Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Blaski i cienie nowego życia

Blaski i cienie nowego życia

Pszczelarnia 13:56, 14 sie 2020

Urszulla napisał(a)
U mnie narazie tylko tyle
Jakie mielibyście pomysły na wykorzystanie ? Kiedyś kryto domy słomą, w dzisiejszych czadach pogodowych to chyba zbyt delikatny materiał. Tak sobie myślę.

Materiał na dachy nadal dobry - trwałość do 30 lat. Ale nie ma rzemieślników, którzy to potrafią (są w Holandii i północnych Niemczech) i nie tak się robi słomę na dach. Mój stryj - dekarz, wie, jak to się robi (kiedyś i takie dachy robił) ale taką słomę to trzeba inaczej wyhodować i żnąć. Z żyta najlepsza ponoć.

Z tej swojej zrobisz chochoły do róż. Wyściółkujesz truskawki, pustą glebę między siatką a żywopłotem a jak posiekasz, to i jako ściółka na rabaty będzie dobra. W balocie może też sama się rozłożyć od środka ale to trzeba czasu i przerośnie chwastem na zewnątrz.

Urszulla 15:19, 14 sie 2020

Pszczelarnia napisał(a)

Materiał na dachy nadal dobry - trwałość do 30 lat. Ale nie ma rzemieślników, którzy to potrafią (są w Holandii i północnych Niemczech) i nie tak się robi słomę na dach. Mój stryj - dekarz, wie, jak to się robi (kiedyś i takie dachy robił) ale taką słomę to trzeba inaczej wyhodować i żnąć. Z żyta najlepsza ponoć.

Z tej swojej zrobisz chochoły do róż. Wyściółkujesz truskawki, pustą glebę między siatką a żywopłotem a jak posiekasz, to i jako ściółka na rabaty będzie dobra. W balocie może też sama się rozłożyć od środka ale to trzeba czasu i przerośnie chwastem na zewnątrz.

Kupiłam z powodów ściółkowania. Mówisz że na rabaty trzeba pociąć, rozumiem. Wiesz jak długo się to rozkłada? Myślałam żeby na rabatach była w przerwach między roślinami i przekłafać na przemian chwasty zielone i słomę. Tylko jakie grubości zachować?
sylwia_slomc... 18:18, 14 sie 2020

Pociąć najłatwiej siekierką ostrą na pniaczku, dawniej tak się sieczkę cięło dla zwierząt
Nie wiem czy rozumiesz o co chodzi.....bierzesz garść grubą słomy i rąbiesz na pniaczku na drobniejsze( prawie jak nożem nać na desce)
Urszulla 03:28, 15 sie 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)
Pociąć najłatwiej siekierką ostrą na pniaczku, dawniej tak się sieczkę cięło dla zwierząt
Nie wiem czy rozumiesz o co chodzi.....bierzesz garść grubą słomy i rąbiesz na pniaczku na drobniejsze( prawie jak nożem nać na desce)

Jasne że rozumiem

Jednak z praktycznej strony mojego zycia chyba będzie tak jak z miskantem olbrzymim. Łamię go na 3 części i tak kompostuję. Dopiero jak wstępnie przegnije to łamię na drobno na rabaty. Słoma na pewno będzie się szybciej rozkładała. Bardzo jestem ciekawa jak mi to wyjdzie i czy efekty mnie zadowolą i w jakim stopniu ułatwią życie
Jak wszystko się dobrze ułoży to w przyszłym tygodniu mogę się za to wziąć i powrócić do spraw ogrodowych bo potem znów inne sprawy się poukładały.
anabuko1 07:03, 15 sie 2020

Ale ci się zachciało sciolkowania słomą.
Ale sama widziałam na żywo warzynik wyłożony słomą u Gosi- Gochy. Wątek ;Kolorowy ogród do kapitalnego remontu. Sama zobacz.
Świat nie to wygląda
Urszulla 14:17, 15 sie 2020

anabuko1 napisał(a)
Ale ci się zachciało sciolkowania słomą.
Ale sama widziałam na żywo warzynik wyłożony słomą u Gosi- Gochy. Wątek ;Kolorowy ogród do kapitalnego remontu. Sama zobacz.
Świat nie to wygląda

Dziękuję za namiary
Urszulla 21:02, 15 sie 2020

Wczoraj pierwszy raz w tym sezonie zbierałam gąsienice na bukszpanach. Ale dziś na takim rzadszym były 4cm okazy i chyba ze 40szt. Kto nie zna historii z zeszłego sezonu to przypomnę że nazbierałam w czerwcu przy upałach przez jeden tydzień cztery litrowe słoiki pełne gąsienic. To była walka wręcz i potem spokój.
Zauważyłam że na tych gęstych ćmy nie mają takich dobrych warunków i bukszpany atakowane są z boków i z dołu. Natomiast mam kilka rzadziej rosnących i jak ćmy tam wlecą to wszystko od środka się dzieje i trudno uchwycić moment wylęgania.
Wkurzyłam się, nie wiem czy tego jednego bukszpana ratować czy będę wykopywać.
Więc wytoczyłam broń i zrobiłam oprysk na wszystkie, poszło 10l roztworu.

abiko 21:15, 15 sie 2020

Ula u mnie też tak jest ćmma na bukszpanach. W ciągu 4 dni zaatakował mi wszystkie. Dziś widziałam ćmy, rozłożyłam pułapki, ale prykać za chwilę trzeba.
Urszulla 21:59, 15 sie 2020

abiko napisał(a)
Ula u mnie też tak jest ćmma na bukszpanach. W ciągu 4 dni zaatakował mi wszystkie. Dziś widziałam ćmy, rozłożyłam pułapki, ale prykać za chwilę trzeba.

Bo są upały.
Aga, ja też myślałam że za chwilę, ale za jeden dzień mogłabym nie mieć co oryskiwać.
Sąsiad robi opryski na ssąco- gryzące co 10 dni w sezonie.
Mala_Mi 12:03, 16 sie 2020

Ula, ja już nigdzie nie zagadam. Brak czasu ,trzeba z czegoś zrezygnował. U mnie nic się nie dzieje,wiec i nawet do siebie nie zaglądam za często