Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomóżcie wyczarować mi ogród

Pomóżcie wyczarować mi ogród

Kindzia 19:48, 09 gru 2014

Pamiętam moje dylematy z kostką, ciężki orzech do zgryzienia...ja mam opaskę z kostki wokół domu i u mnie się bardzo sprawdza. Tak jak Mała Mi pisała, można suchą nogą przejść wokół domu, nie masz nic wydeptane, trawa blisko domu nie chce rosnąć, odpada wtedy ten problem.
Nie tak dawno robiliśmy kostkę, w zeszłym roku w kwietniu, na moim poprzednim wątku są jakieś zdjęcia z tego okresu.

Pozdrawiam
Mala_Mi 20:42, 09 gru 2014

Przejscie koło domu to na opasce a nie na ekstra ścieżkach.. wersja dwa ale bez tej ścieżki po lewej.. trawka tylko. Ścieżki trzeba "kancikować" dodatkowa robota... Robocze przejscie czyli opaskę koło domu po prawej mozęsz zrobić szersze.. a po lewej normalna opaska i tyle.
Viola 11:05, 10 gru 2014

Kindzia napisał(a)
Pamiętam moje dylematy z kostką, ciężki orzech do zgryzienia...ja mam opaskę z kostki wokół domu i u mnie się bardzo sprawdza. Tak jak Mała Mi pisała, można suchą nogą przejść wokół domu, nie masz nic wydeptane, trawa blisko domu nie chce rosnąć, odpada wtedy ten problem.
Nie tak dawno robiliśmy kostkę, w zeszłym roku w kwietniu, na moim poprzednim wątku są jakieś zdjęcia z tego okresu.

Pozdrawiam

Lecę Kasiu do Twojego poprzedniego wątku, może coś wypatrzę dla siebie.
Viola 11:15, 10 gru 2014

Mala_Mi napisał(a)
Przejscie koło domu to na opasce a nie na ekstra ścieżkach.. wersja dwa ale bez tej ścieżki po lewej.. trawka tylko. Ścieżki trzeba "kancikować" dodatkowa robota... Robocze przejscie czyli opaskę koło domu po prawej mozęsz zrobić szersze.. a po lewej normalna opaska i tyle.

Zupełnie nie pomyślałam o kancikowaniu ścieżki To fakt, dodatkowa, niepotrzebna robota. Po prawej mam już opaskę z kamyków i chodniczek przy niej do kotłowni (w sumie ponad metr szerokości) więc jest OK. Z prawej strony jest opaska 50 cm z kamyków. Ot, co kilka głów to nie jedna
bartek_luberda 15:51, 10 gru 2014

Trawnik wytrzyma ja bym chodniczka nie robiła
Viola 15:56, 10 gru 2014

bartek_luberda napisał(a)
Trawnik wytrzyma ja bym chodniczka nie robiła

Beato, dzięki za komentarz, widzę, że zaglądasz Pozdrawiam
Viola 16:06, 10 gru 2014

Ponownie dziękuję za wszystkie wpisy. Jesteście bardzo zgodni Na podstawie Waszych porad postanawiam na chwilę obecną:
1. Poszerzyć podjazd tak jak planowałam (lub w luksusowej wersji dodatkowo poszerzyć go po prawej stronie);
2. Zrezygnować ze ścieżki biegnącej po lewej stronie domu przy jadalni aż do tarasu;
3. Zrezygnować z innego materiału na chodnik.
4. Dokupić taką samą kostkę jak na podjeździe i zrobić chodnik od drzwi głównych do bramki na wprost;
5. Między chodnikiem a podjazdem utworzy się rabata
6. Zmodernizować całość poprzez uporządkowanie narożników (albo kąt prosty albo delikatne łuki)
Tyle wywnioskowałam z Waszych rad i chyba dobrze podsumowałam. Teraz jeszcze pomyślę nad rysunkiem i znowu poproszę Was o komentarz. Czekam na Łukasza co mi podpowie, liczę się z Jego zdaniem Dziękuję Wam wszystkim za twórcze pomysły
Iwk4 16:16, 10 gru 2014

Podsumowanie jest, teraz plan i wiosną realizacja. Pewnie teraz Violu jesteś spokojniejsza, jak wiesz, co ma być. Jeszcze trzeba zaplanować roślinki.
Viola 16:22, 10 gru 2014

Iwk4 napisał(a)
Podsumowanie jest, teraz plan i wiosną realizacja. Pewnie teraz Violu jesteś spokojniejsza, jak wiesz, co ma być. Jeszcze trzeba zaplanować roślinki.

Ha, ha jasne jestem spokojniejsza, ale mam stresa, że nie dokupię takiej kostki (choć to jest popularny materiał i kolor brązowy; chyba powinno być w składzie budowlanym).
laurowisnia 10:12, 11 gru 2014

Podsumowanie się mi podoba, jestem za kątami prostymi w narożnikach i zastanawiam się czy ten pasek żółtej kostki może dać na brzeg.
Nowa rabata - następny problem, ale jakże miły, myślisz już nad nią?