Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

Urszulla 18:31, 17 lis 2012

Ja bym nawet pokusiła się na stwierdzenie że Twój bardziej intryguje
madlen 19:03, 17 lis 2012

Witam Cię bardzo w pięknym , przemyślanym ogrodzie . Szczerze zazdroszczę pomysłu z podziałam , na pokoje . Mam prośbę , czy obfotografowałaś byś mi tą ławeczkę z pergolą ze zdjęcia w altanie , zależy mi na dole tej konstrukcji - jak ławka połączona jest z pergolą - czy ma nóżki , itp.., dziękuję z góry

vita napisał(a)
Postanowiłam nie narzekać na pory roku. Uroki jesieni skutecznie propaguje Robert. O zimie, szczególnie o pięnie kory na drzewach i tych wszystkich graficznych rysunkach, nasłuchałam się (nie bez przyjemności) od pewnego Zbyszka. Może tu zagląda, nie wiem W każdym razie, oswajam się z ciągłym uczestniczeniem w tym, co akurat dzieje się w ogródku. Ubraniowo jestem przygotowana, w myśl powiedzenia, że nie ma złej pogody...
Skoro o niej:

Na robótki ogrodowe czas minął, może jeszcze na takie jest:

A ja wracam do książek. Mam kilka o cięciu, te są ostatnie, które kupiłam.

Za każdym razem, wracajac do nich w czasie zimy coś nowego odkryję.
Tym razem informację, że dąb czerwony można ciąć jak wierzbę. Ogławiać. Temat muszę skonsultować, bo właśnie zrezygnowałam z jego kupna, bojąc się gabarytów.

Natknęłam się też na inspirację topiarów. Nie bardzo wiem, czy chciałabym mieć taką żywą rzeźbę w ogrodzie, ale chęć spróbowania jest silniejsza. Może ktoś dołączyłby do mnie? Poszukam stosownego wątku na forum. Inspiracja jest taka: (Pomimo usilnych prób, nie udało mi się wstawić linka zamiast fotografii, pochodzi z książki John Cushnie,"Jak przycinać rośliny, techniki i porady"
Topiar przedstawia trębacza, z ligustru, formowanego na drucianym stelażu. Zima to dobry czas na przemyślenia, jak też na przygotowanie drucianej formy. Zacząć można zimą, skończyć...hm, za kilka

Dzięki dziewczyny za inspiracje i miłe słowa.
Robert, nie zimowity a krokusy jesienne, ale to szczegół.
Ewo, na fotce widzę dwie osie, biegnące równolegle, to mnie pocieszyłaś
Witaj Sylo, Ty to masz szczęście, pilotażowy ogródek! Podpisałaś się równiez pod zaproszeniem do siebie? Dopytuję, żeby nie było

PS. Zastrzegam sobie prawo powrotu do narzekań na zimę, w marcu.
madlen 19:09, 17 lis 2012

chcę namówić męża żeby mi coś podobnego wykonał - aha jaka jest wysokość w najwyższym miejscu - czy nie za nisko ? dziękuję z góry
vita 19:37, 17 lis 2012

Mogę to dla Ciebie zrobić, Madlen, ale dopiero za dnia. W domku ogrodnika nie mam elektryczności, więc sama rozumiesz
Ula, Ula, dajmy spokój z porównywaniem. Nie bardzo jest do czego, chociaż czytać miło
nieszka 19:43, 17 lis 2012

Obejrzała sobie jeszcze raz zdjęcia Twojego ogrodu i jest zdecydowanie w pierwszej piątce moich ulubionych Te wszystkie zakąteczki... Nigdy nie lubiłam specjalnie cegły klinkierowej a u Ciebie wygląda poprosty super!
monteverde 19:55, 17 lis 2012

Podziwiam ludzi , którzy maja takie zdolności manualne, i rzygacz i inne ogrodowe precjoza bardzo mi się podobają, a te formy silikonowe super, ja bym nie wiedziała, jak to "ugryźć pozdrawiam
vita 20:50, 17 lis 2012

irena_milek napisał(a)
Znalazłam, piękne!!! i znowu mam o czym myśleć, jej zima za krótka dla mnie będzie
edit.
moja sąsiadka ma za murem
uszczknę szczepkę

Witaj, witaj Irenko, zaliczyłam lekki poślizg, ale już naprawiam.
Oby, jak prognozujesz, zima za krótka była! Też mam o czym myśleć.
Czyli, zima nie jest zła?
ogrod_Jadzi 22:57, 20 lis 2012

Masz przepiekny ogrod pozdrawiam
Mala_Mi 00:19, 21 lis 2012

vita napisał(a)
Bomby dwie, nie jest źle
Wróciłam z ogródka. Róże powiązane a ja pokłuta. Jak te pędy różane potrafią być złośliwe!
Zaczepiają za ubranie, przebijają rękawice, zdzierają czapkę z głowy! Jakby nie wiedziały, że to dla ich dobra. Powiązałam też trawy i budleję skrętolistną. Usypałam kupki liści tam, gdzie trzeba będzie interweniowć przy znacznym spadku temperatury. Jest tego trochę. Dobrze, że nie ma śniegu.
Ten moment, kiedy spadnie powoduje zupełną dezorientacją, nie pamiętam co gdzie rośnie i działam po omacku. Czekam teraz na odpowiedni moment do usypywania kopców przy różach. Na wszelki wypadek pryzmę kompostu dociepliłam płachtą. Już marzyło mi się dzisiaj, jak te kopce rozgarniam!

Ja zawsze mówię, że po różach wyglądam jak po nierównej walce ze stadem dzikich kotów...
Martek 01:35, 21 lis 2012

Vita ja też zimą przeglądam najczęściej prasę ogrodową i ciągle mi się nie nudzą gazety z przed wielu lat .
Muszę chyba w końcu rozpalić jakieś ognisko ...))))))))))))))))))))) Zbieractwo się tu chyba wyłania.

Nie przepadam osobiście za topiarami,ale jakiś stworek wyłaniający się z ziemi w trawie mógłby wyskoczyć.Może jakiś ogrodnik z którym mogłabym czasami zagadać ...?
Ale zero wiewiórek i kaczuszek jakoś nie lubię i nic z tym nie zrobię do póki mi się nie odmieni z wiekiem ...?