Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek na trzy lata

Ogródek na trzy lata

agata_chrosc... 08:27, 08 lis 2012

taka jesień, że nawet mi się do ogródka wychodzić nie chce. Całe szczęście, że te cebule wreszcie powsadzałam. W zasadzie to też staram się jak najrzadziej dalej niz na 5m od kawy, w ostateczności herbaty, oddalać. Wyłacznie w sytuacji wyższej konieczności. Pozdrowienia
hanka_andrus 08:59, 08 lis 2012

A tam! o te 2 metry kłócić się nie warto! Też jak nie muszę,to nie wychodzę z domu.Ale ten mus,to sobie sama wymyślam.
Miłego dnia!
ewalm 20:33, 08 lis 2012

anipla napisał(a)
....zachód słońca jak wielki pożar....fajna fotka
pozdrawiam

Tak, był bardzo spektakularny. Amatorskie zdjęcia tego nie oddadzą. Taki obraz byłby uznany za kiczowaty, ale naturze to wszystko uchodzi na sucho. Nawet łączenie granatowego z różowym ; )
ewalm 21:04, 08 lis 2012

Uhhh, napisałam taki długi post i go skasowałam niechcący.

Haniu - pewnie, że nie warto Tak robisz, jak moja Mama - ona też tak organizuje sobie dzień, żeby musieć wychodzić. Bardzo mądra strategia. Ja jeszcze nie muszę nic organizować, samo się organizuje. Nie da się posiedzieć całkiem cały dzień w domu. A chętnie bym się zagłębiła w jakiejś lubianej czynności na dłużej, bez ciągłego przerywania.
ewalm 21:20, 08 lis 2012

Agatko - a mnie dzisiaj to trochę nosiło. Zaczęłam ostatnie już przed zimą porządki ogródkowe. Wykopałam mieczyki abisyńskie i postanowiłam, że wracają ze mną. Zamieszkają sobie na Bemowie, takie mają piękne duże cebule w tym roku, że aż szkoda zostawiać.

Właściwie to ja lubię to jesienne zimno, zwłaszcza widziane z domu : ) Miło pobyć w domu z kocykiem i herbatką. Czasem się nawet uda poczytać w dzień, a to w moim życiu wielka rzadkość. Kupiłam dwa dni temu baaardzo świąteczno-gwiadkowy zestaw kubeczków z mikołajami, bałwankami i reniferami. Tak mi się podobają, że teraz ciągle piję herbatę. Zdecydowanie nie są to kawowe kubeczki. Bo ja właściwie to nie bardzo lubię herbatę, ale jesienią i zimą piję. I w ogóle listopad pogodowo to może jest nieszczególny, ale za to jest przedświąteczny - w tym roku mam tyle pomysłów na robienie ozdób z dziećmi. Będziemy robić aniołki
No i zaczęłam już kupować prezenty. Zawsze jestem z tym spóźniona, może w tym roku się uda?
ewalm 21:27, 09 lis 2012

Moje poprawiające-jesienny-nastrój kubeczki świąteczne wyglądają tak:

Bardzo dziś były przydatne, bo jest raczej zimno i każde wyjście do ogródka kończy się herbatą w domu. Trochę posprzątałam, ale nie do końca. Pooglądałam jesień. Bodziszki już zupełnie czerwone:

Funkia 'Halcyon', ta przy ławeczce, też już się poddaje jesieni. Jest bez porównania bardziej pancerna niż pozostałe, po których dzisiaj posprzątałam ślady. Nadal ją widać : )

ewalm 21:32, 09 lis 2012

Szkoda, że murek jest jaki jest. Gdyby był jasny i równy jesienne byliny wyglądałyby na jego tle zupełnie inaczej : (

Smagliczka rosnąca pod budleją jeszcze odrobine kwitnie, ale to już takie kwitnienie ostatkiem sił. Nie sprzątam jej na zimę, zostawiam jako osłonę rabaty. To miejsce z domu i tak jest niewidoczne, a zimą nie przesiaduję na ławeczce.

ewalm 21:41, 09 lis 2012

Przy bukszpanach to samo - koroneczki z przekwitniętej smagliczki - a na tarasie ostatnie kwiatki na chryzantemach, które przegrały z mrozem:

Po drugiej stronie ogródka też jesień, na rabacie jeszcze leżą przygotowane do wyniesienia stosy pozbieranych liści, powyrywanego wszędobylskiego szczawiu i zaschniętych już bylin:

Nawet mniszek miewa jesienią ciepłe kolory:

Trzeba by już zdjąć zmarzniętą kobeę:

ewalm 21:44, 09 lis 2012

Wieczory teraz tak szybko nadchodzą, przeganiają do domu:

I moje koperki na dobranoc:

hanka_andrus 21:58, 09 lis 2012

Piękny koperek!