Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

sylwia_slomc... 21:02, 13 kwi 2023

vita napisał(a)
Bordowe listki to Rheum palmatum var tanguticum 'Rote Auslese'. Uwielbiam ten rabarbar, z wzajemnością zresztą. Trzy razy kupowałam ale sadziłam w niewłaściwym miejscu. Trzeci dostał cień i odwdzięcza się jak tylko może. Jest piękny od momentu wyłażenia po zimie, poprzez fazę wielkich bordowo podbarwionych liści, aż po czas usypiania z ochrowymi akcentami. Szkoda, że jego atrakcyjność kończy się tak szybko, bo w połowie czerwca. Mam go od ponad dziesięciu lat, dzielę i rozsadzam.
Czekoladowe ciemierniki (podoba mi to określenie )faktycznie mam w ilości hurtowej. Lubię go za powtarzanie cech, jego siewki mają pełne kwiaty. U mnie glina, więc ciemiernikom dobrze.

Ach, cieszynianką i rannikami mogę obdarować wiadrami

Ten rabarbar to moje niespełnione marzenie. Miałam już raz trzy sadzonki posadzone wiosną, po czym przyszła powódź i zalała je 40 cm mułu i nie przetrwały mimo szybkiego odkopania Ranniki gdybyś miała siewki wyrzucać to ja się piszę. Dostała kempkę od Kordinki w tym sezonie, ale chętnie bym jeszcze w lasku posadziła O ile to nie kłopot
vita 21:13, 13 kwi 2023

Czy Ty aby nie bywałaś ostatnio na Lubelszczyźnie? A trzeba było dać znać, ja bardzo chętnie dzielę się roślinami. Przygotuję w doniczkach, ranniki mam w pięciu odmianach (kolejną dostanę od Joli Joku , dobrze że jesteś chętna, siewki poszłyby na kompost, rabarbar, jeszcze taki krzew, co to go u mnie identyfikowałyśmy (chciałaś jeden?).
Ten rabarbar jest godzien marzeń Dogadane
vita 22:05, 13 kwi 2023

Joku napisał(a)
Dobrze się mają u ciebie rośliny . Dzwoniłam do OB Gołubie, ponoć jest pełnia kwitnienia przylaszczek, ale za tydzień jeszcze chyba coś się uchowa.

Dobrze się mają, bo gleba dobra Lessowa glina. Trudno, jak przylaszczki przekwitną to będzie pretekst za rok Na pewno są inne ciekawe rośliny, o tej porze roku tam jeszcze nie byłyśmy. A jeszcze jak Mirka dołączy I Ewa
mirkaka 14:11, 14 kwi 2023

Mirka dołączy
Joku 20:36, 14 kwi 2023

Ewa nie, bo w pracy i nie może się urwać . Szkoda .
vita 20:49, 14 kwi 2023

To będzie już nasz trzeci wypad, szkoda, że bez Ewy. Bardzo się cieszę, że Mirka dołączy
Widziałyście ofertę roślinną Kasi B.?
Joku 21:07, 14 kwi 2023

Widziałam na obrazkach, ładnie wygląda bo świeża dostawa. Pierwiosnków chyba nie ma?
sylwia_slomc... 21:16, 14 kwi 2023

vita napisał(a)
Czy Ty aby nie bywałaś ostatnio na Lubelszczyźnie? A trzeba było dać znać, ja bardzo chętnie dzielę się roślinami. Przygotuję w doniczkach, ranniki mam w pięciu odmianach (kolejną dostanę od Joli Joku , dobrze że jesteś chętna, siewki poszłyby na kompost, rabarbar, jeszcze taki krzew, co to go u mnie identyfikowałyśmy (chciałaś jeden?).
Ten rabarbar jest godzien marzeń Dogadane

No byłam w ubiegłym roku u Agi, ale nie wiedziałam, że do Ciebie blisko mamy
Kiedy znowu mi się wyjazd w tamte strony trafi nie mam pojęcia. Ale może Ciebie przywieje w nasze rejony? Jak coś to zapraszam
vita 21:20, 14 kwi 2023

W ofercie Olsztyna są łyszczaki, więc kto wie? Ale mnie interesują takie z górnej półki
vita 22:25, 14 kwi 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)

No byłam w ubiegłym roku u Agi, ale nie wiedziałam, że do Ciebie blisko mamy
Kiedy znowu mi się wyjazd w tamte strony trafi nie mam pojęcia. Ale może Ciebie przywieje w nasze rejony? Jak coś to zapraszam

Zastanawiam się jak dostarczyć Ci rośliny. Nie ukrywam, że nie lubię wysyłać. Teraz i tak nie mogłabym tego zrobić, bo wyjeżdżam. Rabarbar poza tym jest już za duży i sadzonka byłaby dosyć ciężka. Wasze rejony były przez lata moim kierunkiem, nawet rozglądałam się z ciekawością, gdzieś wśród malowniczych pól jest ogród Sylwii Nic to, coś się wymyśli. Może nie w ciągu miesiąca, ale masz jak w banku