Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

vita 23:04, 09 gru 2012

akanta napisał(a)
Vito a ja wiem,że jego olejki intensywnie się wydzielają gdy jest upalnie ponad dwadzieścia stopni i to one parzą.Powyżej +35 potrafią zapalać się na nich płomyki.Ja poparzyłam się ,wiedząc o tym i zachowując kilkadziesiąt cm odległaści od nich.Było upalnie a ja sięgnęłam tylko po jakiegoś chwaścika dość daleko od nie kwitnącego wówczasm krzewu .Pół minuty i jeden bąbel na całej zewnętrznej dłoni i wyżej liczne jak po oparzeniu wrzątkiem.Więc chyba latem lepiej od niego z daleka !

I to jest bardzo profesjonalna odpowiedź, Aniu. Chodziło o olejki eteryczne. Gusiarz się wystraszyła trochę, ale jak są w domu małe dzieci, to rzeczywiście roślina nie jest pożądaną w ogrodzie, nawet jeśli biało kwitnie. Chociaż ja uprawiam dyptamy od...kilkunastu lat i tylko raz miałam z ich powodu nieprzyjemności. Ale nie takie, jak Ty opisujesz Aniu.
vita 23:08, 09 gru 2012

barbara_krajewska napisał(a)

Marchewnika czerwonolistnego nie znałam, ładny o bardzo lekkim pokroju. W towarzystwie werbeny patagońskiej ładnie by się prezentował. Czy on nie jest zbyt ekspansywny?

On się fantastycznie prezentuje, na zdjęciu nie widać jego liści, są dodatkową atrakcją. Czy jest ekspansywny jeszcze nie wiem, zobaczę co z siewkami na wiosnę będzie.
akanta 23:16, 09 gru 2012

Vito widzialam u ciebie rabarbar palczasty-czy on przez cały sezon zachowuje liście .?Mam ten nasz ogrodowy ,świetnie odplamia dłonie zapuszczone po ogrodowych pracach,wystarczy potrzeć łodygą.
vita 23:20, 09 gru 2012

O tych właściwościach rabarbaru nie wiedziałam, a taka wiedza może być bardzo użyteczna.
Rabarbar palczasty zachowuje liście do przymrozków.
akanta 23:20, 09 gru 2012

barbara_krajewska napisał(a)

Zamiast śniegu...

Marchewnika czerwonolistnego nie znałam, ładny o bardzo lekkim pokroju. W towarzystwie werbeny patagońskiej ładnie by się prezentował. Czy on nie jest zbyt ekspansywny?

Nieco podobna jest gipsówka trwała /bylina do bukietów/rośnie w sporą kępę i raczej się nie rozsiewa.Przynajmniej u mnie.
akanta 23:24, 09 gru 2012

vita napisał(a)
O tych właściwościach rabarbaru nie wiedziałam, a taka wiedza może być bardzo użyteczna.
Rabarbar palczasty zachowuje liście do przymrozków.

To fantastycznie bo myślę o nim już od wielu lat od kiedy mam księgę J.Brookesa.Wówczas był nie do zdobycia.A skąd ty go masz z netu ?
vita 23:26, 09 gru 2012

Gdzież tam, ze sklepu po sąsiedzku Ale też go tam samo zobaczyłam, u Brookesa.
akanta 23:28, 09 gru 2012

vita napisał(a)
Gdzież tam, ze sklepu po sąsiedzku Ale też go tam samo zobaczyłam, u Brookesa.

No więc co zatem idzie muszę zapytać o namiary na ten sklep.Ja sporo ciekawostek kupuję na targowisku pod zamkiem.
akanta 23:42, 09 gru 2012

Vito czy znasz -Abeliophyllum distichum /biała forsycja /.? Wiosną się po nią wybieram.Znam wiele szkółek w okolicy Lublina z wyjątkowymi ciekawostkami.
vita 23:49, 09 gru 2012

Mam tę forsycję, skoro znasz wiele szkółek z wyjątkowymi ciekawostkami, to na pewno się w ich mijałyśmy nie raz PW przeczytałaś?