Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród - radością dla oczu, pokarmem dla duszy.

Mój ogród - radością dla oczu, pokarmem dla duszy.

monitka 10:02, 30 paź 2012

Zuza fotki jeżyków niesamowite
Co do kuny to to już nie jest fajne...Mam ten sam problem ...na szczęście kuna u nas tylko bywa. Problemem jest jak zrobi sobie gniazdo na stałe i w dodatku jeszcze powije młode. Słyszałam już historie ze zrywaniem dachu włącznie bo to jakich szkód te stworzenia dokonały nie dawały szans na naprawę ani na normalne życie (ogromny smród rozkładających się zwierząt, odchody)... Najważniejsze chyba jest zabezpiecznie dachu tak żeby nie mogła pod niego wchodzić co jest bardzo trudne. Kuna potrafi wejść w bardzo wąską szczelinę. Zauważyłam że u nas znalazła sobie podobną drogę...wchodzi pod dachówki w koszu dachowym co niestety jest bardzo trudne do zabezpieczenia...
Czytałam że kot i pies odstraszają kunę ale to chyba się nie sprawdza. My co prawda nie mamy zwierząt ale ona nawet nas się nie bała...a spędziliśmy parę nocy w oknie żeby zlokalizować którędy chodzi. Nieraz widywaliśmy się oko w oko i wcale skrępowana nie była Powodzenia w tej trudnej walce życzę!
zuza12 10:02, 30 paź 2012

Jeże zadomowiły sie pod drewutnią a kuny póki co nie widać. Ja tam nic do niej nie mam, ale strasznie hałasowała po nocy.
monitka 10:06, 30 paź 2012

No ja też do niej nic nie mam dopóki szkód mi nie robi. Ja bym jej chętnie domek w ogródku postawiła i niech mieszka ale na buszowanie pod dachem nie zgadzam się ...
Hałas jest okropny o innych atrakcjach już pisałam.
zuza12 10:12, 30 paź 2012

monitka napisał(a)
Zuza fotki jeżyków niesamowite
Co do kuny to to już nie jest fajne...Mam ten sam problem ...na szczęście kuna u nas tylko bywa. Problemem jest jak zrobi sobie gniazdo na stałe i w dodatku jeszcze powije młode. Słyszałam już historie ze zrywaniem dachu włącznie bo to jakich szkód te stworzenia dokonały nie dawały szans na naprawę ani na normalne życie (ogromny smród rozkładających się zwierząt, odchody)... Najważniejsze chyba jest zabezpiecznie dachu tak żeby nie mogła pod niego wchodzić co jest bardzo trudne. Kuna potrafi wejść w bardzo wąską szczelinę. Zauważyłam że u nas znalazła sobie podobną drogę...wchodzi pod dachówki w koszu dachowym co niestety jest bardzo trudne do zabezpieczenia...
Czytałam że kot i pies odstraszają kunę ale to chyba się nie sprawdza. My co prawda nie mamy zwierząt ale ona nawet nas się nie bała...a spędziliśmy parę nocy w oknie żeby zlokalizować którędy chodzi. Nieraz widywaliśmy się oko w oko i wcale skrępowana nie była Powodzenia w tej trudnej walce życzę!

Moniko na priv masz informację o kunie. Nasz zwierzaki nawet nie reagowały na kunę, więc niewiele pomogły.
AniaK 16:04, 30 paź 2012

Zuza jeżyk bardzo miły gość w ogrodzie, ale kuny to już bym nie chciała.

Pozdrawiam
Urszulla 16:40, 30 paź 2012

zuza12 napisał(a)

Witaj. Ja też mam miętę i melisę ususzoną.Żałuję tylko że w maju pokrzywy nie ususzyłam.

Ogród masz ładny i zadbany, super pomocników do wspólnych przedsięwzięć w ogrodzie. A syn musi się usamodzielnić. Z daleka od domu będzie szło mu to szybciej. I będzie szczęśliwszy przyjeżdżając na weekend do domu.

Jeżyki jedzące w dzień jabłuszka to naprawdę niecodzienny widok. Pozdr.

Witaj Ulu w moim ogrodzie.
A co ty robisz z taką ususzoną pokrzywą, to jakies lekarstwo, czy do czego to ma być?

Ja z pokrzywy piję wiosną herbatę z listkiem mięty i melisy-jest bardzo smaczna...... dla mnie....... i moja sąsiadka też chętnie na nią przychodziła. A zimą lepsza byłaby własna ususzona niż z zielarskiego. Ma działanie oczyszczające krew i podobno zawiera żelazo. Najlepsza herbata z majowych pokrzyw

A z tą kuną to masz problem. są jakieś preparaty odstraszające kuny...przynajmniej do samochodów ludzie stosują bo wygryzają pod maskami ocieplenie i niszczą kable. Ja walczyłam ostatnio z myszką.....tylko 2 dni.....ale to przy kunie nic.......trzeba by poznać zwyczaje kun i coś o zwalczaniu. Nie słyszałam nigdy żeby się zadomawiały....raczej że na kury polują
Milka 16:49, 30 paź 2012

Zuzia, opowieść o jeżach, bajeczna i jeszcze jak fajnie uchwyciłaś czającego się kota

a kuna, to kłopot; fajny zwierzak ale nie pod dachem, bo niszczy; też miałam, hałasowała okrutnie i na śniegu widzieliśmy jej ślady..potem za jakiś czas cisza, chyba wpadła pod samochód i od tej pory spokój, ale i u sąsiadów szkody robiła, bo zagryzała im kury!
zuza12 13:43, 28 lis 2012

Witajcie Kochani.
Sama nie mogę uwierzyć, że nie było mnie z Wami prawie miesiąc. Niestety życie pisze nam różne scenariusze i my nie mamy na to wpływu, a dla nas ten rok jest wyjątkowo ciężki. Mam nadzieję, że teraz bedę mogła częściej tu zaglądać. Bardzo za Wami tęskniłam. Nie siedziałam też bezczynnie. W trudnych momentach zawsze uciekamy z mężem do ogrodu. Tak było i teraz. Przesadziliśmy wiele drzew. Mam nadzieję, że w przyszłym roku odwdzięczą się nam i wiosną będę mogła zaprezentować mój ogród po zmianach.

Teraz kilka zdjęć zaległych zdjęć z początku jesieni

zuza12 13:50, 28 lis 2012

Teraz w ogrodzie też jest ciekawie. Czy brąz, czerwień i zieleń nie są piękne.

jotka 13:50, 28 lis 2012

Miło, że jesteś Rok się kończy, a następny na pewno będzie lepszy- tego Ci życzę

A jesień piękna u Ciebie... mam nadzieję, że jeszcze coś z tych kolorów zostało...