Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

sylwia_slomc... 21:27, 11 kwi 2023

vita napisał(a)

Znam metodę, kiedyś stosowałam, ale są różne uwarunkowania terenu i inne okoliczności, zadziała bądź nie. Ja jestem w potrzebie i może spróbuję. Trzeba włosów takich 'nie mytych', a u fryzjera teraz o takie trudno. Najpierw myją, potem strzygą?

A z grzebienia czy szczotki własnej jakby pozbierać po czesaniu fryzury?
sylwia_slomc... 21:36, 11 kwi 2023

Cudna ta Twoja wiosna taka inna niż w większości ogrodów przez bogactwo niespotykanych gatunków.
Szkoda ptaszków, ale niektóre koty z jakiegoś powodu wolą łapać ptaki niż gryzonie...
vita 11:24, 12 kwi 2023

Magara napisał(a)
Wiktoria, pięknie u Ciebie Ciemierniki masz kilkanaście lat??? Eh, nie wiem czy doczekam
Kłopotów współczuję
Kot może nie do końca przekaz zrozumiał??? Za kotami ciężko nadążyć, one mają swoje racje i swój tok rozumowania

Dzięki za zrozumienie Oj, trudno za kotami nadążyć, nigdy nie miałam swojego jedynie epizody.
Wiedza o kotach u mnie niewielka. Ciemierniki mam chyba jeszcze dłużej, pierwszego kupiłam chyba ze dwadzieścia lat temu, co to była za radość, nie były jeszcze tak popularne.
Doczekasz
vita 11:25, 12 kwi 2023

Mgduska napisał(a)
Piękne masz te leśne rabaty i takie bogate!

Chyba nawet trochę cierpię od tego bogactwa, słabo już ogarniam. Dzięki
vita 11:33, 12 kwi 2023

antracyt napisał(a)
Bardzo lubię wiosnę u Ciebie (już to pewnie w zeszłym roku pisałam ) i te wszystkie oryginalności wychodzące z ziemi.

Jak miło, dziękuję Dla mnie wychodzenie roślin to ogromnie ekscytujący czas, tyle się dzieje.
Osłoda ciężkiej roboty wiosną.
Ewa777 11:38, 12 kwi 2023

Twoje leśne rabaty są urocze. Widać tę ilość ciemierników. Liczyłaś kiedyś?
Wiosną wszystkie kiełki wychodzące z ziemi budzą naszą radość. U Ciebie jak zawsze jeszcze większa, bo powiązana z oczekiwaniem na oryginalne egzemplarze.
vita 11:51, 12 kwi 2023

Joku napisał(a)
Tyle obrazków z ogrodu! Oglądałam na głębokim wdechu . Wypatrzyłam kokorycze, czy ich liście zamierają po kwitnieniu? Co rośnie na tych rabatach później? Moje / twoje sangwinarie żyją ale dopiero pokazują się ich łebki.

Cieszę się bardzo, że samgwinaria u Ciebie się zadomowiła, przygotuj się teraz na intensywne rozrastanie. Nie jest jednak ekspansywną rośliną, a piękne liście zdobią jeszcze jakiś czas.
Kokorycze natomiast sieją się bardzo, i dobrze, takie kolorowe łany na początku wiosny bardzo pożądane. Po kwitnieniu liście zanikają. Pytasz co rośnie na tych rabatach później?

Za chwilę pojawią się konwalijki wiosenne, majówki groniaste, konwalie, już kwitnie cieszynianka, miodunki, epimedia, potem czerńce, mukdenie, uwularie, parniki, martagony, ciemiężyce, dejnante, kokoryczki, stopowce, dysosmy, jeffersonie... I inne

Przyszły arcydzięgle, gigas i gigas 'Vickar Mead', nareszcie doczekałam się, siew nigdy mi się nie udał, a siałam wiele razy. Ach! Wiosna! Czy jest szansa, że przylaszczki za tydzień w Gołubiu jeszcze będą kwitły?
vita 11:58, 12 kwi 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)

A z grzebienia czy szczotki własnej jakby pozbierać po czesaniu fryzury?

Ach te Twoje genialne pomysły Faktycznie moja wiosna trochę inna niż w większości ogrodów
Znam jednak kilkanaście ogrodów, co najmniej, przy których mój to jak to mówią? Mały pikuś
vita 12:18, 12 kwi 2023

Ewa777 napisał(a)
Twoje leśne rabaty są urocze. Widać tę ilość ciemierników. Liczyłaś kiedyś?
Wiosną wszystkie kiełki wychodzące z ziemi budzą naszą radość. U Ciebie jak zawsze jeszcze większa, bo powiązana z oczekiwaniem na oryginalne egzemplarze.

Chyba tylko piwonie liczę, he he Ogród zdominowały orientalne i ich siewki. Mam je w każdym prawie zakątku ogrodu. Tej eksplozji nowych hybryd jakoś się oparłam, głównie cena mnie zniechęcała. Ale mam też cuchnące, viridis, multifidus, jednego niggercors w odmianie 'Magic Leaves'. Nie chcą u mnie rosnąć niger, mam jednego, który nie przyrasta wcale i korsykańskiego ledwie zipiącego.
mirkaka 17:55, 12 kwi 2023

vita napisał(a)

Cieszę się bardzo, że samgwinaria u Ciebie się zadomowiła, przygotuj się teraz na intensywne rozrastanie. Nie jest jednak ekspansywną rośliną, a piękne liście zdobią jeszcze jakiś czas.
Kokorycze natomiast sieją się bardzo, i dobrze, takie kolorowe łany na początku wiosny bardzo pożądane. Po kwitnieniu liście zanikają. Pytasz co rośnie na tych rabatach później?

Za chwilę pojawią się konwalijki wiosenne, majówki groniaste, konwalie, już kwitnie cieszynianka, miodunki, epimedia, potem czerńce, mukdenie, uwularie, parniki, martagony, ciemiężyce, dejnante, kokoryczki, stopowce, dysosmy, jeffersonie... I inne

Przyszły arcydzięgle, gigas i gigas 'Vickar Mead', nareszcie doczekałam się, siew nigdy mi się nie udał, a siałam wiele razy. Ach! Wiosna! Czy jest szansa, że przylaszczki za tydzień w Gołubiu jeszcze będą kwitły?

Cóż, 3/4 tych nazw nie znam
Moje przylaszczki jeszcze kwitną, za tydzień będziesz?