Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kolorowy ogród do kapitalnego remontu

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu

Gocha 12:23, 14 cze 2016

KasiaWB napisał(a)
Mikstura Alinki na uwiąd powojników:
• 1 pałka czosnku,
• 8 tabletek nadmanganianu potasu
• 5-7 l wody,
czosnek miażdżymy, tabletki rozgniatamy (będzie szybciej ) i mieszamy z wodą,
odczekać 2-3 godz. i podlać obficie na wiosnę clematisy.
Alinka napisała też tak: 8 tabletek na 8 litrów wody i rozgnieciona pałka czosnku.
Jeszcze gdzieś wyczytałam:
10 ząbków czosnku, 8 tabletek nadmanganianu potasu, 8l.wody - czosnek rozgnieść, wrzucić tabletki zostawić na 2-3 godziny, podlewać powojniki, można powtórzyć na początku sierpnia.

Ja będę robiła teraz bo mi nowy powojnik pada.

Dzięki Kasiu. Czy pałka oznacza w tym przypadku główka ? To ja muszę to zrobić w sierpniu a czy teraz można czy Ty czekasz do sierpnia ?
KasiaWB 12:33, 14 cze 2016

też się zastanawiałam ) wychodzi na to, że główka dlatego podałam kilka opisów dla lepszego zrozumienia, chociaż jest to przecież proste
Tak jak napisałam, będę teraz to robić, bo mi nowy powojnik pada...

p.s. ja mam nadmanganian potasu w torebce 5 g, a nie tabletki, więc już sobie nawet odważyłam potrzebną ilość, tylko po czosnek trzeba skoczyć
katel 12:59, 14 cze 2016

Gosiu ale szalejesz - fotki cudowne! Zachwyciłam się dzwonkami. Viola jest cudowna za dwa trzy lata będzie szał - u mnie czasem łapie mączniaka (pewnie jak podeschnie) ale i tak kwitnie jak szalona . Ten NN to może być Hagley Hybrid - jeśli tak to on lubi półcień.
Gosiu chodzę i obserwuję u siebie powojniki bo sobie rozmawiałyśmy o tym ich odwracaniu się do słońca i widzę że one się odwracają o 180 stopni - czyli w każdą stronę nawet na północ, wstawiłam u siebie zdjęcia (na fotkach u mnie jest jedna sztuka) ona dopiero zaczyna - kilka dni temu pojawiły się pierwsze kwiaty.
amelia_b 13:04, 14 cze 2016

Gocha napisał(a)

Amelia no co Ty- chwasty sa wielkości naparstnic to nie udawaj że ich nie dostrzegasz. One są w części warzywnej i jeszcze nie odgruzowane z chwastówAle fakt że z chwastami im nawet do twarzy
no mówię Ci Gosiu że nie widzę
Makusia 13:26, 14 cze 2016

Gosiu wpadam z rewizytą i co widzę? Ogród już po kapitalnym remoncie- urzeka!
Szałwia jak żarówa- daje pięknym fioletem po oczach, a warzywnik...marzę. Na jesień rewolucja będzie- też planuję skrzynie, choć widzę, ze Twoje z bardziej trwałego materiału.
Aneta1309 16:38, 14 cze 2016

Gosia warzywnik wymiata rasowy bardzo ogród zresztą również.
KasiaWB 17:56, 15 cze 2016

Gosiu, już wiem jak się nazywa Twoja roślinka z różowymi kwiatkami Inkarwilla ( Incarvillea delavayi) )
Gocha 14:51, 20 cze 2016

Przepraszam ale najpierw postawiam zdjęcia a później odpowiem na posty.
róża Minerva- w tym roku coraz bardziej mi się podoba. Kwiaty długo się utrzymują i ten kolor cudowny i w dodatku pięknie pachnie
Gocha 14:52, 20 cze 2016

i jeszcze trochę Minervy
Gocha 14:54, 20 cze 2016

Artemis -tegoroczny zakup