Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

mirkaka 06:12, 16 kwi 2023

Nie wiedziałam, że masz platany, szczepione więc pewnie nie urosną wielkie, są piękne.
Chciałabym żebyś porobiła teraz ,jak jest jeszcze w miarę pusto więcej zdjęć z perspektywy, żebym i ja mogła wyobrazić sobie Twój ogród
Szafirki miękkolistne to te zwykłe? Pewnie nie
Mandragora , czyli lilia? Takie dziwne liście ma?
Te trzy magnolie pewnie też rarytasy
Czekam na zdjęcia z Twojego warzywniaka, z dokładnymi opisami co gdzie rośnie, obowiązkowo
sylwia_slomc... 13:10, 16 kwi 2023

vita napisał(a)

A ja uświadomiłam sobie, że trzeba walczyć, zwłaszcza z podagrycznikiem. Czytałam zimą, że jest rośliną jadalną. Nawet planowałam wiosenne menu Ale nie, wolę szpinak. Albo komosę, którą uwielbiam i obok sałaty z własnego ogródka mogłabym jeść od rana do wieczora
Miałam w swoim ogrodniczym życiu epizod kolekcjonerstwa. Dużo roślin kupiłam, wymieniłam, ofiarowałam. Może dlatego jest ciekawie?

Wycięłam u siebie wczoraj rabatę różaną, walczę na niej od samego początku jak tylko się podagrycznik pojawił, a mimo to mam go coraz więcej już opanował prawą stronę koło altanki. Pryskałam go wielokrotnie, obrywałam wykopywałam i nic tylko go przybywa. Zastanawia mnie to Twoje go zagłuszanie i duszenie pod kartonami bo już na perzu przetestowałam, że w przypadku jego kłączy się nie sprawdza. Mam obawy, że jak zacznę dusić kartonami w tym miejscu to przemieści się jeszcze szybciej, jeszcze dalej, a kłącza i tak przetrwają. Masz to może w jego przypadku wypróbowane?
vita 16:03, 16 kwi 2023

mirkaka napisał(a)
Nie wiedziałam, że masz platany, szczepione więc pewnie nie urosną wielkie, są piękne.
Chciałabym żebyś porobiła teraz ,jak jest jeszcze w miarę pusto więcej zdjęć z perspektywy, żebym i ja mogła wyobrazić sobie Twój ogród
Szafirki miękkolistne to te zwykłe? Pewnie nie
Mandragora , czyli lilia? Takie dziwne liście ma?
Te trzy magnolie pewnie też rarytasy
Czekam na zdjęcia z Twojego warzywniaka, z dokładnymi opisami co gdzie rośnie, obowiązkowo

Mam nadzieję, że platany nie sprawią kłopotu. Napisałam wcześniej, że nie mają jeszcze kory moro, miały ją po paru latach, jesienią się złuszczyły. Pnie są jeszcze cienkie. Zobaczę, co będzie dalej.
Szafirki miękkolistne to nie te zwykłe, przypominają mi kwiaty szachownicy peruwiańskiej, dlatego je zdobyłam. Mandragora to bylina, legendarna roślina i niestety niebezpieczna. Tworzy płaską rozetę liści, kwitnie i wytwarza owoce w kształcie jajek. Takie jajko kiedyś dostałam
Magnolie zupełnie pospolite, szczęśliwie, jak dotąd obeszło się bez silnych przymrozków.
Zdjęć z perspektywy nie robię, zawsze mi coś nie pasuje.
Mój warzywnik jeszcze ubogi, jest zimno, wysiałam tylko marchew, pietruszkę i wysadziłam cebule i czosnek. Reszta albo siedzi w wielodoniczkach, (kapusta, brokuły, sałaty, groszek zieleony) albo jeszcze nie wysiana.
Tu jest fragment mojego warzywnika. Tu gdzie rosną jarmuże, na dole. Obok miejsce, nie oplewione, czekające na groszek.

Tu jest szersze ujęcie, oczywiście fragmentaryczne

vita 16:07, 16 kwi 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)

Wycięłam u siebie wczoraj rabatę różaną, walczę na niej od samego początku jak tylko się podagrycznik pojawił, a mimo to mam go coraz więcej już opanował prawą stronę koło altanki. Pryskałam go wielokrotnie, obrywałam wykopywałam i nic tylko go przybywa. Zastanawia mnie to Twoje go zagłuszanie i duszenie pod kartonami bo już na perzu przetestowałam, że w przypadku jego kłączy się nie sprawdza. Mam obawy, że jak zacznę dusić kartonami w tym miejscu to przemieści się jeszcze szybciej, jeszcze dalej, a kłącza i tak przetrwają. Masz to może w jego przypadku wypróbowane?

Niestety nie. Czeka mnie ciężka robota. Miałam jeszcze sporo suchych badyli, liści więc poszły na podagrycznik. Warstwa ok. 30 cm. Z wierzchu przypnę czarną folię, chodzi o to, aby podwyższyć temperaturę. Co jakiś czas odkryję i wybiorę co zostało, znowu przykryję, w kółko. Podagrycznik był jeszcze do opanowania, przegapiłam.
Muszelka 17:22, 16 kwi 2023

Zachwycam się rysunkiem korony...

U Ciebie, jak w ogrodzie botanicznym...

Podziwiam Twoją pasję.
sylwia_slomc... 18:29, 16 kwi 2023

vita napisał(a)

Niestety nie. Czeka mnie ciężka robota. Miałam jeszcze sporo suchych badyli, liści więc poszły na podagrycznik. Warstwa ok. 30 cm. Z wierzchu przypnę czarną folię, chodzi o to, aby podwyższyć temperaturę. Co jakiś czas odkryję i wybiorę co zostało, znowu przykryję, w kółko. Podagrycznik był jeszcze do opanowania, przegapiłam.

Ja folia nie przykryje bo tam róże rosną, a róż nigdzie nie przesadzę by nieopatrznie nie roznieść podagrycznika jeszcze bardziej po ogrodzie. Swoją drogą on chyba lubi towarzystwo róż bo w podwórku też na różance właśnie go mam...
jolanka 19:33, 16 kwi 2023

Podziwiam Twój zmysł artystyczny w komponowaniu rabat no i zacięcie kolekcjonerskie. Wyszukujesz perełeczki roślinne a to wymaga tez ogromnej wiedzy. Piękny masz ogród, taki magiczny.
ryska 20:51, 16 kwi 2023

Same rarytasy masz. Podziwiam jak je komponujesz. Jest pięknie o każdej porze roku.
vita 21:27, 16 kwi 2023

Muszelka napisał(a)
Zachwycam się rysunkiem korony...U Ciebie, jak w ogrodzie botanicznym...
Podziwiam Twoją pasję.

Prawda, że piękna? Długo się uczyłam doceniać urodę koron drzew i kory. Żałuję, że brakuje mi już miejsca na drzewa, może i dobrze, bo jesienią tony liści. Mam już problemy z ich kompostowaniem.
Ogród botaniczny Byłam u Ciebie przed chwilą w przed ogródku i pomyślałam sobie, dlaczego nie mogę tak mieć u siebie?

vita 21:29, 16 kwi 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ja folia nie przykryje bo tam róże rosną, a róż nigdzie nie przesadzę by nieopatrznie nie roznieść podagrycznika jeszcze bardziej po ogrodzie. Swoją drogą on chyba lubi towarzystwo róż bo w podwórku też na różance właśnie go mam...

Każdy wpis przekonuje mnie, że sprawa z podagrycznikiem jest poważna.