Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Stary dom, zapomniany ogrod i ...ja na francuskiej ziemi

Stary dom, zapomniany ogrod i ...ja na francuskiej ziemi

betysia 19:00, 27 sie 2012

Agnieszko mala ogrodniczko z DUZEGO OGRODU... dziekuje ze znalazlas chwilke na podczytywanie moich bazgrolkow...ale tak jak juz wczesniej pisalam "nasze serca" takie same !!!!!!

Irenko- jak nic tylko trzeba sie przeprowadzic...i dziekuje,za wszystkie rady, pordy i mile slowo!!!!!
co do nowej historii.....przy okazji mojego "wasacza", ktory okazal sie sosna ....przypomnialo mi sie cos...dzieki czemu ten "uschniety dziwak" jest mi bliski.... wiec moze opisze.... ale tylko jesli Was nie zanudzam!!!!!!

Zuzko
- merci...oj ja Cie chetnie zaadoptuje!!!!

Abiko - jak bedziesz miala czas to zagladaj, bedzie mi strasznie milo ale jak czasu brak ( jak kazdemu )...skupiaj sie na tym co najwazniejsze i najmilsze dla ciebie.... ogrodowisko to cudny dodatek w wolnych chwilach...
Joanka 19:08, 27 sie 2012

Betysiu...... wsiąknęłam tutaj na dobre....
betysia 19:12, 27 sie 2012

Dzisiaj chcialabym Wam kogos przedstawic.... nasza emigracyjna rodzinka sie powiekszyla....
...ale nie tak jak bym chciala choc i tak jestem nieopisanie szczesliwa i zakochana....
voila...nowa ogrodniczka na francuskiej ziemi

... i kilka migawek z ogrodu, w ktorym juz prawie nic nie zostalo...
upal spalil prawie wszystko...
zamias trawy....step ...nawet podlewanie nic nie daje...
malo roslin nie uschlo a raczej nie spalilo sie... anemony to jedne z tych co dzielnie walcza z upalem...

Joanka 19:22, 27 sie 2012

Śliczna czarna kuleczka
popcorn 19:49, 27 sie 2012

Ale fajny kociak! A perovskie nadal zachwycające!! U nas 18 stopni i deszcz przejściowy, ale jednak - dla ochłody Wolałabym upały - choć jeszcze trochę przed jesienią..
pozdrawiam!!
monteverde 20:43, 27 sie 2012

Kocia śliczna, Betysiu nie jest tak źle, widzę mieczyki abisyńskie, u mnie 30 sztuk i ani jeden w tym roku nie zakwitł, zawilec japoński, perovskie, psiankę horti, lawendę, kocimiętkę tylko różyczek nie widzę pozdrawiam
kaisog1 20:48, 27 sie 2012

Betysiu cudna czarna kocica

A ja Ci zazdroszczę tych upałów U nas już jesiennie..... zimno i mokro..... i kiedy to lato było???
betysia 21:01, 27 sie 2012

Oj wiedzialam,ze moja ksiezniczka skradnie i Wasze serdusia !!!!!
mamy ja od soboty i jak sie domyslacie wszytsko kreci sie wokol tej malej bidy....oj chudzienka, schorowana i tak troche odepchnieta z dzikiej gromadki...najmniejsza, najchudsza ze wszystkich
....ale jak ja zobaczylam wiedzialam,ze musze ja wziasc, bo jest cudna, w jej spojrzeniu bylo cos co by mnie nigdy nie powstrzymalo przed przygarnienciem jej do naszej rodzinki...

Karola, Aniu, Gosienko....lato latem ale jak jest ponad 5 tyg nostop 30-40C i nieustanny zar z nieba to ... takie lato tez nie takie slodkie!!!!
jeden raz od 40 dni spadl deszczyk ( leciuchny )...i pochmurzylo sie 1 raz...to wszytko!
oj wiem, nie zazdroszcze Wam tych ciaglych opadow i chlodu... ale taki upal tyle czasu tez nie raduje...
ale tak jest co roku... pamietam,ze w ubieglym roku 1-go pazdziernika nadal bylo ponad 30C i kapalismy sie jeszcze w oceanie...wiec pewnie slonko tak szybko nas nie opusci...
Chcialabym Wam oddac tak chociaz z 10C ...i wszyscy byliby zadowoleni!!!!

Sciskam Was mocno, zyczac spokojnej nocki i duzoooooo slonka od samego rana!!!!!
Sebek 21:02, 27 sie 2012

betysia napisał(a)

Betysiu do storczyków nie trzeba mieć ręki. Dostajesz go albo kupujesz . Stawiasz na na parapecie wschodnim lub zachodnim a jeżeli na południowym to 1 m od okna. W plastikowej doniczce w której on jest robisz otwory rozgrzanym gwoździem ( tak z 10 otworów do wys. 3/4 doniczki ) i wstawiasz do ładnej osłonki która ma w dnie takie wybrzuszenie i koniecznie musi być prawie przeźroczysta aby przepuszczała światło. Jak korzenie się zrobią jasno-żółte a doniczka jest lekka (to wypada co 2-3 tygodnie ) zanurzasz na pół godziny w wodzie w misce np. Po pół godziny wyciągasz i jak ocieknie , wstawiasz do osłonki. Co drugi raz przy takim zanurzeniu dodajesz troszeczkę nawozu do kąpieli . I to cała tajemnica jest. Powodzenia.

Oj Zbysiu gdy tak piszesz to tak prosto brzmi... a one chyba uczulone na mnie sa!!!!!
mialam ich z ....5 chyba ( wszystkie dostalam od malzonka- tym wiekszy smutek i wstyd) i niby kapieli zazywaly co 10 dni, i niby wszystko ok....a zawsze gubily kwiaty, nowych pedow nie puszczaly i odchodzily...
co widze w sklepie to wzdycham...bo je uwielbiam...ale odchodze, bo nie wierze,ze potrafie sie nimi zajac.... ale dzieki Tobie chyba znowu sie odwaze i zaryzykuje....ostatni raz!!!!!!
Dziekuje Zbysiu za troske i ....kopalnie wiedzy, wsparcie i otuche!!!!!!!

Jeśli mogę Ci jeszcze pomóc to zajrzyj sobie tutaj na dół strony, tutaj opisałem bardzo "rygorystyczne" zajmowanie się nimi, ale tak na prawdę nie trzeba przy nich takich cudów I dzięki za przypomnienie o nich, bo już ponad 2 tygodnie ich nie podlewałem
betysia 21:06, 27 sie 2012

Oj Sebus..zloty chlopak z Ciebie MERCI!!!!!
na pewno zajrze i skorzystam bo wlasnie mysle,ze na weekend wybiore sie po storczyki ... Zbysiu tak mnie nimi oczarowal,ze chyba sie skusze!!!!
pozdrawiam cieplutko!!!!!