Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » w Oborze też mogą być ogrody

w Oborze też mogą być ogrody

Alisonek 19:23, 23 lut 2014

Kasik napisał(a)
tu masz wątek

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1733-przycinanie-tui
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/423-zwalczanie-opuchlakow-w-ogrodzie
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/339-ciecie-iglakow

Kasiu dziękuję za linki do ciekawych wątków
myślimy co zrobić z tujkami, bo jak będziemy je przesadzać to może zgubimy jakoś te różnice wysokości
A co do opuchlaków to mam nadzieję że nie mieszkają one w naszym ogrodzie, jak kopaliśmy wiosną ubiegłego roku to nic takiego nie znalazłam więc może coś innego gryzie rh,
Pozdrawiam cieplutko
Alisonek 19:25, 23 lut 2014

Bogdzia napisał(a)
Przeniesione z mojego wątku:

Obiecałam Alisonkowi dzis zdjęcia . Chodzi o opryski wykonywane na roślinach które po zimie sa żółte albo wogóle kiepsko wyglądają. Więc ja opryskuję głównie mieszanka dwóch nawozów jak widac na zdjęciu są to Florowit taki ogólnego stosowania i Florowit dla iglaków który jest nawozem kwaśnym . Rozpuszczamy w wodzie robiąc nieco słabszy roztwór niż pisze na opakowaniu. Poniewaz stosujemy dwa nawozy to też zmiejszamy odpowiednio ilosc ja daję więcej florowitu z tego duzego baniaka a mało z mniejszej butelki. Zamiast nawozu do iglaków można dodac kilka kropli soku z grapeifrutta lub cytryny

Można zamiast tych mieszanek z pierwszego zdjęcia zastosowac nawóz dolistny do rh (na zdjęciu po lwej stronie) , mozna też dodac i jest to wskazane troche żelaza ( po prawej stronie zdjecia)

Opryskujemy krzaki co kilka dni 4-5 az do momentu gdy liście bedą bardziej zielone.
Uwaga: takie opryski robimy tylko po zimie , absolutnie nie na nowe młode listki.

Bogdziu podziękuję jeszcze raz dzięki za fotograficzną relację o środkach chemicznych na roślinki, myślę że nie tylko ja z tego skorzystam
Teraz tylko zrobić zakupy i brać się za pryskanie
Będę informowac o postępie prac i o efektach.
Pozdrawiam i buźkam
Alisonek 19:29, 23 lut 2014

Aniu bo Bogdzia to dobry anioł wszystkich rh Dzięki za wsparcie, będę mieć siły do pracy
Również pozdrawiam cieplutko i miłego wieczoru życzę

Nikito nigdy nie podejrzewałam że dzięki mnie (sobie zasługi przypisuję) tyle osób będzie cięło swoje drzewka A co do śliw to Ewa Pszczółka zwróciła mi uwagę że to nie jest zbyt dobry czas dla nich, ale podsyp swoje kompostem i jakimś dobrym nawozem wieloskładnikowym i myślę że źle nie będzie. Teraz tnijmy przede wszystkim jabłonie, grusze i krzewy owocowe
Buziakiii
malgorzata_s... 22:21, 23 lut 2014

Alu masz moje krokusiki puki co I miłego tygodnia życzę
bartek_luberda 10:02, 24 lut 2014

Pozdrawiam u nas zapowiada się piękny słoneczny dzień
iwonaal 11:19, 24 lut 2014

Pozdrawiam. Niestety do późna w pracy.
Mala_Mi 14:02, 24 lut 2014

I tak to jest prezentami.. trudno wyrzucić...a aż sie prosi.. bo to będzie sam kłopot..
Jak zajrzałam to już i coś napisałam
jagoda99 17:18, 24 lut 2014

Pozdrawiam Cie Alu
Mathildis 19:37, 24 lut 2014

Bogdzia napisał(a)
Przeniesione z mojego wątku:

Obiecałam Alisonkowi dzis zdjęcia . Chodzi o opryski wykonywane na roślinach które po zimie sa żółte albo wogóle kiepsko wyglądają. Więc ja opryskuję głównie mieszanka dwóch nawozów jak widac na zdjęciu są to Florowit taki ogólnego stosowania i Florowit dla iglaków który jest nawozem kwaśnym . Rozpuszczamy w wodzie robiąc nieco słabszy roztwór niż pisze na opakowaniu. Poniewaz stosujemy dwa nawozy to też zmiejszamy odpowiednio ilosc ja daję więcej florowitu z tego duzego baniaka a mało z mniejszej butelki. Zamiast nawozu do iglaków można dodac kilka kropli soku z grapeifrutta lub cytryny

Można zamiast tych mieszanek z pierwszego zdjęcia zastosowac nawóz dolistny do rh (na zdjęciu po lwej stronie) , mozna też dodac i jest to wskazane troche żelaza ( po prawej stronie zdjecia)

Opryskujemy krzaki co kilka dni 4-5 az do momentu gdy liście bedą bardziej zielone.
Uwaga: takie opryski robimy tylko po zimie , absolutnie nie na nowe młode listki.

Bogdzia zdecydowanie powinna założyć oddzielny wątek z poradami dotyczącymi RH, wszystko byłob w jednym miejscu i nie musiałaby powtarzać niektórych informacji...
Dobrze że znów zajrzałam - przynajmniej czegoś się nauczyłam.

Mathildis chyba pierwszy raz Ciebie goszczę u siebie tym jeszcze milej witam no planó to u mnie pod dostatkiem, akurat trafiłaś na donicowe ale kilkanaście stron wstecz jest ten główny powód mojej bytności na forum czyli brak ładnego ogrodu i wielka chęc zmiany. postaram się zajrzeć do Ciebie. Zapraszam częściej pozdowionka wieczorne

Pierwszy i na pewno nie ostatni. Pismo obrazkowe w całym wątku obejrzałam .

Pozdrawiam Bogdzię i gospodynię Alisonek
iwonaal 20:15, 24 lut 2014

Ala, jedziesz w sobotę na gardenię?