Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pomidorowy Zawrót Głowy

Pomidorowy Zawrót Głowy

Magara 23:38, 17 maj 2025

Asia, pocieszasz Ja co roku ok. 15 maja sadziłam do foliaka mikruski, a teraz mam takie byki, że żal mi na nie patrzeć
MagdaLenka 23:42, 17 maj 2025

Ja będę miała pomidory dopiero drugi sezon, więc jestem niezbyt doświadczona, ale znajoma, która ma warzywnik od kilkunastu lat zawsze wysadza do gruntu dopiero pod koniec maja (Lubelszczyzna, czyli raczej chłodniejszy rejon). Także chyba powinno być ok. Ja planuję sadzić na zewnątrz dopiero w niedzielę za tydzień. Pogoda akurat sprzyja takiemu późniejszemu terminowi.
hankaandrus_44 00:01, 18 maj 2025

Też kiedyś sadziłam 1 czerwca. I o dziwo, były bezproblemowe.

W tym roku sadziłam w tygodniu od 8 maja. Niektóre już się przyjęły, a niektóre zobaczę po 4 dniach nieobecności. Ważne dla mnie, żeby nie było wielkiego słońca. Raczej unikam sadzenia w pełnym słońcu, bo wtedy między dniem a nocą jest zbyt duża różnica temperatur.
Jak rośliny zadomowią się, to już będą normalnie funkcjonować. Powodzenia.
AgaBoso 08:06, 18 maj 2025

12 sadzonek posadziłam do szklarni w środę, resztę wczoraj. Z 12-tu przyjęły się wszystkie, mam nadzieję że wczorajsze też.

Znalazłam też na grządce jedną samosiejkę, krępa, mega ciemno zielona, nie to co moje. Zostawiłam i będę obserwować. Może wcale nie trzeba aż tak bać się niższych temperatur skoro samosiejki rosną mocne.
kami 08:49, 18 maj 2025

Też mam samosiejki. Obstawiam, je jest to koktajlowy tutti frutti bo im uciekały na ziemię. Ewentualnie zwykły koralik
Chciałabym też żeby reszta miała taką zieleń.

Ale patrząc ma sąsiada co wysadził na pole pomidory i nie każdej nocy okrywał to stwierdzam, że przymrozków trzeba się wystrzegać. Około 100zł mu przemroziło ma brązowo bo sadzonki kupił.
Kasya 09:10, 18 maj 2025

Moje duze pomidory wysadzone w tunelu calkiem dobrze, jeden kwitnie
Pozostale cieniutko…kilka malych padlo nawet
Marcin89 10:15, 18 maj 2025

Ja z kolei sadziłem zazwyczaj między 15, a 20 maja i nie ma to dużego wpływu. Może jedynie taki, że owoce pojawią się kilka dni później.

A może być też tak, że pogoda trafi się idealna pod pomidory i nadgonią szybko, zaowocują tak samo szybko jak zwykle

Edit:
Sadzonki są już zahartowane i stoją w skupisku w foliaku. Tak pada, że nie idzie posadzić. A nawet jakby się udało, to nie chciał bym, żeby stały 3 dni mokre od deszczu...
Darecka 10:22, 18 maj 2025

Mnie też pogoda w tym roku powstrzymała przed posadzeniem pomidorasków w tunelu w normalnym terminie, do tej pory uprawialiśmy 2 razy dziennie nasz średnio ulubiony sport narodowy, czyli sztafetę z doniczkami na przełaj. Urosły już takie bydlaki, że latanie z nimi mogłoby być jedną z konkurencji w trójboju siłowym . Dzisiejszą chłodną nockę już zostały w tunelu, włączyłam im farelkę tylko i nic im nie jest. Planuję posadzić je dzisiaj lub jutro, chociaż taka aura (zimno i pada od 2 dni), że aż się odechciewa . Arbuznyj już owocuje, podobnie jak Venus, nie raz już sadziłam metrowe krzaki i zawsze było ok, więc się jakoś specjalnie nie przejmuję .

Kasya 10:42, 18 maj 2025

Ja nie wiem jak to sie robi zeby miec takie krzaki w domu
Patrycja_KG_Lu 10:45, 18 maj 2025

Magara napisał(a)
Asia, pocieszasz Ja co roku ok. 15 maja sadziłam do foliaka mikruski, a teraz mam takie byki, że żal mi na nie patrzeć

Sadziłam ostatnie niedobitki w zeszłym roku do gruntu 5 czerwca. Pojedyncze były tak przerośnięte, że sadziłam na pętelkę, bo nie miałam miejsca na rynienkę.

2 lipca już się czerwieniły te w gruncie