Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

Magda70 19:42, 09 gru 2012

Ziemniaczki ze skwarkami...miodzio
Jako dziecko nie znałam tego ale będąc z eMem ok 13 lat temu u jego rodziny w okolicach Lubartowa jadłam je pierwszy raz własnie z barszczem czerwonym....
Teraz zajadają się nimi moje dzieci...pyyychotka.
vita 20:33, 09 gru 2012

No właśnie, a gusiarz smieje się, że to skwarrrki
Jak będziesz znów w stronach rodzinnych M, daj znać.
gusiarz 20:42, 09 gru 2012

Ja wcale się nie śmieję - ja uwielbiam - do kwadratu. Barszczyk ukraiński z ziemniaczkami - najpyszniejsze w świecie plu skwareczki. A babcia eMa to wspaniałe pierogi ruskie robiła. No niebo w gębie. Ona to na oko wszystkie składniki dodawała. I pyszne jak nie wiem co. Z cebulką smażoną i na wierzchu z śmietaną kwaśną. Naprawdę lubię - pychotka
Magda70 20:42, 09 gru 2012

aaa Ty z Lublina...doczytałam teraz
Jak będę się wybierać dam znac
barbara_kraj... 21:59, 09 gru 2012

vita napisał(a)
(...)
Z dyptamem to każdy miał nieprzyjemne doznania...bardzo nieprzyjemne, chociaż zapach liści ma obłędny. (...)
Agnieszko na pierwszej fotce jest dyptam jesionolistny. Pieczołowicie selekcjonowany spośród siewek.
Udało się kilkanaście odsadzić, czekam aż się rozrosną, to dopiero będzie widok!

Mój dyptam to na razie niewielka, choć dwuletnia kępka a już dał mi się we znaki, nieopatrznie poparzyłam sobie dłonie!!!
Jakoś słabo mi rośnie. W tym roku trochę lepiej zakwitł. Zostawiłam nasiona do dojrzenia i rozsiałam wokół rośliny. Jesli doczekam siewek, to jak rozpoznam, które są te lepsze? Czy chodzi o te silniejsze i dorodniejsze?
akanta 22:06, 09 gru 2012

vita napisał(a)
Aniu, a to mi pytanie zadałaś! Czy tęsknię za tym, co uległo zmianom w ogrodzie?
Chyba nie, chociaż trwają na zdjęciach i przywołują miłe wspomnienia. Sporo się w ogrodzie napracowałam, przez lata usuwałam szpalery mirabelek rosnące wokół całej działki. Do dziś wspominam te zdradliwe kolce! Jeszcze kilka lat i pewnie uda mi się wyprowadzić ogród na prostą. Czyli zero karczowania i zero przesadzania rozrosniętych już roślin.
Kwaśnicę znam, a jakże.
.

Nie myślałam o takich większych przedsięwzięciach a raczej przerabianiu rabat .Może dlatego,że ja jedną całkowicie zmieniłam tak spontanicznie pozbywając się wielu bylin a teraz jak patrzę na stare zdjęcia to nie jestem przekonana o tym, że dobrze postąpiłam.I nie wiem czy to tylko sentyment z wieloletniego przyzwyczajenia czy faktycznie była lepsza.Teraz trudno ale żeby się z tą myślą pogodzić zamierzam wrzucić kilka bylin ze wspomnień.Ja myślę jednak,że mnie to dożywocie czeka z tym uzupełnianiem ogrodu w/g pierwotnego zamierzenia nie kilka lat.
vita 22:07, 09 gru 2012

Basiu, ja chciałam wybrać spośród siewek te kwitnące na biało. Łatwo je odróżnić po wybarwieniu pędów na dole.
barbara_kraj... 22:10, 09 gru 2012

A jakie to wybarwienie?
vita 22:14, 09 gru 2012

akanta napisał(a)

Nie myślałam o takich większych przedsięwzięciach a raczej przerabianiu rabat .Może dlatego,że ja jedną całkowicie zmieniłam tak spontanicznie pozbywając się wielu bylin a teraz jak patrzę na stare zdjęcia to nie jestem przekonana o tym, że dobrze postąpiłam.I nie wiem czy to tylko sentyment z wieloletniego przyzwyczajenia czy faktycznie była lepsza.Teraz trudno ale żeby się z tą myślą pogodzić zamierzam wrzucić kilka bylin ze wspomnień.Ja myślę jednak,że mnie to dożywocie czeka z tym uzupełnianiem ogrodu w/g pierwotnego zamierzenia nie kilka lat.

W tym sensie, Aniu, to dożywocie mamy jak w banku! Nauczyłam się już nie pozbywać całkowicie roślin.
Jak mi nie pasują, to albo na przechowanie, albo na rozsadnik, wyjątkiem są róże.
Poza tym, na rabatach bylinowych to trzeba ciągle coś zmieniać. Dzielić, grupować, sadzić według wielkości. Bylinowe rabaty są bardzo trudne i niełatwo je posadzić od razu idealnie
vita 22:17, 09 gru 2012

barbara_krajewska napisał(a)
A jakie to wybarwienie?

Kwitnące na różowo mają taką podbarwioną smugę na dole pędu, biało kwitnące nie. Jak stoją obok siebie to łatwo to odróżnić.