Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

akanta 23:59, 09 gru 2012

vita napisał(a)
Mam tę forsycję, skoro znasz wiele szkółek z wyjątkowymi ciekawostkami, to na pewno się w ich mijałyśmy nie raz PW przeczytałaś?

Zaraz tam skoczę -dzięki,a tak mi sie wydawało po twoim awatarku ,że może cię gdzieś widywałam no ale L-n to w końcu mała wioska.
Evchen 09:38, 10 gru 2012

vita napisał(a)

Witaj
Bardzo ciekawe rośliny. Fajne, bo w bieli. Patrzę na nie i stwierdzam, że lepiej się prezentują niż w odcieniach różu. Kilkanaście lat temu z braku wiedzy miałem nieprzyjemne doznania z dyptamem.
Proszę powiedz mi tylko, co jest na ostatnim zdjęciu?

Z dyptamem to każdy miał nieprzyjemne doznania...bardzo nieprzyjemne, chociaż zapach liści ma obłędny. Na ostatnim zdjęciu jest marchewnik czerwonolistny, nie mogę tak na szybko znaleść pełnej nazwy. W bieli mam jeszcze dużo, dużo roślin, niech no tylko sezon się zacznie
Pozdrawiam.

Agnieszko na pierwszej fotce jest dyptam jesionolistny. Pieczołowicie selekcjonowany spośród siewek.
Udało się kilkanaście odsadzić, czekam aż się rozrosną, to dopiero będzie widok!

Vitka, no ja tak sobie myślę, że zapuściłam u Ciebie korzenie na dobre. Powodów jest co niemiara
1. urok ogrodu
2. urok osobisty Ogrodniczki-Artystki
3. imponująca wiedza na temat ogrodu
4. zamiłowanie do bieli

Punkt 4 mamy wspólny. Reszta do nadrobienia przeze mnie
Dopiszę jeszcze punkt 5. Barszczyk ukraiński.. mniam Moja mama robi z kapustą szatkowaną, ale cała reszta składników łącznie z fasolą jaśkiem taka sama

A na poważnie: uwielbiam Twój ogród Jest zaczarowany i tajemniczy.. pełen zaułków i ławeczek, pergolek, które uwielbiam i murków których nie mam....

Twoja przechylona brzoza uświadomiła mi rzecz oczywistą, którą - tu padam na kolana, że niedouczona po takim czasie na forum .... - muszę mieć duże drzewa , któe dadzą mi ładne korony i stworzą piętro. Odkrywcze to nie jest, bo już mi wcześniej świtało, że piętro musi być...
Milka 14:09, 10 gru 2012

I ja z wami mam punkt wspólny, biel i barszcz ukraiński, uwielbiam i moje dzieci też
Pozdrawiam
Loosiuu 21:36, 10 gru 2012

Oooo...jak tu pięknie ;D
mira 23:02, 10 gru 2012

się okazało, - że wątek o apagantach juz jest

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1366-agapant-agapanthus

pozdrawiam

vita 18:49, 14 gru 2012

Mira, wiem już od jakiegoś czasu. Zaraz jak napisałam u Ciebie, to sprawdziłam.
Pozdrawiam.
Łoosiuu, dzięki
Evchen, miłe słowa, bardzo się cieszę i dziękuję. Własnie odkryłam, że podałam nieprawidłową nazwę rośliny, tak, że do punktu trzciego należałoby dołączyć aneks.
Irenko, witaj w grupie
Akanto, pora się wreszcie w jakiejś szkółce spotkać. Niebawem może być okazja.
vita 19:10, 14 gru 2012

Przepraszam, podałam niewłasciwą nazwę rośliny o którą mnie pytaliście.
Nie jest to oczywiście marchewnik, a trybula, dokładnie: Anthriscus sylvestris 'Raven's Wing'.
Zajrzałam do notatek (których chyba już nigdy nie uporządkuję!?) po tym, jak zobaczyłam trybulę w artykule Danusi.

Urszulla 19:26, 14 gru 2012

U nas barszcz ukraiński na porządku dziennym jest (M. gotuje).......przynajmniej raz na dwa tygodnie a do tego ziemniaczki gniecione z cebulką i kiełbaską. Dzieci się też zabijają.
Biel też uwielbiam i właścicielkę- Artystkę też.
barbara_kraj... 19:55, 14 gru 2012

vita napisał(a)
Nie jest to oczywiście marchewnik, a trybula, dokładnie: Anthriscus sylvestris 'Raven's Wing'.
Zajrzałam do notatek (których chyba już nigdy nie uporządkuję!?) po tym, jak zobaczyłam trybulę w artykule Danusi.

No to teraz i o trybuli, i o marchewniku poczytać gdzieś muszę Różnice trzeba wyłapać Nie znam żadnej z tych roślin.
Mariusz 19:58, 14 gru 2012

vita napisał(a)

Dziękuję, dziękuje... za Anthriscus sylvestris 'Raven's Wing'.
Marchewnika czerwonolistnego to zapamiętam do końca życia, Vito, spać przez niego nie mogłem.