Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

vita 09:42, 23 kwi 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)

Stopowce wolą wilgotny cień półcień. Ale u mnie pod brzozami też dają radę, przynajmniej do zeszłego sezonu bo teraz jeszcze ich nie widzę...

Sprawdź Sylwia, przy okazji, jestem ciekawa czy dały radę.
sylwia_slomc... 10:08, 23 kwi 2023

vita napisał(a)

Tak samo zareagowałam kilkanaście lat temu, kiedy zobaczyłam pierwsze cięcie. Nie wiedziałam wtedy, że to platan, he he. Sąsiad kocha drzewa i nie pozwoliłby zrobić im krzywdy. Drzewo się zregeneruje, chyba było posadzone zbyt blisko ogrodzenia i zagarnia już ogromną przestrzeń.
Drzewo do dużego ogrodu
Ja tak drastycznie w tym roku cięłam orzecha włoskiego, już drugi raz w mojej kadencji. Ważne jest by po takim drastycznym cieciu drzewo w spokoju na kilka lat z kolejnym takim cięciem.
sylwia_slomc... 10:13, 23 kwi 2023

vita napisał(a)

Sprawdź Sylwia, przy okazji, jestem ciekawa czy dały radę.

Idą i to w podwojonej masie w stosunku do ubiegłego roku
vita 10:46, 23 kwi 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)
Chyba musze potwierdzić, że zaniedbanie im służy bo posadziłam kilka lat temu trzy na rabacie przy warzywniku, raz w roku sypnę obornika granulowanego pod rośliny na niej rosnące i z trzech posadzonych obecnie kwitnie tylko jedna, a druga wcale, trzecia zanikła całkowicie. I dwa sezony temu posadziłam trzy w łące kwietnej tej koło brzeziniaka, i w ubiegłym roku kwitły trzy, w tym roku z jednej już są dwie, z drugiej trzy, tylko jedna na samej górze nie przyrosła, ale wyszła, czekam na ich kwitnienie, bo tam na górze rośliny startują mi później niż na dole ogroduA łąka nie dostaje żadnego nawozu, ani obornika

Ciekawe spostrzeżenia, ziemia przepuszczalna i próchnicza, przesychająca latem jest dla szachownic bardzo dobra.
Ja włożyłam wiele trudu i środków aby takie podłoże przygotować. Jednak okazało się, że tego trudu było za mało.
Czyli stopowiec tarczowaty jest tolerancyjny na suchsze stanowiska, przyrósł, czyli pasuje mu.
Co do cięcia orzecha włoskiego nie wypowiem się, nie mam doświadczenia
Joku 15:52, 23 kwi 2023

vita napisał(a)

Magnolia chyba napisała o wszystkim Osobą, której wychodzą wszystkie uprawy jest Monia
Prawie sąsiadka, mój autorytet i doradca
Ona przez jakiś czas wykopywała cebule po uschnięciu i leżakowała je w słoikach w suchym miejscu.
Trzeba dużego wyczucia, by ich nie przesuszyć. Ale to robota dla nieźle zakręconych, mi się nie udało.
Moja lista Fritillaria: bucharica 'Nurek Giant', imperialis, camschatcensis, latakiensis, persica, minuta, raddena, pontica, uva-vulpis, michajlowskyi, acmopetala. Jest czego żałować. A wczoraj miałam zakusy odkupić kępę zaniedbanych królewskich!
Jedyny gatunek, który jako tako rokuje jest kostkowata. Ma wilgotne i półcieniste miejsce.
Właśnie kwitnie.

Podziwiam wiedzę. Mnie się obiło o oczy jedynie kilka z wymienionych przez ciebie szachownic.
W Rzucewie się dużo dzieje, trzeba będzie się kiedyś wybrać.
Również dziękuję za wspólne podziwianie kwitnących okazów w ogrodzie botanicznym w Gołubiu. Bardzo lubię takie wspólne wyprawy.
vita 20:59, 23 kwi 2023

Roocika napisał(a)
Platany się pozbierają U nas w mieście też tną tak drastycznie platany i nic im nie jest

My niechcący też kupiliśmy normalnego i za blisko domu rośnie i pewnie też będzie trzeba tak mocno ciąć.

Widziałam Na przedwiośniu bardzo lubię patrzeć na przycięte drzewa, oczywiście na celowo i fachowo przycięte. Boli mnie widok skracanych o połowę brzóz, np. Mam taką u siebie, którą tak potraktował poprzednie właściciel.
Za blisko posadzone drzewo może być problemem, ale nie musi
vita 21:08, 23 kwi 2023

Joku napisał(a)
Podziwiam wiedzę. Mnie się obiło o oczy jedynie kilka z wymienionych przez ciebie szachownic.
W Rzucewie się dużo dzieje, trzeba będzie się kiedyś wybrać.
Również dziękuję za wspólne podziwianie kwitnących okazów w ogrodzie botanicznym w Gołubiu. Bardzo lubię takie wspólne wyprawy.

A jak ja lubię te nasze wspólne wyprawy Nie musisz czytać tych moich wypocin, zapisuję aby udokumentować, utrwalić rośliny, które przewinęły się przez mój ogród. Łatwiej sięgnąć do forum niż do notatek na dziesiątkach karteluszek, upchanych w segregatorach na górnych półkach. Zrobiłam obchód po powrocie, wszystkie ręce na pokład!
Posadziłaś już ciemierniki?

Joku 21:37, 23 kwi 2023

Lubię czytać, łacińskie nazwy też. Zdarza mi się że nie pamiętam polskiej nazwy ale łacińską tak . Ja trzymam etykiety w dwóch pudełkach po czekoladkach ale rzadko chce mi się do nich zaglądać.
Jeden ciemiernik już uziemiony, czeka na miejsce jeszcze ten w doniczce. Temu posadzonemu obcięłam jednak liście - mniej powierzchni do parowania. Znalazł miejsce w przedogródku, wygląda dobrze. Dzisiaj nie chciało mi się nic robić, lenia miałam.
Obchód ogrodu po powrocie z wyjazdu obowiązkowo. Ja nie wyjeżdżam, a też obchody robię, codziennie .
vita 21:42, 23 kwi 2023

Wiosna eksplodowała! Z pożyczonym krajobrazem sąsiada Moje są trzy magnolie, w tle las sąsiada, jego magnolie słabo widzoczne z tego ujęcia, w prawym górnym rogu foto, na lewo brzozy i na skraju po lewej czeremcha.

Na pierwszym planie 'Elizabeth', lada dzień otworzy kwiaty. Fotki robiłam ze skarpy.

Ciągle z sąsiadem moja 'Powder Puff' i jego biało kwitnąca magnolia w tle.

vita 21:45, 23 kwi 2023

Na skarpie przybywa mi paproci, nie przypominam sobie, abym je tam sadziła. To podsunęło mi pomysł podzielenia ich w przyszłości na tym trudnym, suchym stanowisku.

Adiantum pedatum

Tak startuje Narecznia czerwonozawijkowa 'Brillance'

Cebulkowe.