Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

vita 20:17, 14 gru 2012

No, przykro mi...ale cieszę się, że i Basia i Ty zajrzeliście. Sprawa wyjaśniona, mam nadzieję, że już podobnych wpadek nie popełnię.
akanta 20:19, 14 gru 2012

vita napisał(a)
Przepraszam, podałam niewłasciwą nazwę rośliny o którą mnie pytaliście.
Nie jest to oczywiście marchewnik, a trybula, dokładnie: Anthriscus sylvestris 'Raven's Wing'.
Zajrzałam do notatek (których chyba już nigdy nie uporządkuję!?) po tym, jak zobaczyłam trybulę w artykule Danusi.

Taką zieloną trybulę sieje wiosną i ciacham jak szczypiorek jako dodatek.Smaku jakiegoś określonego to ona nie ma ale podobno jest bardzo odżywcza i właśnie dlatego zalecana.
Madzenka 20:20, 14 gru 2012

Świetna roślinka, tylko jak zapamiętać jej nazwę ?
akanta 20:24, 14 gru 2012

vita napisał(a)
Mira, wiem już od jakiegoś czasu. Zaraz jak napisałam u Ciebie, to sprawdziłam.
Pozdrawiam.
Łoosiuu, dzięki
Evchen, miłe słowa, bardzo się cieszę i dziękuję. Własnie odkryłam, że podałam nieprawidłową nazwę rośliny, tak, że do punktu trzciego należałoby dołączyć aneks.
Irenko, witaj w grupie
Akanto, pora się wreszcie w jakiejś szkółce spotkać. Niebawem może być okazja.

Będzie mi miło vito,oby ta zima dokładnie niebawem się skończyła.A tu jeszcze się na dobre nie zaczęła a ile jeszcze przed nami...!
Mariusz 20:26, 14 gru 2012

vita napisał(a)
No, przykro mi...ale cieszę się, że i Basia i Ty zajrzeliście. Sprawa wyjaśniona, mam nadzieję, że już podobnych wpadek nie popełnię.

Raczej wesoło , byś widziała co wyprawiałem (góry poruszyłem) aby się coś o nim dowiedzieć, to byś się uśmiała.
Na bylinach lądowych mało się znam, specjalizacja, moje ukierunkowanie ma ten minus, że ma się klapki na oczach.
Dziękuje Ci jeszcze raz.
monteverde 20:58, 14 gru 2012

Czy piszecie o tej roślince co się do potraw dodaje? dodawałam taką zieloną
Evchen 10:02, 15 gru 2012

vita napisał(a)

Evchen, miłe słowa, bardzo się cieszę i dziękuję. Własnie odkryłam, że podałam nieprawidłową nazwę rośliny, tak, że do punktu trzciego należałoby dołączyć aneks.

Słowa w pełni zasłużone.. A aneksy zawsze można pisać.. ba., nawet aneksy do aneksów
Ważny jest efekt końcowy i zamysł.. i zaangażowanie, którego Tobie nie brakuje O dobrym smaku wspominać nie muszę, bo widać Ale wspominam, a co!

Jestem fanką Twojego ogrodu. Będę zaglądać
Mala_Mi 10:13, 15 gru 2012

Trybula... też pierwszy raz słyszę o takiej roślinie..... i tam zaraz wpadka...oj tam, oj tam.... do wiadomości w internecie i tv przecie trzeba podchodzić rozważnie
Ale przynajmniej nie mieszasz hortensji z chryzantemą
vita 11:58, 15 gru 2012

Urszulla napisał(a)
U nas barszcz ukraiński na porządku dziennym jest (M. gotuje).......przynajmniej raz na dwa tygodnie a do tego ziemniaczki gniecione z cebulką i kiełbaską. Dzieci się też zabijają.

To masz, Ula rzadkiego farta, jesli możesz jeść dania przyrządzone przez mężczyznę.
U nas ciągle jeszcze funkcjonuje stereotyp, że dobrymi kucharkami są kobiety.
Ale może się mylę?

vita 12:57, 15 gru 2012

Mariusz napisał(a)

Raczej wesoło , byś widziała co wyprawiałem (góry poruszyłem) aby się coś o nim dowiedzieć, to byś się uśmiała.
Na bylinach lądowych mało się znam, specjalizacja, moje ukierunkowanie ma ten minus, że ma się klapki na oczach.
Dziękuje Ci jeszcze raz.

Mam podobnie. Oprócz tego, że leży mi na sercu jakieś sensowne scalenie całego mojego ogródka, to jeśli tylko jakaś roślina 'przemówi' do mnie, jestem gotowa poświęcić jej bardzo dużo. Tak było z cebulowymi (czosnki, szachownice, cardiocrinum), z piwoniami, z sukulentami...trochę roślin zechciało przemówić do mnie. Wiedzy botanicznej mam niewiele, mylę gatunki z rodzajami, ale pokornie gromadzę doświadczenia. Czasami gromadzenie doświadczeń jest ważniejsze, czasami aranżacja ogródka...tak to się plecie

Trybula, ta zielona, cięta do sałatek ma właściwosci oczyszczające.
Jest rośliną dwuletnią...no właśnie, co to może oznaczać? Mam nadzieję, że wysiała się (sama o to zadbałam, wykruszając jesienią resztki kwiatostanów) i, że pozostanie już na dobre w moim ogrodzie.
Marchewnik zdobywałam w celach słodzenia potaw, alternatywa dla cukru. Trochę ziół już mam.