Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

sylwia_slomc... 01:10, 23 kwi 2023

Chyba musze potwierdzić, że zaniedbanie im służy bo posadziłam kilka lat temu trzy na rabacie przy warzywniku, raz w roku sypnę obornika granulowanego pod rośliny na niej rosnące i z trzech posadzonych obecnie kwitnie tylko jedna, a druga wcale, trzecia zanikła całkowicie. I dwa sezony temu posadziłam trzy w łące kwietnej tej koło brzeziniaka, i w ubiegłym roku kwitły trzy, w tym roku z jednej już są dwie, z drugiej trzy, tylko jedna na samej górze nie przyrosła, ale wyszła, czekam na ich kwitnienie, bo tam na górze rośliny startują mi później niż na dole ogroduA łąka nie dostaje żadnego nawozu, ani obornika
vita 07:45, 23 kwi 2023

Dubelek
vita 07:57, 23 kwi 2023

Magara napisał(a)
Vita, dzięki za wszystkie foty Cięcie sąsiadowe drastyczne, szok.

Tak samo zareagowałam kilkanaście lat temu, kiedy zobaczyłam pierwsze cięcie. Nie wiedziałam wtedy, że to platan, he he. Sąsiad kocha drzewa i nie pozwoliłby zrobić im krzywdy. Drzewo się zregeneruje, chyba było posadzone zbyt blisko ogrodzenia i zagarnia już ogromną przestrzeń.
Drzewo do dużego ogrodu
vita 08:11, 23 kwi 2023

Zdążyłyśmy na przylaszczki do Gołubia. Byłam tam z Jolą i Mirką. Dziewczyny dziękuję za towarzystwo, zwiedzanie z Wami ogrodów to ogromna przyjemność i cenna wymiana doświadczeń
Migawki z ogrodu.

Czy mogło w takim ogrodzie zabraknąć stolema?

Przylaszczki rosną chyba na wszystkich zasadowych i cienistych miejscach.

To miejsce bardzo chciałam zobaczyć.

vita 08:19, 23 kwi 2023

Tulejniki na odpowiednim stanowisku, ciekawie zakomponowane.

Było dużo wawrzynków, mam teraz fazę na biało kwitnącą formę

Marzę o tak rozrośniętych ciemiężycach, ach!

Jak też o takim kompostowniku

vita 08:23, 23 kwi 2023

Okazałe krzewy borówki.

Niedostępny dla zwiedzających obszar, jaka szkoda

vita 08:41, 23 kwi 2023

mirkaka napisał(a)
No, nareszcie, zobaczysz, będziesz zadowolona W lesie też nikt nie chodzi i nie wygrabia liści, a w bylinach można delikatnie te liście odsunąć z karpy jak zauważysz że ruszyły i nie mają siły przebić się przez za grubą warstwę liści
Piwonia może ma za mokro? One nie lubią mokrego podłoża, czytam że trzeba podlewać dopiero jak jest bardzo, bardzo sucho. Posadziłaś głęboko i pod kątem ?
Moje stopowce mają dopiero białe kły.
Przypomnij mi czy one wolą suche czy mokre stanowisko? Chciałabym je wysadzić do lasku, ale tam susza, czy sobie poradzą?
Za zdjęcia Twojego ogrodu dziękuję, ale nie mogę sobie wyobrazić gdzie ten warzywnik jest, w stosunku do tego drugiego zdjęcia
I masz w warzywniaku piwonie

Wydaje mi się, że dobrze posadziłam, ona już kwitła. Tak, w doniczce trochę inna pielęgnacja, w przeciwieństwie do gruntu. Stopowcom bardziej odpowiada wilgotne stanowisko i półcień, stopowiec tarczowaty jest chyba bardziej tolerancyjny co do stanowiska. Czy dałby radę w lasku? Zaryzykuj
Warzywnik, jak go trochę ogarnę to pokażę

vita 09:07, 23 kwi 2023

April napisał(a)

Niestety mam podobne doświadczenia. Na 12 sztuk zakupionych F.raddeana, liście pokazała tylko jedna. W zeszłym sezonie nie zakwitła. Może w tym się uda.
Zresztą na trzy inne korony, takie zwyklaki, też tylko jedna mi kwitnie. Co robię źle?

Magnolia chyba napisała o wszystkim Osobą, której wychodzą wszystkie uprawy jest Monia
Prawie sąsiadka, mój autorytet i doradca
Ona przez jakiś czas wykopywała cebule po uschnięciu liści i leżakowała je w słoikach w suchym miejscu.
Trzeba dużego wyczucia, by ich nie przesuszyć. Ale to robota dla nieźle zakręconych, mi się nie udało.
Moja lista Fritillaria: bucharica 'Nurek Giant', imperialis, camschatcensis, latakiensis, persica, minuta, raddena, pontica, uva-vulpis, michajlowskyi, acmopetala. Jest czego żałować. A wczoraj miałam zakusy odkupić kępę zaniedbanych królewskich!
Jedyny gatunek, który jako tako rokuje jest kostkowata. Ma wilgotne i półcieniste miejsce.
Właśnie kwitnie.
vita 09:23, 23 kwi 2023

W Rzucewie nowy projekt.

Karpy drzew, które zabrało morze, dużo ich wzdłuż klifów.

W tym założeniu karpa wygląda jak pomnik powalonych drzew. Świetny pomysł, umieszczono ją na drewnianym (betonowym) bruku. Realizacja w trakcie.

Zawilce szaleją

vita 09:35, 23 kwi 2023

Ewa777 napisał(a)
Platana masz cudnego. Bardzo lubię te drzewa. Nie wiedziałam, że są szczepione. Do mojego ogrodu tylko takie mogą być, tylko czy znajdę dla niego miejsce.

Możesz mieć problem ze znalezieniem miejsca u siebie To szczepione na pniu drzewko 'Alphen's Globe'. Dwa drzewka Wolno budują koronę, pamiętam, że w pierwszych latach byłam rozczarowana.
Warto poczekać