Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ...

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ...

Evchen 16:03, 01 paź 2012

Konstancja30 napisał(a)
dzień był tak ładny, że pozwoliłam sobie na szwędactwo ... były
img size=341x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/23/234627/original.jpg[/img]

... nasunęło mi się samoistnie o szwędactwie:
"wybacz moje złoto, ale wieczór taki piękny....
że szedłem piechotą..."

I urzekło mnie okno... pieczołowicie wymuskane reliefami i misternym ułożeniem cegieł... widać przez nie błękit nieba, ale mam wrażenie, że za moment wychyli się przez nie królewna z długim warkoczem...
ubolewam nad zniszczeniami .. i nad tym, że takie perełki są nie do odzyskania... mamy za to szklane domy.. nie, że żle - dobrze, że mamy, ale nie dbamy o to , co było.. szkoda..
Madzenka 19:43, 01 paź 2012

Ev za te szklane domy masz klapsa
Konstancja30 21:01, 01 paź 2012

no tos siem Effcia doigrała ... szklane domy ... no Madżenka już klapsa dała i ja jakem żeromszczyzną pachnąca tez klapsa daję )))) ...

skojarzeniem za to pobiłaś wszystko ... jesteś niesamowita ... pod tym oknem spacerowałam jak opętana ... wyobraź sobie zamek powstał w wieku XIV ... chyba coś mu odnoawiali w XVI ... nawet jak okno z XVI to przetrwać taki kawał czasu ... i tak wyglądać to cud !!! ...i prawdziwe piękno ... bezwarunkowe ... oto one w całej ścianie ... tj całości w części tego co ocalało ... a zniszczenia głównie szwedom zawdzięczamy ... okupant po 39 już niewiele miał do roboty ...

Pszczelarnia 21:23, 01 paź 2012

Szwedzi się szwędali ...? Ale czasami jestem wdzięczna, że zabrali i możemy to oglądać w świecie zachowane.Bo po Powstaniu wiele nie zostało. Miałam kiedyś takie przemyślenia w Szwecji, jak oglądałam koperniciana, bibliotekę z Braniewa, zbroje i inne ze szkrzyń wypakowane skarby - nasze skarby. Po czym zobaczyłam, że Pragę też doszczętnie złupili. A w jednym bedekerze po Polsce było napisane, że miasteczko xy po potopie szwedzkim już nigdy nie podniosło się z upadku i zastoju. I - Izabello-Konstancjo - przyznaj, że miałam powód do histerycznego śmiechu na rynku tego miasteczka.
Evchen 22:50, 01 paź 2012

Oj.. auć.. bijom matulu....
chociaż napisałam przecież, że dobrze że mamy... to co miałam napisać, że niedobrze że mamy?... dopiero bym cięgi zebrała....

Auć...

a dopiero teraz bramę dojrzałam... no tego Szwedzi zabrać nie mogli... za ciężki kaliber dla nich

Nie lubię ruin.. bo boli mnie ich okaleczenie przez czas i przez człowieka. I brak szacunku dla tego, co minione.. a że mnie tchnęło dzisiaj poetycko przez Pszczółkowy światłocień ... to powiem dlaczego
"ale nie niszczcie przeszłości ołtarzy
choć macie sami doskonalsze wznieść
na nich się jeszcze święty ogień żarzy
i miłość ludzka stoi tam na straży
i wy winniście im cześć...."
(A.Asnyk)
marzena 23:42, 01 paź 2012

Konstancjo, do twarzy Ci z tymi malowniczymi zgliszczami...
Mala_Mi 00:42, 02 paź 2012

Nie obglądałam zgliszcz, nie czytałam..nadrobię .... wpadłam tylko z pozdrówkami.......
Konstancja30 23:09, 02 paź 2012

Pszczelarnia napisał(a)
Szwedzi się szwędali ...? Ale czasami jestem wdzięczna, że zabrali i możemy to oglądać w świecie zachowane.Bo po Powstaniu wiele nie zostało. Miałam kiedyś takie przemyślenia w Szwecji, jak oglądałam koperniciana, bibliotekę z Braniewa, zbroje i inne ze szkrzyń wypakowane skarby - nasze skarby. Po czym zobaczyłam, że Pragę też doszczętnie złupili. A w jednym bedekerze po Polsce było napisane, że miasteczko xy po potopie szwedzkim już nigdy nie podniosło się z upadku i zastoju. I - Izabello-Konstancjo - przyznaj, że miałam powód do histerycznego śmiechu na rynku tego miasteczka.

rynek i miasteczko ... i upadek na stulecia ... Ewuś a może to było tak silne, że u miejscowych doszło do malformacji genetycznej i gen jakiś całe pokolonia unicestwia ... haaaaaaaaaa ... to materiał do badań a nie do "śmiacia" ... co do skarbów to dobrze, że są gdziekolwiek by nie były ... szkoda jednak, że nie ma zwyczaju w czasach pokoju oddawania ograbionym narodom ich dziedzictwa ... tez kiedyś myślałam ... wojna zła ... potem pokój niby ... a co zabrałem to nie oddam ... i mam ... spuszczę oczka ... zamrugam ... nawet przyznam, że to fuj ... tylko co to zmienia ... biblioteka z Braniewa do Braniewa czy insza inszość do domu ma daleko ...
Konstancja30 23:13, 02 paź 2012

Evchen napisał(a)
Oj.. auć.. bijom matulu....
chociaż napisałam przecież, że dobrze że mamy... to co miałam napisać, że niedobrze że mamy?... dopiero bym cięgi zebrała....

Auć...

a dopiero teraz bramę dojrzałam... no tego Szwedzi zabrać nie mogli... za ciężki kaliber dla nich

Nie lubię ruin.. bo boli mnie ich okaleczenie przez czas i przez człowieka. I brak szacunku dla tego, co minione.. a że mnie tchnęło dzisiaj poetycko przez Pszczółkowy światłocień ... to powiem dlaczego
"ale nie niszczcie przeszłości ołtarzy
choć macie sami doskonalsze wznieść
na nich się jeszcze święty ogień żarzy
i miłość ludzka stoi tam na straży
i wy winniście im cześć...."
(A.Asnyk)

wprawiła mnie Ewa w uniesienie ... jak pięknie można oczywistą oczywistość słowami poety przekazać ...

co do batów to subtelnie cięły i to tylko powietrze ... więc bólu nie było ... a krzyku proszę ... )) ...o bramie zapomnieli pewnie ... nie ma, że ciężkie .. nie ma że boli ... widać nie zdążyli
Konstancja30 23:24, 02 paź 2012

asc napisał(a)
Nie obglądałam zgliszcz, nie czytałam..nadrobię .... wpadłam tylko z pozdrówkami.......

i słusznie, że nie oglądałaś ... przeczołgam Cię po nich osobiście ... wdrapiesz się na szczyt bo ja to nawet przy 7 pilatesach w tygodniu lebiega jestem ... a potem na Łysicę pobiegniemy ... spowrotem to już na miotle ... pozdrawiam ...

super wspomnieniowe zdjęcia ... dałaś ... na myśl o powtórce się rozmarzyłam