Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kolorowy ogród na piasku

Kolorowy ogród na piasku

Gocha 10:52, 22 maj 2015

Viva sama nie wiem już co napisać, jestem zauroczona Waszym ogrodem, patrzę z rozdziawioną paszczą. Ogród we mgle przecudny- ja bardzo lubię mgłę. Jak się sprawdzają te obwódki kuklikowe i bodziszkowe ? Pozdrowienia gorące z Lublina
Mala_Mi 11:18, 22 maj 2015

viva napisał(a)

Cisy też włączyłam w rabatę, muszę tu jeszcze posadzić runiankę

I widok z górki na łąkę kwitnącą w tej chwili jaskrami

Może bez kolorów ale bardzo fajnie

Zauroczona tym miejsce też pod wierzbą nasadziłam host Widzę, ze w tym roku będzie już je widać

Aniu, uczta u Ciebie równie kolorowa

Bo ja lubię ucztować
Dorota123 21:23, 22 maj 2015

Oglądam fotki po kilka razy, mam wrażenie, że spaceruję po starym pięknie utrzymanym parku. To duża rzadkość - taki duży i taki zadbany piękny ogród. Gratuluję
Bogdzia 22:26, 22 maj 2015

A ja latam po wątkach za piwoniami drzewiastymi , piękne są. Twoja ma cudny kolor i kawał krzaka z niej.Pozdrówka serdeczne.
Iwk4 09:33, 23 maj 2015

viva napisał(a)
Dla Iwonki (Iwk4)kukliki. Niestety nie mam zbyt dobrego zdjęcia

-

Dziękuję Vivo za zdjęcia. Kuklik ładnie wygląda w masie. Jednak trudno się go łączy z innymi kolorami. W tym roku odkryłam fajne połączennie pomarańczowego z bordowym. Pewnie za kuklikiem posadzę bordowe tulipany.
Twój ogród jest piękny. Ma się wrażenie, jakby nie miał granic
Zdjęcia piękne. Pozdrawiam.
Urszulla 20:07, 23 maj 2015

Dzisiejszy, deszczowy widok z kuchni na to miejsce. Ostatnia kulę bukszpnowa włączyłam w rabatę. Jeszcze tam muszę dosadzić

Dawno nie byłam u Ciebie, więc dzisiaj pozwoliłam sobie nadrobić zaległości od marca. Przyznaję że w lasku przedsięwzięcie duże, ale już nabrało kształtów. Widok z kuchni pokazuje tą perspektywę i się fajnie zapowiada. I cisy dadzą tło w niższym piętrze. Bardzo mi się podoba.

Magnolki ślicznie kwitły, piwonie cudne drzewiasta niesamowitai obwódka kuklikowa zachwyca jesteś Mistrzem i trochę nowych ujęć które dałaś ubarwiły spacer wiosenny
mira 22:16, 23 maj 2015

Kukliki wyśmienite, ja też już sobie namnożyłam ale do takiego szpaleru daleko zresztą ja co kawałek posadziłam chyba że się rozrosną już trochę mnie przerasta to przesadzanie i dzielenie bylin ...to pewnie na chwilkę
elegancka wiosna u Ciebie

pozdrawiam
paniprzyroda 23:29, 29 maj 2015

Byłam u Ciebie raz, byłam drugi po północy za trzecim coś napiszę, bo jeszcze przed dwunastą Piwonia zachwyca, porządek i dbałość o rabaty rzuca się w oczy. Kondycja roślin do pozazdroszczenia. Pewnie już róże zaczęły kwitnąć Czy Maja już zapowiedziała swoją wizytę? Pozdrawiam jeszcze majowo
Ewik 16:58, 05 cze 2015

Piwonie ślicznie kwitną.
viva 23:37, 10 cze 2015

alinak napisał(a)
Tak ,koniecznie . przeglądałam sobie wspominkowe zdjęcia od ciebie z ogrodu i postanowiłam ja nabyć . może podpowiesz od kogo ( szkółka) ja masz .
wiosna nabyłam Tomalize i Fortunę od Rosarium . masakra . dopiero jedna ma listki a trzy pozostałe wprawdzie zielone gałązki ale listka NIET .
własnie do przedogródka chce ją nabyć . Floribunda już nie ma . może jesienią

Alinko, kupiłam we Floribundzie. Pewnie będą mieć jesienią.

Rench napisał(a)
W takim razie chyba sprawdzę jaką mają w naszej szkółce
Uwielbiam wszystko co pachnie mocno
Posadziłam klika lewkonii wśród róż,zapach też obłędny już teraz,zanim róże zakwitną

Kiedy należy ciąć bukszpany,żeby procedura była zachowana?
Moje tez mają jakieś podeschłe listki w niektórych miejscach,poza tymi co mi kolesie mojej suni obsikały i muszę zrobić ostre cięcie,tylko nie wiem kiedy zacząć żeby nie sponiewierać jeszcze gorzej.

Też nabyłam w tym roku lewkonie, masz rację zapach cudny. Ciekawa jestem jak długo będą w dobrej kondycji.
Bukszanów jeszcze nie tnę, czekam aż młode przyrosty zesztywnieją i zrównają się kolorem. Widzę, że to będzie już niedługo.

AgnieszkaW napisał(a)
Twój ogród to ukojenie...Jest tak malowniczo i pięknie, że tylko spacerować i chłonąć...

Dziękuję Agnieszko Lubię swój ogród

07_Rene napisał(a)

Ale wyżera Pierwszy raz widzę tyle pszczół naraz

Musiaa być bardzo smakowita, bo pszczóły były w ogromnej ilości.

laurowisnia napisał(a)
Bardzo fajne masz kolory piwoni, ja nie sprawdziłam jak pachnie moja, teraz w tych deszczach wszystkie płatki już pewnie opadły.
I ciekawie sobie z tym carexem wymyśliłaś. Ostatnio trafiłam na fajnego do takich klimatów bodziszka - nodosum Silverwood, kwitnienie niezbyt długie ale piękne błyszczące liście i ma się dobrze rozrastać.

Piwoniami trzeba się cieszyć szybciutko, bo kwiaty bardzo noetrwałe.
Ciekawy ten bodziszek, o którym piszesz ale tej odmiany nie znalazłam.
Do lasku będę potrzebowała niskich bodziszków a ten chyba taki jest.

Pszczelarnia napisał(a)
Jak dobrze, że te coniki zostały. I dobrze, że są kółeczka wokół drzew. Czasami lepiej nie zmieniać.
Ale zmiana w lasku jest ogromna. I pomysł włączenia ostatniego bukszpana świetny!

Jakich roślin do cienia/lasku jeszcze szukasz?

Kukliki pomarańczowe mają się dobrze i kwitną. Bodziszki również i wszystko inne łącznie z zapomnianą przeze mnie różową kokoryczką pogiętą (corydalis)?

Ewo, co się odwlecze to nie uciecze Zmiany przy drzewach będą. Już nie w tym sezonie, prace tylko odłożone
Do cienia potrzebuję roślin kwiatkowych
Te byliny, które wymieniłaś to twardziele. Zapomiana różowa roślina to Dicentra formosa. Odmiany nie znam.