Cześć! Moim zdaniem warto przejrzeć trochę wizytówek, te ogrody które Ci wpadną w oko można potem odwiedzić w wątkach, dopytać o szczegóły, zajrzeć w stare wpisy i zobaczyć zdjęcia z nasadzeń czy poczytać o powstawaniu danych rabat.
Nie wiem czy masz już wybrany styl ogrodu - jeśli tak to możesz poodwiedzać podobne do niego wątki.
Możesz też zadawać pojedyncze pytania - jest taki wątek o projektowaniu pojedynczych rabat. Ale tego akurat nie polecam, bo zdarza się, że powstają rabaty od czapy, bez spójności ze sobą i potem są ciągłe przeróbki i przesadzanki, a to kupa czasu, pracy i kosztów zakupu innych roślin.
Warto też przejrzeć Pinterest. Jest tam sporo zdjęć z ogrodów tutejszych. Kopalnia inspiracji.
Najsensowniej jednak jest założyć swój wątek z jakąś mapką lub rysunkiem ogrodu w skali na kartce w kratkę. Wtedy porady/analizy/podpowiedzi/wszelkie rozważania masz w jednym miejscu zebrane do kupy
Pozdrawiam serdecznie.
P.S. Mi ogrodowo pomogły najbardziej trzy rzeczy (kolejność nieprzypadkowa): podręcznik
Podstawy projektowania ogrodów Alexander Rosemary, OGRODOWISKO oraz Pinterest. Mimo, że jestem w trakcie zakładania ogrodu, tak w okolicach połowy wykonanych rabat, to już widzę dużo efektów, oszczędności czasu, energii i kosztów dzięki tym trzem punktom.