Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Kiedyś będzie tu ogród

Kiedyś będzie tu ogród

makadamia 09:02, 14 mar 2017

Aniu, na dylematy pt.: "zmieści się, czy się nie zmieści" stosuję siatkę z wymiarami i googla z opisem roślin. A potem rysuję mniej więcej tak jak Ty, tylko na kratkach.
I wychodzi mi takie coś:

A jak chcesz sama popróbować, to wrzucam gołą siatkę:

POzostaje tylko kwestia wiarygodności źródeł
Bo np.: świdośliwy wielopniowe, tak jak je widziałam, to mają 3-4 metry wysokości i tak je narysowałam. A np.: tutaj piszą, że śś mają 4-6 m wysokości. Czyli dwa razy więcej.
Filomena 11:13, 14 mar 2017

A , to inaczej odczytałam rzut. Założenia imponujące, fajnie, że będą trawy - bardzo je lubię.
Pszczelarnia 13:14, 14 mar 2017

Jestem na bieżąco, rozmach projektowy mnie przeraża, dosłownie, bo to jest kosmos. Między dębami powinno być jednak jakieś drzewo?

Pszczelarnia 13:50, 14 mar 2017

makadamia napisał(a)
Aniu, na dylematy pt.: "zmieści się, czy się nie zmieści" stosuję siatkę z wymiarami i googla z opisem roślin. A potem rysuję mniej więcej tak jak Ty, tylko na kratkach.
I wychodzi mi takie coś:

A jak chcesz sama popróbować, to wrzucam gołą siatkę:

POzostaje tylko kwestia wiarygodności źródeł
Bo np.: świdośliwy wielopniowe, tak jak je widziałam, to mają 3-4 metry wysokości i tak je narysowałam. A np.: tutaj piszą, że śś mają 4-6 m wysokości. Czyli dwa razy więcej.

Makadamiu, jak się "obrabia" taką siatkę? Tzn. rysuje ją do pożądanych wymiarów, np. 8 na 12m?
makadamia 13:55, 14 mar 2017

Rysuje się siatkę od początku, tak dobierając długość boku kwadratu, żeby zmieściło się akurat tyle kwadratów, ile Ci potrzeba

A ponieważ trochę to upierdliwe jest, to oprócz rysunków wrzucam jeszcze gołą siatkę, żeby już inni nie musieli się drugi raz męczyć
anka_ 17:59, 14 mar 2017

makadamia napisał(a)
Asiu ale ja rysuję na kratkach, tylko one nie zapisują sie później na szkicu. Ale jakoś na papierze/szkicu wszystko mi pasuje a w terenie wydaje mi się że nic się nie zmieści. ale przyjdzie do sadzenia to jakoś ogarnę to...

Filomena napisał(a)
A , to inaczej odczytałam rzut. Założenia imponujące, fajnie, że będą trawy - bardzo je lubię.
Nooo... mówiłam, że nie umiem rysować....

Pszczelarnia napisał(a)
Jestem na bieżąco, rozmach projektowy mnie przeraża, dosłownie, bo to jest kosmos. Między dębami powinno być jednak jakieś drzewo
Ewo teraz to ja jestem przerażona.... Zrobiłam dzisiaj zdjęcia, które może trochę rozjaśnią sytuację i rozplanowanie. Muszę tylko zgrać zdjęcia.
Co do rozmieszczenia dużych drzew kierowałam się przede wszystkim widokami sąsiedzkimi, patrząc z najbardziej uczęszczanych miejsc. Jednocześnie chciałam, aby w zimę było coś zimozielonego, tworzącego szkielet.
Dlaczego dwa dęby? Bo w założeniu widok z sadu po latach ma wyglądać tak (uwzględniając tylko drzewa na tej rabacie).

Kolory jesienne, bo nie ukrywam że dla mnie to też ważne. I tak- na czerwono- dęby czerwone, za nimi 3 serby Pendule, dalej miłorząb (stanowiący trzeci wierzchołek rabaty). Na różowo- szpaler hortensji- Magical Moonlight podsadzonej od strony drogi hakonechloą.

Pomiędzy sadem a rabatą jest droga wewnętrzna- będzie utwardzona kamieniem, bo musi być wjazd dla sprzętu.

Postaram się wieczorkiem wgrać zdjęcia i odnieść to do tego co w terenie- będzie łatwiej mam nadzieję.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Mary 19:39, 14 mar 2017

Ja taką siatkę robię wykorzystując Excela.
Siatkę robię z komórek Excela, ewentualnie dodając obramowanie komórek. A potem kółka czy inne figury na tym sobie dodaję, przesuwam, kasuję itd.
Anabell 20:38, 14 mar 2017

Aniu - w planowaniu nic nie pomogę. czarna magia.

Rozplenicę Purple Mayesty posadź grupowo. dobrze że siałaś do doniczek.
Ja w pojemniczku zasiałam, rozsadziłam w tym tygodniu i coś wylatuje.
jeszcze obok pikówki posieję nowe.
anka_ 23:09, 14 mar 2017

Mary napisał(a)
Ja taką siatkę robię wykorzystując Excela.
Siatkę robię z komórek Excela, ewentualnie dodając obramowanie komórek. A potem kółka czy inne figury na tym sobie dodaję, przesuwam, kasuję itd.
Ja korzystam z PhotoFiltre- w nim zmieniam rozmiar zdjęć, rysuję na nich lub szkicuję. Ma opcję pokazywania siatki nie widocznej później na szkicu.

Anabell napisał(a)
Aniu - w planowaniu nic nie pomogę. czarna magia.

Rozplenicę Purple Mayesty posadź grupowo. dobrze że siałaś do doniczek.
Ja w pojemniczku zasiałam, rozsadziłam w tym tygodniu i coś wylatuje.
jeszcze obok pikówki posieję nowe.
Wiesz Haniu, dla mnie to tez czarna magia... niestety... Ale mimo wszystko liczę na to, że pomalutku wyklaruje się wizja całości.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
roma2 23:23, 14 mar 2017

Ha! Rozgryzam siatkę . Zanim rozgryzę, powiem, że obrazek, który zapodałaś (szkic z dębami) bardzo mi sie podoba. Świdośliwy piękne, hortensje piękne, kulki (cis? czy bukszpan, bo nie pamiętam) piękne...Czego chcieć? Mniej dosłownej symetrii względem ławki może? Boję się powoli pisac do Ciebie, bo zawsze coś namieszam. I to ta co się nie zna .