Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Stary dom, zapomniany ogrod i ...ja na francuskiej ziemi

Stary dom, zapomniany ogrod i ...ja na francuskiej ziemi

malwes 22:43, 22 cze 2012

I ja też mam sentyment do wierzb. W mieście, z którego pochodzę, mieszkaliśmy w blokach przy samym parku. Ten park drzewami obsadzili sami mieszkańcy, w czasie kiedyś popularnych prac społecznych. Do dziś lubię oglądać czarno-białe zdjęcia z młodości moich rodziców jak na wieeeeeeelkim pustym placu sadzili maciupeńkie drzewka, które już w czasach mojego dzieciństwa były wielkimi drzewami.

Za torami, za mostkiem, rosły dwie wielkie wierzby płaczące- soliterowe. Miały przepiękne, niskie, grube, powyginane konary. I na tych konarach przesiedziałam pół dzieciństwa. Najcudowniejsze były okresy letnie, kiedy wszystkie konary skrywały się za długimi, wijącymi się na wietrze gałązkami z liśćmi. Nawet nie było widać, że ktoś jest w środku. Pamiętam zapach tych wierzb, świeżo skoszonej trawy, stokrotek i koniczyny...i tę beztroskę, i słońce....i poczucie, że świat należy do mnie....

Ech....
aldonaz 00:27, 24 cze 2012

Jak moi poprzednicy z zapartym tchem przeczytałam o Twojej francuskiej przygodzie – trudnych początkach, tęsknocie, remoncie domu, zagospodarowywaniu ogrodu. Myślę, że warto było pomęczyć się – efekty rewelacyjne. Uwielbiam domy z kamienia. Byłam kilka razy we Francji i najbardziej urzekły mnie małe ukwiecone miasteczka z kamiennymi domami.
Twoja historia przypomina mi dwie książki –„Pod słońcem Toskanii” Frances Mayes i „Rok w Prowansji” Petera Mayle. Szczególnie ta druga opisuje o Angliku, który przeniósł się do Francji. Powinnaś opisać swoją historię, zwłaszcza że masz dar do pisania. Fani Ogrodowiska będą pierwszymi czytelnikami.
Życzę Ci dużo szczęścia w Twoim nowym kraju i domku i wytrwałości w dążeniu do celu.
Danusza 14:50, 25 cze 2012

Betysiu gdzie jesteś? najpierw mnie uzależniłas a teraz zniknęłaś
Dasia 21:32, 25 cze 2012

Prawie jakbym była we Francji - tak się poczułam czytając Twoje opowieści.
Szybko się rozrósł ten wątek, ale wcale się nie dziwię. I od razu się przyznam, że czytałam wybiórczo, czyli głównie Twoją powieść w odcinkach.
Pozdrawiam
betysia 06:11, 26 cze 2012

Witajcie Kochani...!!!
troszke mnie nie bylo...hmm, tak jak pisalam wczesniej mezus zaplanowal niemal caly weekend i bylo cudnie... a potem...zlosliwosc rzeczy martwych ... problemy z komputerem ale juz jestem i mam dla Was kilka zdjec , ktore powinny Wam sie spodobac i oddac moje ulubione klimaty...
a wiec zapraszam do spacerowania razem ze mna , tam...gdzie lubie ....

i troszke zmieniamy klimaty..ale tu juz byliscie ze mna wczesniej ...

a na koniec jeden z przezentow od M na urodzinki....laweczk...sam robil, oczywiscie w moim ulubionym kolorze !!!!!!!

betysia 06:21, 26 cze 2012

Ewo, Weroniko,Aniu, Gosiu, Aldonaz, Dasiu, Agnieszko, Danusiu, Marysiu, Abiko ( Agnieszko ) Siaaska i wszystkim, ktorzy mnie odwiedzali podczas mojej nieobecnosci i nawet "zatesknili" oj Danusiu ...co mnie bardzo wzruszylo z calego serca dziekuje, za cieple slowa, pelne zyczyliwosci, za kwiatuszki... jestescie cudowne !!!!!
caluje goraco
Ewa 06:31, 26 cze 2012

betysia napisał(a)
Witajcie Kochani...!!!
troszke mnie nie bylo...hmm, tak jak pisalam wczesniej mezus zaplanowal niemal caly weekend i bylo cudnie... a potem...zlosliwosc rzeczy martwych ... problemy z komputerem ale juz jestem i mam dla Was kilka zdjec , ktore powinny Wam sie spodobac i oddac moje ulubione klimaty...
a wiec zapraszam do spacerowania razem ze mna , tam...gdzie lubie ....

Beatko piękne miejsce i ławeczka śliczna

Lena 07:25, 26 cze 2012

Betysiu,widać tworzycie z M wspaniałą rodzinkę

Co to za cudowne miejsce nam pokazałaś?
Ewa 07:32, 26 cze 2012

Ha ha ha też jestem ciekawa gdzie to? i co to ?
KasiaWB 07:39, 26 cze 2012

Piękne miejsca ławeczka cudna i jeszcze przesyłam najserdeczniejsze życzenia urodzinowe - spełnienia marzeń