Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pomidorowy Zawrót Głowy

Pomidorowy Zawrót Głowy

Patrycja_KG_Lu 12:40, 29 maj 2025

Miskantowo napisał(a)
O, sadzisz pomidory w wiaderkach bez dna?
Ciekawa jestem jak ocenisz wyniki po sezonie.

Ja w ubieglym roku sciólkowalam pomidory w foliaku matą ściółkująca z owczej welny.
Ograniczala parowanie i chwasty.
W tym tez zamierzam ją wykorzystać ale czekam na reduktor cisnienia. Rozlozylam w skrzyni z pomidorami linię kroplująca i jeszcze jej nie podlączylam.

Pierwszy raz właśnie. Sadzenie było bardzo wygodne. Ciekawe jak będzie z podlewaniem.

W zeszłym roku wyściółkowałam pół tunelu słomą, a pół nie (rosły tam aksamitki, bazylie). Do słomy już nie wrócę, dużo kurzu i kichania przy rozkładaniu, potem miałam sporo jakiegoś wijącego się chwastu i pielenie owiniętego go o słomę było mordęgą. Spróbuje znów z bazylią i ściółkowaniem tym razem skoszoną trawą (cienka warstwa by nie gniła, dosypywana co kolejne koszenie).

Rok temu miałam plan na rozłożenie nawodnienia z mauzera, ale nie wyrobiłam się finalnie czasowo by zakupić i rozłożyć. Tylko programator mam na stanie nieużywany od tamtej pory. Może w tym roku się zmobilizuje.
Patrycja_KG_Lu 12:42, 29 maj 2025

Makao napisał(a)
Te obręcze mam w planach zrobienia od kilku lat i zawsze zapomnę je zorganizować i nie mam. W tym sezonie znowu bez obręczy. Muszę na przyszły rok coś znaleźć bo darmowych wiader to nie mam ale może jakieś rury

Mało u Ciebie Biedronek, Dino czy Lidlów w okolicy? Zazwyczaj na dzień kobiet, walentynki, dzień matki itp. są w sprzedaży kwiaty cięte właśnie w takich wiaderkach. Oni je na koniec dnia składają w magazynie do wyrzucenia. Jak się zapytasz to pewnie dostaniesz.
Patrycja_KG_Lu 12:51, 29 maj 2025

Dzisiaj przyszedł czas na podwiązywanie i oznaczanie pomidorków, oczywiście w towarzystwie Puszysława, którego interesował najbardziej ruszający się sznurek.

Dużym ułatwieniem była decyzja by w tym roku wybrać system numerkowy. Przy pikowaniu czy notatkach sprawnie i szybko idzie. Pomogło też to, że na danej tacy były ułożone w kolejności na jakiej miały się znaleźć na rabacie. Numerki zostają na przyszły rok, tylko kartka z legendą się zmieni. Numerki na stałe mogą też dostać wiaderka w których rosną pomidory. Na fotce umyte już doniczki na sezon 2026.

Patrycja_KG_Lu 12:55, 29 maj 2025

Miskantowo napisał(a)
[…]
Tak wyglądają moje sadzonki, które przetrwaly w foliaku chlody
Wsadzone do skrzyni 18 kwietnia. […]

U mnie w foliaku o dziwo nie zamykanym przed sadzeniem pomidorów, więc temperatura w nocy była taka jak na zewnątrz pojawiły się 4 siewki pomidora. Żyją mimo drakońskich warunków dotychczasowych, małej ilości wody. Chyba nawet silniejsze będą niż moje domowe „rozpieszczone”. Ciekawa jestem jaka odmiana mi się trafi.
Makao 14:04, 29 maj 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Mało u Ciebie Biedronek, Dino czy Lidlów w okolicy? Zazwyczaj na dzień kobiet, walentynki, dzień matki itp. są w sprzedaży kwiaty cięte właśnie w takich wiaderkach. Oni je na koniec dnia składają w magazynie do wyrzucenia. Jak się zapytasz to pewnie dostaniesz.

A to nie wiedziałam że tak można je zdobyć. Dopytam
Patrycja_KG_Lu 10:34, 01 cze 2025

Posadziłam dziś rano 20 sztuk dwarfików w skrzyni…uuffff…jeszcze 12 koktailówek zostało do wciśnięcia na rabaty przy płocie (będę do niego podwiązywać, bo nie mam takich wysokich palików). Kilkudniowa osłona profilaktyczna by ich po posadzeniu słońce nie spaliło. Niby hartowane, ale wolę być ostrożniejsza.
Kasya 10:49, 01 cze 2025

Patrycja, szok ile ty masz odmian
Faktycznie oznaczenie potrzebne
Ja zwykle kilka i rozpoznaje jak zaowocuja
Patrycja_KG_Lu 11:15, 01 cze 2025

Kasya napisał(a)
Patrycja, szok ile ty masz odmian
Faktycznie oznaczenie potrzebne
Ja zwykle kilka i rozpoznaje jak zaowocuja

Odmian mam chyba w tym roku koło 80 różnych.
Kasya 11:31, 01 cze 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Odmian mam chyba w tym roku koło 80 różnych.

Nie wiem co napisać
Ale super
Gdybys jeszcze chciala potem pokazac i napisac po 2 slowa ?
Hmm…Wracam na poczatek watku
Ale na pewno masz jakies nowe
Miskantowo 22:38, 01 cze 2025

Makao napisał(a)

A to nie wiedziałam że tak można je zdobyć. Dopytam

Potwierdzam, moja Tesciowa mi tak przytargała kilka wiaderek.