Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

vita 21:58, 23 kwi 2023

Joku napisał(a)
Lubię czytać, łacińskie nazwy też. Zdarza mi się że nie pamiętam polskiej nazwy ale łacińską tak . Ja trzymam etykiety w dwóch pudełkach po czekoladkach ale rzadko chce mi się do nich zaglądać.
Jeden ciemiernik już uziemiony, czeka na miejsce jeszcze ten w doniczce. Temu posadzonemu obcięłam jednak liście - mniej powierzchni do parowania. Znalazł miejsce w przedogródku, wygląda dobrze. Dzisiaj nie chciało mi się nic robić, lenia miałam.
Obchód ogrodu po powrocie z wyjazdu obowiązkowo. Ja nie wyjeżdżam, a też obchody robię, codziennie .

Któż by lepiej znał łacińskie nazwy Nie to miałam na myśli
Wyjeżdżanie fajne nie jest/ jest, zwłaszcza wiosną. Już drugiego dnia zaczynam tęsknić, tydzień to stanowczo za długo! Ale przyjdzie lipiec i jak ręką odjął!
Dobrze, że wycięłaś liście temu posadzonemu. Ciemierniki ważyły, bo z dużą bryłą ukopałam, ale łatwiej się za to przyjmą. Śmiała się moja koleżanka, że przesadzane u mnie rośliny nie zauważają zmiany. Wykopane są jakby w doniczce gliniastej ziemi, wytnij: wklej
vita 07:05, 24 kwi 2023

Naturalizuję szachownice kostkowate.

Iris bucharica.

Zagęszcza się leśna rabata, jeszcze trochę i trudno będzie tam wejśc.

vita 07:25, 24 kwi 2023

Jestem bardzo mile zaskoczona. To po lewej Cypripedium formosanum startowało dziesięcioma pędami, teraz jest trzynaście! Dwa pędy poszły aż pod pierwiosnki. Po prawej jedno pędowe wyszło drugim w trawie. Będę miała kłopot z wykopaniem tej trawy. Nie zaryzykuję utraty kolejnego pędu.

Cudowniejszej niespodzianki mi już tegoroczna wiosna nie sprawi

vita 07:50, 24 kwi 2023

Pierwiosnki. 'Guinevere'

NN, bardzo go lubię, niekłopotliwy.

'Dark Rosaleen', odmiana najwyraźniej ma coś wspólnego z 'Guinevere', chce dominować.

Zakwitł pierwszy omszony, zakwitną jeszcze dwa. Na razie uprawa ich w donicy sprawdza się.

vita 08:16, 24 kwi 2023

Zawilce blanda. Od Joli i ostatnio kupione w Chwaszczynie.

Pamiętam jak kiedyś zmagałam się z wprowadzeniem tych zawilców do ogrodu. Problemem były zbyt wysuszone bulwki, a kupowane, kwitnące w doniczkach przepadały po jednym sezonie.

To chyba 'White Splendour', trafiłam wreszcie na odmianę, która doskonale rośnie.

Mam miedziane listki na świdośliwie

Zimowity jesienne. Też się dobrze czują w ogrodzie. Jest czas, kiedy liście im usychają i wtedy wyglądają nieciekawie. Za to jesienią!

Roocika 08:30, 24 kwi 2023

Świetna ta leśna rabata. W ogóle u Ciebie jak zawsze ciekawie

U mnie coś średnio z pierwiosnkami, część mi wygniła. Jednego chyba nornice zjadły, bo przepadł. Muszę chyba poszukać jakiś odpowiednich do mojego mokrego ogrodu.

Zimowity posadziłam między piwoniami, ciekawa jestem jak to się zgra. Te ich liście teraz wiosną są imponujące.
Mgduska 08:45, 24 kwi 2023

Bardzo ciekawie. Już pisałam u Joli, że cieszę się ze zdjęć z Gołubia. Ale i u Ciebie tyle do oglądania Powiedz - jak przechowujesz zimą p. omszonego? Większość pierwiosnków musiałam wykopać z miejsca pod wisienką, gdzie więdły i wysychały latem, znajdą lokum gdzieś w cieniu. A na omszonego wreszcie się zdecyduję - pod warunkiem, że przechowywanie zimą nie jest mocno uciążliwe.
April 10:00, 24 kwi 2023

vita napisał(a)
Zawilce blanda. Od Joli i ostatnio kupione w Chwaszczynie.

Pamiętam jak kiedyś zmagałam się z wprowadzeniem tych zawilców do ogrodu. Problemem były zbyt wysuszone bulwki, a kupowane, kwitnące w doniczkach przepadały po jednym sezonie.

To chyba 'White Splendour', trafiłam wreszcie na odmianę, która doskonale rośnie.

Miałam takie same problemy z zawilcami blanda. Nic z zasuszonych cebulek mi nie wyrastało. W zeszłym roku kupiłam w okolicznym ogrodniczym trzy sadzonki niebieskich, nie wiem jaka odmiana bo bez karteczki. No i wreszcie w tym roku cieszę się pięknymi kępkami, szkoda że tylko trzeba ale i tak wykupiłam wszystkie ze sklepu Są niezwykle urokliwe.
Ciemiężyca też u mnie się objawiła, po dwóch latach zaniku. Niestety tylko jednym pędem.
Bardzo ciekawe zdjęcia z Rzucewa. Muszę się tam wybrać
sylwia_slomc... 15:20, 24 kwi 2023

Cudna ta leßna niech zarasta nie będzie podziemia nie będzie potrzeby po niej chodzić. U mnie większość rabat do wchodzenia się nie nadaje
Ja bardzo lubię zimowity w formie listnej nawet niektóre bardziej niż w kwitnącej
antracyt 17:14, 24 kwi 2023

Muszę przyznać, że zdziwiły mnie Wasze problemy z wprowadzeniem zawilców blanda do ogrodu. Kupiłam kilka lat temu cebulki białych w markecie, posadziłam i od tego czasu zupełnie nic przy nich nie robię (raz tylko przesadziłam część w inne miejsce). Rosną bez problemu, z roku na rok kwiatów systematycznie przybywa.

Pięknie się prezentują naturalizowane szachownice. Kolejny wątek w którym ze zdjęć wołają do mnie: kup nas, kup nas!