Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kolorowy ogród do kapitalnego remontu

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu

Gocha 23:44, 10 cze 2016

Różne fotki i warzywnik jeszcze raz
Marga 08:22, 11 cze 2016

Gocha napisał(a)

Jaki ładny widok, piękna szałwia A jeszcze jak sie hostowisko z tyłu rozrośnie ...
Ostatnio mam fazę na te żółto kwitnące kwiaty, nawet od Beatki dostałam 2 sadzonki
Żeby opisać Twój super warzywnik, po prostu brakło mi słów
Pozdrawiam sobotnio
Mathildis 22:54, 12 cze 2016

Śliczne powojniki, szałwia a porządeczek w warzywniku powala też mi się taki warzywnik marzy tylko z miejscówką problem mam

P.S. Ciekawa jestem dlaczego uważasz że mój ogród do mnie pasuje
Gocha 23:45, 12 cze 2016

Mathildis napisał(a)
Śliczne powojniki, szałwia a porządeczek w warzywniku powala też mi się taki warzywnik marzy tylko z miejscówką problem mam

P.S. Ciekawa jestem dlaczego uważasz że mój ogród do mnie pasuje

Aniu przepraszam ale jeszcze nie wysłałam Ci zdjęć- może spróbuję w tym tygodniu. A co do Twojego ogrodu to nie bardzo to umiem wytłumaczyć- może dlatego że jest dopracowany w każdym szczególe, uporządkowany i nienaganny, każdy drobiazg przemyslany- i ta trawa miodzio.
A jeżeli chodzi o warzywnik to porzadek bo dopiero doprowadzony do porządku ale jeszcze nie cały i jeszcze nic nie rośnie, chwasty juz zaczynają ale jeszcze niewiele
Gocha 00:08, 13 cze 2016

Marga napisał(a)

Jaki ładny widok, piękna szałwia A jeszcze jak sie hostowisko z tyłu rozrośnie ...
Ostatnio mam fazę na te żółto kwitnące kwiaty, nawet od Beatki dostałam 2 sadzonki
Żeby opisać Twój super warzywnik, po prostu brakło mi słów
Pozdrawiam sobotnio

Dzięki Moniko. Jakoś hosty słabo na razie tam rosną ale może się rozkręcą w nastepnych latach. A przywrotniki też moje ulubione szczególnie w połączeniu z granatem
paniprzyroda 06:56, 13 cze 2016

Jaki warzywnik fajny Gosiu zrobiliście, ma w sobie coś, może to rośliny dookoła, a może to, że kwaterki nie są w równych rządkach, w każdym razie podoba mi się. Cała reszta również, mnóstwo pracy wykonaliście w tym roku. Teraz tylko cieszyć się latem, jak zapowiadałaś Pozdrawiam.
Kindzia 20:27, 13 cze 2016

Zaczynasz z powojnikami? Śliczne masz! Wiosną podlej miksturą Alinkową dla zdrowotności. U mnie bez tej mikstury łapały uwiąd, lepiej dmuchać na zimne.
Gocha 09:51, 14 cze 2016

paniprzyroda napisał(a)
Jaki warzywnik fajny Gosiu zrobiliście, ma w sobie coś, może to rośliny dookoła, a może to, że kwaterki nie są w równych rządkach, w każdym razie podoba mi się. Cała reszta również, mnóstwo pracy wykonaliście w tym roku. Teraz tylko cieszyć się latem, jak zapowiadałaś Pozdrawiam.

Mariolko w tym warzywniku to brakuję jeszcze tylko warzyw Niby posiane ale ledwo wschodzą i część jeszcze nie posadzone ale kiedyś to może uczynię. Mnie też się podobają takie nieregularne grządki - taki był właśnie mój zamysł.Zeby nie było zbyt monotonnie. Ale jeszcze trzeba usunąć las chwastów z jagodnika , wykarczować przy siatce i odchwaścić przyszłą część ozdobną przed grządkami. Pracy mnóstwo a ja jakoś ostatnio nie mam zupełnie siły żeby coś robić. Strasznie pomału prace postępują. Nie wiem kiedy przyjdzie taka chwila że powiem że wszystko jest zrobione i teraz do ogrodu wychodzę tylko na odpoczynek - chyba nigdy tego nie zaznam Buziaczki
Gocha 09:54, 14 cze 2016

Kindzia napisał(a)
Zaczynasz z powojnikami? Śliczne masz! Wiosną podlej miksturą Alinkową dla zdrowotności. U mnie bez tej mikstury łapały uwiąd, lepiej dmuchać na zimne.

Kasiu nie znam tej mikstury- jakbyś mogła zapodać albo link do niej- proszę. W tamtym roku napadło mnie na powojniki i niestety już część wyrzuciłam i znowu czeka na wykopanie jeszcze jeden. Może bedę kupować te które nie łapie uwiąd ale te wielkokwiatowe mi się też podobają.
KasiaWB 11:50, 14 cze 2016

Mikstura Alinki na uwiąd powojników:
• 1 pałka czosnku,
• 8 tabletek nadmanganianu potasu
• 5-7 l wody,
czosnek miażdżymy, tabletki rozgniatamy (będzie szybciej ) i mieszamy z wodą,
odczekać 2-3 godz. i podlać obficie na wiosnę clematisy.
Alinka napisała też tak: 8 tabletek na 8 litrów wody i rozgnieciona pałka czosnku.
Jeszcze gdzieś wyczytałam:
10 ząbków czosnku, 8 tabletek nadmanganianu potasu, 8l.wody - czosnek rozgnieść, wrzucić tabletki zostawić na 2-3 godziny, podlewać powojniki, można powtórzyć na początku sierpnia.

Ja będę robiła teraz bo mi nowy powojnik pada.