Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w skali mikro cz.II

Ogród w skali mikro cz.II

eda 14:11, 24 lip 2016

gierczusia napisał(a)
Na mnie spadły w tym sezonie chyba fffszytskie ogodowe plagi...jeszcze walczę z chwastnica

Chwastnica ściaga

Chwastnica jednostronna

Aby zrozumieć jak pozbyć się chwastnicy należy poznać jej biologię.
1. Chwastnica to podgatunek trawy, a dokładniej wiechliny.
2. Chwastnica to niepożądana trawa jednoroczna.
3. Chwastnica nie przepada za niskim koszeniem.
4. Chwastnica jest wrażliwa na przymrozki.
5. Chwastnica jest azotolubna
6. Chwastnica lubi wilgotne podłoże.

Teraz wyciągamy wnioski by utrudnić życie chwastnicy.
Wracamy do w/w punktowania.

1. Ponieważ jest to "wiechlina" zastosowanie herbicydów odpada czyli chemicznie nic nie zrobimy.
Ale.....
Jest to informacja niesprawdzona do przetestowania jeśli ktoś się odważy. Jest dostępny herbicyd
o nazwie Stomp 330EC, który nie niszczy kostrzew, rajgrasów. Informacja pochodzi od plantatora traw nasiennych.

2. i 3. Możemy to wykorzystać, kosząc nisko, dodatkowo wertykulować, zapobiegamy rozsiewowi.
i z czasem zanikowi chwastnicy.

4. Tu jest pewien niuans, jeśli mamy niewiele do pozbycia się chwastnicy, można wykorzystać sprężone powietrze w sprayu na 100% tego nasz ulubieniec nie przetrwa. Jest to punktowe "zmrożenie"

5. Aby obniżyć ilość azotu w miejscu występowania chwastnicy, wysypujemy dolomit lub kredę ogrodniczą, bardzo obficie podlewamy.

6. Wyłączamy nawodnienie darni i regularnie kosimy. Miejsca występowania chwastnicy dziurkujmy i zasypujemy piaskiem. Chwastnica preferuje podłoże gliniaste, w piasku ustępuje innym gatunkom
Stosujemy nawozy magnezowo-wapienne bez azotu.

Autor - Ogród 2000 (forumogrodnicze)

Lub preparat STOMP - ale zostają suche placki.
Trzymać się ściśle zaleceń producenta!!!!!

Bardzo ciekawe no wpisałam sobie w gogle bo nie miałam pojęcia że chwastnica to trawa ja mam ją sporadycznie i tato mi zaznaczył ( bo ona rośnie na wolnych miejscach ) córka zaraz ją wykopuj bo jak się rozsieje to masakra no i prawda jak tak czytam u Ciebie
eda 14:12, 24 lip 2016

gierczusia napisał(a)
Aaaa i ku pamięci

1. Kiedy najlepiej stosować larvanem na opuchlaki ??- ze strony producenta...

2. Jaki powinien być idealny przekrój kancików??? Lubię tak..jak krowie na rowie

No super ciekawostki poszłam w niedzielę do szkoły normalnie ha ha dzięki kochana
Milka 13:59, 26 lip 2016

Elu, no ja mam tej chwaśnicy od groma, walczę i dziury sa w trawniku....
bardzo pokazowy instruktaz u ciebie buziole
Milka 14:02, 26 lip 2016

gierczusia napisał(a)

Noooo..pokazywałam ale dla Ciebie..obfocę ją raz jeszcze

śliczna i to coś co naleciało też
kot groźnie jednak patrzy, bojam się jej
a moja Misia dostała nauczkę od ropuchy, latała, szczekała, złapała zębami a ta jej sru jadem, ale się pieniła, kichała, okropnie to wyglądało, ale przeżyła...teraz omija z daleka, ale za jeża się łapie
jazzy 14:12, 26 lip 2016

No to życie rozrodcze opuchlaków i ropuch mam już w jednym palcu
A moje kanty w końcu będą perfekt Juhuu!
Upalne buziaki zostawiam!
Mala_Mi 14:56, 26 lip 2016

N życie seksualne owadów też się załapałam... ale w tym wypadku wolę śmierć plaskatą (to twoje hasło) niż ich seks
Milka 15:00, 26 lip 2016

Ja rano z nożycami na golasy poluje i wieczorem też i robota u mnie stoi
gierczusia 16:53, 26 lip 2016

Milka napisał(a)
Ja rano z nożycami na golasy poluje i wieczorem też i robota u mnie stoi

Irenkoooo moja najlepsejsza Psiapsióła ma na nazwisko Gola i jej chłop oczywiście też..i jak tak coś o nich na szybko gadamy , to mœwimy Golasy i tak się uśmiałam jak se wyobraziłam ,że moich Golasów z nożycami ganiasz... ..aaa. bezcenne
Oczywiście wiem ,że masz na myśli ślimory bez domków , ale to co mi wyobraźnia podsuwa... dużo ich masz ??? noo..golasów ?? ja po tych deszczach wczoraj zebrałam dwa... Szał golasowy zanotowałam w ubiegłym roku , traz w miarę spokój ale opuchlaczki w zupełności mi wystarczą,( żeby nie było ,że marudzę i się nudzę )
Ps... I tak wygląda u Ciebie zjawiskowo
gierczusia 16:55, 26 lip 2016

Mala_Mi napisał(a)
N życie seksualne owadów też się załapałam... ale w tym wypadku wolę śmierć plaskatą (to twoje hasło) niż ich seks

Aneczko najpierw był seks a potem śmierć plaskata właściwa kolejność , nieprawdaż ??
Milka 16:57, 26 lip 2016

gierczusia napisał(a)

Irenkoooo moja najlepsejsza Psiapsióła ma na nazwisko Gola i jej chłop oczywiście też..i jak tak coś o nich na szybko gadamy , to mœwimy Golasy i tak się uśmiałam jak se wyobraziłam ,że moich Golasów z nożycami ganiasz... ..aaa. bezcenne
Oczywiście wiem ,że masz na myśli ślimory bez domków , ale to co mi wyobraźnia podsuwa... dużo ich masz ??? noo..golasów ?? ja po tych deszczach wczoraj zebrałam dwa... Szał golasowy zanotowałam w ubiegłym roku , traz w miarę spokój ale opuchlaczki w zupełności mi wystarczą,( żeby nie było ,że marudzę i się nudzę )
Ps... I tak wygląda u Ciebie zjawiskowo

Uwielbiam Twój humor
Mam coraz mniej, ale walka traw nieustannie
Dzięki Elu, chyba wole ślimaki łatwiej na nie zapolować