Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Działeczka koło Muzeum

Działeczka koło Muzeum

barbara_kraj... 23:04, 17 cze 2013

Te planowane nasadzenia to w narożniku działki?
madzielena 23:24, 17 cze 2013

Tak Basiu, to narożnik z zardzewiałą lampą
barbara_kraj... 23:34, 17 cze 2013

Koniecznie chcesz mieć tawuły? Je trzeba systematycznie ciąć, bo szybko rosną. Chyba, że zależy Ci na wypełnieniu tego narożnika. Ale irysy w końcu zostaną zagłuszone.
Zamiast roślin niższych, biało kwitnących może dla coś o srebrzystych lisciach?
madzielena 23:50, 17 cze 2013

Niekoniecznie tawuły Może być coś innego. U moich rodziców rośnie Anthony i ładnie się miewa. Jest niewysoki, kulisty, rzeczywiście przycinany ładnie się formuje. Berberysy również musiałabym przycinać, bo zależy mi na ładnym zestawieniu kolorów, niekoniecznie bardzo wysokimi roślinami.
Jak najbardziej może być coś o srebrzystych liściach.

Co do irysów, to biorę pod uwagę ich przeprowadzkę, ponieważ za kilka lat trzeba będzie odmłodzić sporą już karpę.

Założeniem tej rabaty (może nie do końca słusznym - mam małe doświadczenie) jest:

częściowa zimozieloność
niewiele zabiegów pielęgnacyjnych
kolorystyka biały - fiolet/róż i pochodne

Zastanawiam się czy nie za mało miejsca przeznaczyłam na te rośliny, które widać na zdjęciach.

Jakimi roślinami mniejszymi można uzyskać podobny efekt kolorystyczny, ale tak, aby zajmowało to mniej miejsca?
Asisko_2005 07:57, 18 cze 2013

Madziu mnie się Twoja wklejka bardzo podoba, dołozyłabym tylko kilka funki biało-zielonych.
BEATA_S 08:35, 18 cze 2013

Madziu wstawiłam zdjęcia u siebie
https://www.ogrodowisko.pl/watek/715-eksperyment-ogrodowy-beaty?page=101
Joaska 09:12, 18 cze 2013

Madziu , a ja dodam moje 3 grosze, pamiętaj że piwonie i irysy włąsnie w tym momencie przekwiatają, twauły też lada moment zakończą kwitnienie i tak przez całe lato i jesień będziesz miała głównie zieloną tą rabatę, ja bym pomyślała też nad roślinami dłużej kwitnącymi,
np, zamiast tawuł lawenda 3 krzaczki - uwierz mi jak zobaczyłam u Izy jaka może być lawenda po dolomicie to 3 krzaczki ci wystarczą, za piwoniami po krzaczku hortensji może być limka, akurat jak piwonie przekwitną, horti zacznie wypuszczać kwiatuszki, tym sposobem utrzymasz ciekawą ta rabatę, rośliny które ci zaproponowałam to tylko przykłady, chodziło mi głownie o to: jedno przekwita kolejne zakwita a nie wszystko na raz i tyle
madzielena 12:26, 18 cze 2013

Bardzo słusznie Joasiu, dzięki za podpowiedź. Mam za małą wiedzę na temat roślin, żeby tak swobodnie nimi operować w zestawieniach. Dlatego bardzo liczę na Waszą pomoc
Lawenda bardzo mi się podoba, z chęcią bym ją u siebie widziała. Hortensje także (jakże by inaczej mogło być na Ogrodowisku ) Zaraz sobie to zobrazuję

Wyszło coś takiego - nieco powiększyłam rośliny, uwzględniłam również sugestię Asi o hostach - dałam Patriot. Nie wiem czy nie za gęsto jest

Bardzo mi się spodobał ten pomysł z lawendą. Muszę się dowiedzieć więcej o jej uprawie Dzięki Asie (obie)
Asisko_2005 12:37, 18 cze 2013

Joasiu a co to jest dolomit o ktorym wspomniałaś, to jakaś odżywka?

Madziu rabata jak marzenie.
BEATA_S 13:02, 18 cze 2013

Asiu dolomit to nawóz, w proszku do podsypywania roślin, odkwasza podłoże Kupowałam w Casto.

Madziu ja bym przemyślała jeszcze tę rabatę, mnie coś nie gra tutaj i wg mnie za dużo gatunków. Hosty i lawenda nie bardzo. Hosty są do cienia i wilgoci, lawenda lubi sucho i słońce.