Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

monteverde 15:13, 11 lis 2012

ale jesteś zdolna, fajne
eliza3 15:19, 11 lis 2012

Bardzo mi się podobają, uwielbiam takie rzeczy, szkoda tylko, że taka zdolna nie jestem... ale chętnie popatrzę u Ciebie. Lubię tu zaglądać. Pozdrawiam.
Klamber 06:49, 12 lis 2012

O śniegu prawie zapomniałam, to już chyba ostatnie, tak ciepłe dni.

Widoki późno jesienne,pastelowe barwy, przepiękne, Wiktorio
popcorn 08:30, 12 lis 2012

Wow jakie zdolności! Rzeźby przepiękne! A czym ten gips jest pokryty? Wyglądają jak z brązu...
pozdrawiam!!

PS ogród jesienny uroczy; piękne kolory!
Urszulla 09:10, 12 lis 2012

Wspaniałe te rzeźby, masz talent....szkoda że na zewnątrz nie mogą stać, ale pewnie w domu masz dla nich miejsce.......i nowe zakątki swojego ogrodu nam pokazujesz......cudownie. Pozdr
Pszczelarnia 14:02, 12 lis 2012

vita napisał(a)

Wiktorio - czy te czerwone gałązki to derenie? A co u nich w nóżkach rośnie. Mam je również i nie wiem czem podsadzić W angielskich ogrodach widziałam hakone - pięknie wyglądało

Tak, to dereń biały. Kiedy go sadziłam nie znałam jeszcze jego wszystkich zalet. Którejś z minionych wiosen zobaczyłam go we wczesnowiosennych zestawieniach, te nagie, czerwone pędy obok oliwkowych (nazwy derenia o oliwkowych nie pomnę) wyglądają zjawiskowo. Ale trzeba go do dla takich widoków intensywnie ciąć. Rozrośnięty późnym latem sam staje się tłem dla innych roślin. U mnie dla piwonii, serduszek i irysów. Ale to się zmienia, jak pomysły.

Ten oliwkowy dereń to 'Flaviramea'. Wiktorio postulowałaś u mnie nad zachowaniem dereni nad brzegiem: tam właśnie rosną 'Alby' i "Flaviramery'.
A do niego pasuje mi jeszcze turzyca babkowata. Ja bardzo lubię derenie od dawna. Wiosną i pierwiosnki ślicznie wyglądają przy nich.

Kadrowanie mówisz ... - myślę, że może i tak (ale najpierw trzeba mieć co kadrować). Moje zauroczenie Twoim ogrodem nie mija.
gusiarz 14:17, 12 lis 2012

Pszczelarnia napisał(a)

Wiktorio - czy te czerwone gałązki to derenie? A co u nich w nóżkach rośnie. Mam je również i nie wiem czem podsadzić W angielskich ogrodach widziałam hakone - pięknie wyglądało

Tak, to dereń biały. Kiedy go sadziłam nie znałam jeszcze jego wszystkich zalet. Którejś z minionych wiosen zobaczyłam go we wczesnowiosennych zestawieniach, te nagie, czerwone pędy obok oliwkowych (nazwy derenia o oliwkowych nie pomnę) wyglądają zjawiskowo. Ale trzeba go do dla takich widoków intensywnie ciąć. Rozrośnięty późnym latem sam staje się tłem dla innych roślin. U mnie dla piwonii, serduszek i irysów. Ale to się zmienia, jak pomysły.

Ten oliwkowy dereń to 'Flaviramea'. Wiktorio postulowałaś u mnie nad zachowaniem dereni nad brzegiem: tam właśnie rosną 'Alby' i "Flaviramery'.
A do niego pasuje mi jeszcze turzyca babkowata. Ja bardzo lubię derenie od dawna. Wiosną i pierwiosnki ślicznie wyglądają przy nich.

Kadrowanie mówisz ... - myślę, że może i tak (ale najpierw trzeba mieć co kadrować). Moje zauroczenie Twoim ogrodem nie mija.

A ja zapytam - jak ciąć derenia. Wszytskie gałązki skracasz np. o 1/3 długości i tniesz w kulkę?
Pszczelarnia 14:41, 12 lis 2012

Czy ja mogę odpowiedzieć na to pytanie?
Niektórzy tną co roku radykalnie (10 cm od ziemi). Ja tak robię ale co 2-3 lata. On tak szybko nie traci koloru na gałązkach przecież.
Wiem, sprawdziłam, że takie cięcie krótko przy ziemi dereniowi wcale nie przeszkadza.
beta 08:01, 13 lis 2012

Vito

rzeźba przepiękna, wygląda jak z brązu
gusiarz 08:26, 13 lis 2012

Pszczelarnia napisał(a)
Czy ja mogę odpowiedzieć na to pytanie?
Niektórzy tną co roku radykalnie (10 cm od ziemi). Ja tak robię ale co 2-3 lata. On tak szybko nie traci koloru na gałązkach przecież.
Wiem, sprawdziłam, że takie cięcie krótko przy ziemi dereniowi wcale nie przeszkadza.

Ewo - witaj i dziękuję za odpowiedź.Myślicz ża aż tak mocno ciachnąć wiosną? Oooo!!! Chyba masz rację jedynie co 2-3 lata. Można też część gałązek mocno przyciąć - jak pisesz 10 cm nad ziemią - a resztę skrócić o połowę. Czy to byłby dobry sposób?

Pozdrawiam