaprzestałam.
Najładniejsza jest turzyca rauraif. Ona zasycha na zimę , tę akurat rżnę krótko, ona szybko rusza bo dzis ciełam i środki już zielone. . Moje turzyce 5 na 7 pochodzą z darów ogrodowiskowych.
ajka 19:40, 04 mar 2026

Ja seslerię heuflera tnę tak jak ty Gosia, nisko, uważając na kłoski. Bardzo dobrze zrobiłaś. Cięta wysoko wygląda brzydko. Wiem, bo mam ją wzdłuż głównej ścieżki. Dlatego właśnie ją tnę wcześnie jak jesienną, by nie uszkodzić jej tych kłosków. Swoją też tak ściełam.

Tu moja w zeszłym roku po mocnym cięciu: https://www.ogrodowisko.pl/watek/8001-ogrod-z-plaza?page=514
Polon 07:39, 05 mar 2026

LIDKA napisał(a)

Turzyc mam chyba 7 różnych. Trochę je tnę ale nie bardzo krótko. One się długo po krótkim cięciu zbierają i zaprzestałam.
Najładniejsza jest turzyca rauraif. Ona zasycha na zimę.

Lidka, a z zimozielonych którą polecasz? Którą odradzasz?
Polon 07:41, 05 mar 2026

Ania, no jak moje też tak będą wyglądać, to będzie super
ajka 18:58, 15 mar 2026

Gosiu jeszcze raz dziękuję za gościnę.